Σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το «παρών» στη χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρωθυπουργός. Από τους πρώτους που έφτασαν μάλιστα στο Μουσείο Μπενάκη ήταν οι Γιάννης Μουζάλας, Νίκος Παππάς και βέβαια η αρμόδια υπουργός Ολγα Γεροβασίλη, ενώ οι αφίξεις συνεχίστηκαν μέχρι να κάνει την εμφάνισή του ο Αλέξης Τσίπρας.
Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους, εκτός των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και των βουλευτών –κατάφερα να μετρήσω συνολικά 100 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εννοείται –ήταν ξένοι πρεσβευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων (πάνω από 70!), επικεφαλής οργανισμών, αλλά και η επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου, η οποία για αρκετή ώρα έψαχνε τη θέση της ανάμεσα στο πλήθος.
Κι αν δεν παραξενεύτηκα με την παρουσία του Μάριου Γεωργιάδη –προφανώς ως επίσημου προσκεκλημένου για λογαριασμό της Ενωσης Κεντρώων –ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να κατανοήσω την παρουσία του Στέφανου Τζουμάκα. Ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ έδειχνε μάλιστα ιδιαίτερα άνετος στον χώρο και είχε και θερμή χειραψία όλο χαμόγελα με τον (συμπατριώτη του) Τσίπρα
Ταξίδι – αστραπή στα Σκόπια
Ουσιαστικό δείγμα γραφής από τη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και όχι αόριστα ευχολόγια περί σχέσεων καλής γειτονίας αναζητά ο Νίκος Κοτζιάς, που πραγματοποιεί σήμερα αυθημερόν επίσκεψη στα Σκόπια. Ο ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον σκοπιανό ομόλογο –και συνονόματό -του Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ επαφές θα έχει και με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ, τον πρόεδρο Γκιόρκι Ιβάνοφ και εκπροσώπους κομμάτων.
Η επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια –που είχε συμφωνηθεί τον Ιούνιο κατά την επίσκεψη Ντιμιτρόφ στην Αθήνα –έρχεται δυο ημέρες μετά τη συνάντηση (την έκτη κατά σειρά) που είχαν στην Αθήνα εμπειρογνώμονες των δυο χωρών για την ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης –ένα διπλωματικό εργαλείο άμβλυνσης των διμερών διαφορών –που ως φαίνεται επεκτείνονται και σε νέους τομείς, όπως η αστυνομική συνεργασία, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός αλλά και η προώθηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Οι ήπιοι τόνοι και η διάθεση συνεργασίας που επιδεικνύει η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων είναι ένα καλό πρώτο δείγμα, αλλά δεν είναι αρκετό για να ρισκάρω μια πρόβλεψη σχετικά με την ουσία, δηλαδή τις διαβουλεύσεις για το όνομα, που προς το παρόν παραμένουν στον πάγο.
Επιστολή σε Βερέμη
Μια και ο λόγος για τον Κοτζιά, να σας πω πως ενημερώθηκα για μια επιστολή του προς τον καθηγητή Θάνο Βερέμη. Για να είμαι τυπικός στις διατυπώσεις μου, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του υπουργού Εξωτερικών –κατόπιν επιθυμίας του εντολέα του –Χρήστος Κουτσονάσιος έστειλε την επιστολή, ζητώντας του να του απαντήσει αν όντως μίλησε στους «Financial Times» στο πλαίσιο του θέματος υπό τον τίτλο «Δικαστική νίκη υπουργού εντείνει τους φόβους για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα»!
Το επίμαχο δημοσίευμα αναφερόταν στη δικαστική διαμάχη Κοτζιά με τους εκδότες του περιοδικού «Athens Review of Books» και την υπέρ του υπουργού απόφαση του δικαστηρίου.
Τι είχε δηλώσει ο Βερέμης στη βρετανική εφημερίδα και ζητά ο Κοτζιάς να μάθει αν πραγματικά το δήλωσε;
Σας παραθέτω το σχετικό απόσπασμα: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τον ίδιο δρόμο του ακραίου λαϊκισμού, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, στην προκειμένη περίπτωση ως αντίβαρο στις παραχωρήσεις που έκανε η Ελλάδα στο πλαίσιο των διαδοχικών προγραμμάτων διάσωσης. Δεν ξέρω πού θα φτάσει αυτή η ιστορία».
Εκείνο που δεν αντιλαμβάνομαι είναι το εξής: Αν η απάντηση Βερέμη είναι πως όντως δήλωσε όλα τα προαναφερθέντα στους «FT», ποιο είναι το πρόβλημα του υπουργού; Εννοώ, η δήλωσή του είναι πολιτική, δεν αναφέρεται καν στην δικαστική απόφαση. Δεν επιτρέπεται, άραγε, η διαφορετική άποψη;
Δριμύ κατηγορώ από το ΚΚΕ
Σφοδρή αντίδραση του ΚΚΕ χθες για τον θανάσιμο τραυματισμό στο Κατάκολο Ηλείας 30χρονης συμβασιούχου στην καθαριότητα του Δήμου Πύργου, το οποίο βλέπει πίσω από αυτό «την εντατικοποίηση της εργασίας» και «την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας». «Μόνο το τελευταίο δίμηνο μετράμε ήδη επτά νεκρούς εργάτες και εργάτριες στους δήμους της χώρας. Ο αριθμός είναι μεγάλος για να είναι συμπτωματικός» αναφέρει ο Περισσός.