Ορεξη και χρόνο να ‘χει κάποιος, να παραμένει σε παραλία απολαμβάνοντας τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού και να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τις μεταγραφικές νουβέλες. Αυτό που συνέβη τούτη την εβδομάδα, με μία μόνο λέξη, ονομάζεται «αμόκ». Επιασε όλους τους παράγοντες, λες και συνωμότησαν μεταξύ τους για το ποιος θα κάνει την ηχηρότερη κίνηση, για το ποιος θα πυροδοτήσει πρώτος τον ενθουσιασμό του κόσμου. Υπό μία έννοια, ο ένας ακολούθησε τον άλλον, για την ακρίβεια τον αντέγραψε στην ταχύτητα και είχαμε ένα απίθανο γαϊτανάκι υπογραφών που όμοιό του δεν θυμόμαστε εδώ και χρόνια. Για να μην πούμε εδώ και δεκαετίες…

Τζούρτζεβιτς ο Ολυμπιακός; Αραούχο η ΑΕΚ. Μουνιέ ο Παναθηναϊκός; Ξανά στην Τούμπα ο Βιεϊρίνια. Φυσικά, δεν θα αραδιάσουμε εδώ όλα τα ονόματα, ούτε θα αναφερθούμε στις (αναμενόμενες, όπως εξελίχθηκε η κατάσταση και με βάση τις προσφορές) πωλήσεις, ωστόσο ξεκάθαρα φάνηκε ότι ο ένας πρόεδρος παρακίνησε τους άλλους με τον τρόπο του. Κανείς δεν ήθελε να υστερήσει στο παζάρι, ουδείς έμεινε αμέτοχος και κάπως έτσι προέκυψε ένα μαγικό φινάλε, με τον κόσμο να παρακολουθεί εκστασιασμένος. Αν μάλιστα θέλουμε να μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά, οι οπαδοί δεν μπορούν να έχουν παράπονο. Οι επιθυμίες τους (για Αραούχο και Βιεϊρίνια, συγκεκριμένα) έγιναν πραγματικότητα, ενώ καλύφθηκαν τα κενά και γέμισαν οι ομάδες με ποδοσφαιριστές τουλάχιστον αξιόλογους και ικανούς να δώσουν σημαντικές λύσεις.

Χωρίς κενά

Οι ισχυροί διαθέτουν επιλογές περισσότερες από ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν. Ο Ολυμπιακός ναι μεν έδωσε τον Ρέτσο, ωστόσο ο επίσης νεαρός Ενγκελς που ενέταξε στο ρόστερ υπόσχεται καλή καριέρα με βάση το βιογραφικό και τις προοπτικές του. Οσο για την επίθεση, ο Τζούρτζεβιτς δίνει τον τόνο και έχει σαφές προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων επιλογών που έχει στη διάθεσή του ο Χάσι. Στην ΑΕΚ, ο Αλμέιδα έδωσε τη θέση του στον Αραούχο, έναν παίκτη με διάθεση να βγάλει συναίσθημα λέγοντας το «νιώθω λες και γύρισα σπίτι μου». Αποδείχθηκε πως πέρασε καλά πέρυσι στην ομάδα, δέθηκε μαζί της και η τακτική της υπομονής λειτούργησε υπέρ της ΑΕΚ. Ο δε Κονέ, αλίμονο αν δεν μπορεί να σταθεί στη Σούπερ Λίγκα. Οσο για τον Παναθηναϊκό, ο Ζέκα αποχώρησε, αλλά ήρθαν τρεις ικανότατοι (Σιλά, Χίλιεμαρκ, Μουνιέ) ώστε να καλύψουν τρύπες στον άξονα και μπροστά. Και στον ΠΑΟΚ, η τριπλέτα των Ζαμπράνο, Μαουρίτσιο, Βιεϊρίνια δίνει οντότητα σε κάθε γραμμή και μπορούν στην Τούμπα να κοιτούν ψηλά. Αυτό το πρωτάθλημα όντως προμηνύεται με αυξημένο ενδιαφέρον. Αρκεί όλοι οι νιόφερτοι να ενταχθούν γρήγορα, να αφομοιωθούν από το σύνολο και να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις.

Μπάσκετ

Οσοι αναζητούν εκπλήξεις σ’ αυτό το Ευρωμπάσκετ, μπορούν να ποντάρουν στη Γεωργία. Δεν σας γεμίζει το μάτι; Κακώς. Πήρε το (πρόσφατο) τουρνουά Ακρόπολις και χθες νίκησε στο καλάθι (79-77) τη Λιθουανία. Οντως, ο κόουτς Ζούρος κάνει καλή δουλειά και βάζει στον μπασκετικό χάρτη μια ομάδα που μέχρι πρότινος ελάχιστοι την υπολόγιζαν.