Ο μύθος λέει πως κάποτε ένας μέτριος ποδοσφαιριστής έχασε τις αισθήσεις του στη διάρκεια του αγώνα όταν χτύπησε στο κεφάλι. Ο γιατρός της ομάδας του δυσκολευόταν να τον συνεφέρει, όταν ένας από τους συμπαίκτες του έσκυψε στο αυτί του και του ψιθύρισε: «Είσαι ο Πελέ. Σήκω να βάλεις γκολ». Ο ζαλισμένος ποδοσφαιριστής πετάχτηκε σαν να τον χτύπησε κεραυνός, πήρε την μπάλα, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και την έστειλε στα δίχτυα.

Ο 20χρονος Γάλλος Ουσμάν Ντεμπελέ πιθανόν να μη γνωρίζει σε ποιον ανήκει η φωνή που του ψιθυρίζει διαρκώς πως είναι σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Το βέβαιο είναι ότι κάνει καλά τη δουλειά της.

Πριν από δύο χρόνια ο Ντεμπελέ αγωνιζόταν στην 5η κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος με την αναπληρωματική ομάδα της Ρεν. Σήμερα, με τα 147 εκατ. ευρώ που έδωσε η Μπαρτσελόνα για να τον αποκτήσει, είναι ο πιο ακριβός παίκτης στην ιστορία του καταλανικού συλλόγου.

Η μετεωρική άνοδος του νεαρού Γάλλου οφείλεται στην ξεροκεφαλιά του, στο πείσμα του, στην αυτογνωσία του και φυσικά στο ταλέντο του.

Το λάθος του Μοντανιέ

Αδύνατος, όπως ήταν κάποτε ο Κρόιφ και στα νιάτα του ο Κριστιάνο Ρονάλντο, δεν μπορούσε να πείσει τον προπονητή της Ρεν Φιλίπ Μοντανιέ πως άξιζε μια ευκαιρία να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα. Ο Μοντανιέ τον θεωρούσε τόσο αδύναμο, ώστε δεν τον ήθελε ούτε στις προπονήσεις. Οπως συμβαίνει όμως σε παρόμοιες ιστορίες, αυτοί που είχαν πιστέψει στο ταλέντο του Ντεμπελέ έπεισαν τον Μοντανιέ να ρίξει νερό στο κόκκινο κρασί του. Και σχεδόν αμέσως το πρόσωπο του τελευταίου πήρε το ίδιο χρώμα με το κρασί από την ντροπή του, γιατί είχε πέσει τόσο έξω στις εκτιμήσεις του.

Ανάμεσα στους θαυμαστές του ταλέντου του Ντεμπελέ ήταν ο πρώην άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τεχνικός διευθυντής της Ρεν Μίκαελ Σιλβέστρ. Από την πρώτη στιγμή που τον είδε στις παιδικές ομάδες ο Σιλβέστρ νόμιζε πως έβλεπε τον ποδοσφαιρικό κλώνο του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Σε ρόλο διαμεσολαβητή ο Σιλβέστρ έπεισε τη Ρεν να προσφέρει επαγγελματικό συμβόλαιο στον Ντεμπελέ, ο οποίος στο μεταξύ απείχε από τις προπονήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τον Νοέμβριο του 2015 έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα, το οποίο συνοδεύτηκε από εντυπωσιακή εμφάνιση και ένα γκολ. Ο Μοντανιέ έψαχνε τρύπα να κρυφτεί και ο παίκτης τον οποίον δεν ήθελε, τον έσωσε με τις εμφανίσεις του από την απόλυση.

Ηταν τότε που ο Σιλβέστρ τόλμησε να προβλέψει πως ο Ντεμπελέ μπορεί να διεκδικήσει στο μέλλον ακόμα και τη Χρυσή Μπάλα.

Ο πιτσιρικάς αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της Γαλλίας και την επόμενη σεζόν κλήθηκε από την Ντόρτμουντ να καλύψει το κενό του Μιχιταριάν, ο οποίος είχε πάρει μεταγραφή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οταν τον είδε αγωνιζόμενο ο αμυντικός της Μάιντς Λέον Μπαλογκούν, ρώτησε τον επιθετικό της Ντόρτμουντ Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ: «Πού τον βρήκατε αυτόν τον πιτσιρικά; Είναι εκπληκτικός».

Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν και σε διαφορετικό πρωτάθλημα ο Ντεμπελέ αναδεικνύεται κορυφαίος νέος παίκτης.

Οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα και των υπόλοιπων κορυφαίων ομάδων ήταν εντυπωσιασμένοι από τα επιτεύγματά του. Η αποχώρησητου Νεϊμάρ επέσπευσε τις διαδικασίες προσέγγισής του. Και ο Ντεμπελέ, πιστός στις συνήθειές του απείχε ξανά από τις προπονήσεις για να αναγκάσει την Ντόρτμουντ να του δώσει μεταγραφή στους Μπλαουγκράνα.

Τι θα κάνει τώρα στο Καμπ Νου; Μετά τη σιβυλλική του δήλωση «εγώ δεν είμαι Νεϊμάρ», όλοι οι Καταλανοί προσεύχονται να μη συγκρουστεί με τον Μέσι. Γιατί σ’ αυτή την περίπτωση οι σπίθες θα προκαλέσουν πυρκαγιά που δύσκολα θα σβήσει.