Αν η πρεμιέρα με την Ισλανδία ήταν η προθέρμανση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει στο 40ό Ευρωμπάσκετ, τα διαδοχικά ντέρμπι με τα «βαριά χαρτιά» του α’ ομίλου στο Ελσίνκι (σήμερα στις 16.30 με τη Γαλλία και αύριο την ίδια ώρα με τη Σλοβενία) αποτελούν τα πρώτα ισχυρά crash tests για την Εθνική Ανδρών. Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο δοκιμασίες που όχι μόνο θα χαρακτηρίσουν αγωνιστικά την ομάδα, την οποία ανέλαβε να καθοδηγήσει ο Κώστας Μίσσας πιθανώς στο τελευταίο μεγάλο «στοίχημα» της καριέρας του, αλλά θα κρίνουν ολόκληρη τη διαδρομή της στο Ευρωμπάσκετ.
Αυτή ήταν η συζήτηση στους κόλπους της Εθνικής πολύ πριν ακόμη η αποστολή ξεκινήσει το ταξίδι με προορισμό την πρωτεύουσα της Φινλανδίας. «Για μας όλο το Ευρωμπάσκετ θα παιχτεί το πρώτο Σαββατοκύριακο» σιγοψιθύριζαν έστω και καθ’ υπερβολήν τα στελέχη του τεχνικού επιτελείου, συνυπολογίζοντας ότι τα δύο αποτελέσματα θα χαράξουν την πορεία προς τους νοκάουτ αγώνες, αν συμφωνήσουμε άπαντες ότι η Εθνική θα προκριθεί στην επόμενη φάση και θα διεκδικήσει ό,τι της αναλογεί στην Κωνσταντινούπολη.
Οι «καραμπόλες»
Αν η Εθνική προσπεράσει το ένα ή και τα δύο εμπόδια και φυσικά δεν πέσει θύμα έκπληξης στους δύο τελευταίους αγώνες της στο Ελσίνκι (με την οικοδέσποινα Φινλανδία την Τρίτη και με την Πολωνία την Τετάρτη), τότε θα πλασαριστεί στις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου και στον πρώτο νοκάουτ αγώνα (φάση των 16) θα αντιμετωπίσει μια εκ των λιγότερο ισχυρών ομάδων του β’ ομίλου, που συγκροτούν οι Λιθουανία, Ιταλία, Γερμανία, Γεωργία, Ισραήλ και Ουκρανία.
Αν όμως συμβεί το απευκταίο και η Εθνική υποστεί διαδοχικές ήττες από τις Γαλλία και Σλοβενία, τότε η κατάσταση περιπλέκεται αρκετά, καθώς θα βγει κάτω από τη δεύτερη θέση και όχι μόνο θα συγκρουστεί με μια πολύ καλή ομάδα του β’ ομίλου, αλλά αν προκριθεί, αλλάζει ταμπλό και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να διασταυρωθεί με την Ισπανία στη φάση των 8.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τεχνικού τιμ, η Γαλλία εμφανίζεται πιο ευάλωτη εν συγκρίσει με τη Σλοβενία, η οποία εναποθέτει τις ελπίδες της στην ισχύ του τριπλού άξονα Ντράγκιτς – Ντόντσιτς – Ράντολφ. Αντιθέτως, στη μετά Τόνι Πάρκερ εποχή και χωρίς αρκετά από τα αστέρια της (Μπατούμ, Γκομπέρ, Καούντι, Πιετρούς), η ομάδα του Βενσάν Κολέ ψάχνει ακόμη τον αγωνιστικό προσανατολισμό της. Οπως βέβαια και η δική μας Εθνική…