Ο τυφώνας Χάρβεϊ αφήνει το Τέξας με τον φόβο ότι τα θύματα μπορεί να είναι περισσότερα από 35, ενώ δύο εκρήξεις σε εργοστάσιο χημικών αύξησαν στο μέγεθος της καταστροφής. Οι δυο εκρήξεις συνδέονται άμεσα με την επέλαση του τυφώνα, αφού εξαιτίας των ζημιών που υπέστη το εργοστάσιο μειώθηκε η ψύξη σε χώρους όπου φυλάσσονται ασταθείς χημικές ενώσεις. Οι τραυματίες από την έκρηξη είναι πάνω από δέκα, πιο σοβαρά φέρεται ότι είναι ένας βοηθός σερίφη, ενώ κάποιοι πήγαν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Φαίνεται πάντως ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα: οι Αρχές είχαν πιθανολογήσει ότι θα γινόταν έκρηξη και είχαν εκκενώσει την περιοχή σε ακτίνα 2,4 χιλιομέτρων, ενώ επισημαίνουν ότι τίποτε δεν αποκλείει να σημειωθούν νέες εκρήξεις.

Ο χειρότερος τυφώνας που έπληξε τα τελευταία πενήντα χρόνια το Τέξας κατευθύνεται τώρα προς τη Βιρτζίνια αφήνοντας πίσω του 32.000 ανθρώπους να διαμένουν πλέον σε καταφύγια. Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στις παράκτιες περιοχές κι ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί ότι το ύψος των βροχοπτώσεων μπορεί να ξεπεράσει τους 25 πόντους στις Πολιτείες του Μισισίπι, του Τενεσί και του Κεντάκι, ποτάμια και δεξαμενές παραμένουν στα επίπεδα της πλημμύρας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος θα είναι πολύ μεγάλος για τουλάχιστον μερικές ημέρες ακόμη.

Οι διασωθέντες ξεπερνούν τους 10.000, οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις που αναμένουν την κρατική αρωγή φτάνουν τις 325.000, ενώ οι έρευνες για την ανεύρεση εγκλωβισμένων επιζώντων δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό. «Δεν μπορείς να πας πουθενά με το αυτοκίνητο» δήλωσε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ο 56χρονος Τρόι Πέιν. Είναι κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός και μόνο ότι η στάθμη των υδάτων στο Πορτ Αρθουρ έφτασε τα 76,2 εκατοστά. Το Μπόμοντ έχασε όλα του τα αποθέματα πόσιμου ύδατος εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν στη βασική υποδομή άντλησης –άλλη μια διάσταση του μεγέθους της καταστροφής.

Εναν τόνο αισιοδοξίας και την αίσθηση ότι τα χειρότερα έχουν περάσει έδινε χθες πάντως ο καθαρός ουρανός πάνω από το Χιούστον, πρωτεύουσα του Τέξας, ενεργειακό κόμβο και τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ. Επειτα από πέντε ημέρες καταιγίδων ήρθε επιτέλους η στιγμή, προχθές το απόγευμα, για την πρώτη αεροπορική πτήση. Για να κλείσουν οι πληγές ωστόσο θα χρειαστεί πάρα πολύς χρόνος: «Δεν είναι το σπίτι μου πια. Βρήκα το ψυγείο στο σαλόνι» έλεγε η 52χρονη Ανίτα Ουίλιαμς επιστρέφοντας στην μονώροφη κατοικία της. Το περασμένο Σάββατο βρισκόταν εγκλωβισμένη στο αυτοκίνητό της. Την έσωσε την επόμενη ημέρα ένας οδηγός νταλίκας. Ο ανάπηρος σύντροφός της βρισκόταν στο σπίτι τους και σώθηκε τη στιγμή που το νερό είχε φτάσει στο ύψος του στήθους του. «Ευχαριστώ τον Θεό που μπόρεσαν να φτάσουν σε αυτόν» είπε ακόμη η 52χρονη γυναίκα. Αλλοι δεν είχαν την ίδια τύχη.