Το Δημόσιο θα προσλαμβάνει από το 2018 για να μπει φραγμός στη μετανάστευση! Αυτό τουλάχιστον εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος για την «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019».

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του, από τα μέσα του επόμενου έτους η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη γραπτών διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων στο Δημόσιο, θέλοντας να δώσει ένα τέλος στο brain drain. Μάλιστα, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή στους διαγωνισμούς αυτούς καταξιωμένων ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά τη θέσπιση πρόσθετων κινήτρων που, όπως υποστήριξε ο Τσίπρας, θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό και την επανεγκατάστασή τους στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, σε μια φαντασμαγορική φιέστα στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, παρουσία όλων των στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, 100 βουλευτών και 70 γενικών γραμματέων, ανακοινώθηκε –για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια –η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.

Το τριετές σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που παρουσιάστηκε, θα στηριχθεί σε δύο βασικούς άξονες: την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη διοικητική ανασυγκρότηση.

Αλλωστε, όπως αναφέρθηκε χθες, επίκεντρο της μεταρρύθμισης είναι τόσο οι ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση της ποιότητας της εξυπηρέτησης των πολιτών, όσο και η αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών, η αξιολόγηση και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι ενδεικτικό πως το 2018 αναμένεται ο εμπλουτισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών των ΚΕΠ και έναν χρόνο αργότερα η πλήρης μετάβαση στο ψηφιακό ΚΕΠ.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ. Στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος, το «παρών» έδωσε και ο γάλλος πρέσβης Christophe Chantepy, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην τεχνογνωσία και την τεχνική βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης που δίνει στην ελληνική κυβέρνηση ο γαλλικός οργανισμός Expertise France.