Δεν φεύγουν οι στιγμές όταν αφήσουν το αποτύπωμά τους. Στην ψυχή χαράζουν ένα μονοπάτι για να πηγαινοέρχονται κάθε τόσο στη σκέψη σου. Από την 25η Μαρτίου, μία στιγμή στριφογυρίζει στον νου των ποδοσφαιριστών της εθνικής μας ομάδας.

Σε ένα ματς έχουν βάλει κύκλο στο αυτοσχέδιο μπλοκάκι τους: στο αυριανό ραντεβού με τους Βέλγους. Ναι, ο Σεπτέμβριος είναι μήνας που κατά καιρούς μας έχει στοιχειώσει με κάποια οδυνηρά στραπάτσα, όπως η συντριβή στη Φινλανδία (πρεμιέρα Ρεχάγκελ) ή η εντός έδρας ήττα από την Αλβανία μετά το θριαμβευτικό ταξίδι στην Πορτογαλία. Ωστόσο, τούτος ο μήνας του χρόνου περιλαμβάνει αναμετρήσεις-κλειδιά, που ενίοτε λειτουργούν ως εκτοξευτήρες για επίτευξη στόχων και πρόκριση σε σημαντικές διοργανώσεις. Ιδού, λοιπόν, η μεγάλη πρόκληση.

Τον Μάρτιο σταθήκαμε όρθιοι στις Βρυξέλλες, απέναντι στην ίσως κορυφαία έκδοση της Εθνικής Βελγίου. Το σφυροκόπημα ενίοτε υπήρξε ανηλεές. Αντέξαμε. Και ονειρευόμαστε. Να πληγώσουμε αύριο τους Βέλγους, να βάλουμε την ομάδα μας σε θέση ευνοϊκή ενόψει της συνέχειας και να κοιτάξουμε κατάματα τη Ρωσία και το Παγκόσμιο Κύπελλο του ’18.

Τα γαλανόλευκα όνειρα φωνάζουν. Απειλούν να ξυπνήσουν τους πάντες. Την ποδοσφαιρική Ευρώπη. Αλήθεια, μπορούμε να νικήσουμε μια τοπ ομάδα που είναι ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη; Ας τα αφήσουμε όμως ήσυχα και ας δούμε ορισμένα ζευγάρια που (πιθανότατα) θα κρίνουν την αναμέτρηση.

Γιώργος Τζαβέλλας –Κέβιν Ντε Μπρόινε

Οποιος έχει τη δυνατότητα να μπει στα άδυτα της εθνικής μας ομάδας, ασφαλώς και θα διαπιστώσει ότι τον Μίχαελ Σκίμπε απασχολεί τα μέγιστα ο παίκτης που απουσίασε στο ματς της περασμένης άνοιξης. Ο αστέρας της Μάντσεστερ Σίτι, ένας παίκτης που θυμίζει σκιέρ στο χορτάρι με τη γρήγορη κίνησή του, μπορεί να ταλαιπωρήσει αφόρητα την ελληνική άμυνα και δη τον παίκτη που καλείται να βγαίνει πάνω του. Προσοχή: σε ανοιχτό γήπεδο και αν τα νώτα μείνουν ακάλυπτα, ο Βέλγος μπορεί ακόμη περισσότερα!

Ρομέλου Λουκάκου –Κώστας Μανωλάς

Ο ταχύτατος αμυντικός μας μπορεί να ελπίζει βάσιμα ότι θα βάλει φρένο (μαζί φυσικά με τον επανακάμψαντα Παπασταθόπουλο) στον παίκτη που έκανε μεταγραφή ζωής το φετινό καλοκαίρι, εξασφαλίζοντας θέση στο Ολντ Τράφορντ, δίπλα στον «πολύ» Μουρίνιο. Ο Λουκάκου ήδη βάζει με ασταμάτητο ρυθμό γκολ, ποιος όμως αγνοεί ότι και ο Μανωλάς είχε σουξέ το θέρος και το όνομά του ακούστηκε σε ιστορίες και φλερτ με δυνατές ομάδες;

Βινσέν Κομπανί –Κώστας Μήτρογλου

Ο έλληνας στράικερ με την εκπληκτική παράδοση κόντρα σε βελγικές ομάδες (προ ετών τρία γκολ με τον Ολυμπιακό απέναντι στην Αντερλεχτ, σκόρερ και στο ματς των Βρυξελλών), μπορεί να είναι λαβωμένος, αλλά η δεινότητά του στο «κουτί» δεν συζητείται από τους νοήμονες. Οσο για τον Κομπανί, είναι η κολόνα της Σίτι και καθοδηγεί τους λοιπούς συνοδοιπόρους του στους Κόκκινους Διαβόλους.

Κώστας Σταφυλίδης –Νασέρ Σαλντί

Σε πολλούς, ο έλληνας χαφ δεν γεμίζει το μάτι. Κακώς. Ακόμη και με χτυπημένο το χέρι προ μηνών, ήταν βασική επιλογή του Σκίμπε που λες και συνεννοείται μαζί του στα γερμανικά, του δίνει να καταλάβει τι ακριβώς ζητεί. Ο μπακ της Αουγκσμπουργκ πάει καλά στην Μπουντεσλίγκα, στην πάλαι ποτέ πρωταθλήτρια Ευρώπης παίζει λίγο πιο μπροστά και μάλλον θα έχει τον ρόλο να σταματά τον γρήγορο αντίπαλό του.