Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, το Πον-ντε-Μποβουαζέν ήταν μια άσημη κωμόπολη 3.500 κατοίκων στις γαλλικές Αλπεις, στον νομό Ιζέρ, κοντά στο Σαμπερί. Ελάχιστοι στη Γαλλία ίσως να μπορούσαν να το ανακαλέσουν στη μνήμη τους ως τόπο καταγωγής του Εμανουέλ Κρετέ, του πρώτου των υπουργών Εσωτερικών του Ναπολέοντα και πρώτου διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας –κι έτσι ακόμα, θα το μπέρδευαν με την ομώνυμη κωμόπολη από την άλλη πλευρά του ποταμού Γκιέρ, στη Σαβοΐα. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, το Πον-ντε-Μποβουαζέν του Ιζέρ είναι σε όλες τις γαλλικές εφημερίδες, σε όλα τα δελτία ειδήσεων και στη σκέψη πολλών απλών πολιτών. Αιτία, η μυστηριώδης εξαφάνιση μιας εννιάχρονης, της Μαελί ντε Αροζό, από ένα γαμήλιο πάρτι.

Τρία πάρτι γίνονταν στην πραγματικότητα το βράδυ του Σαββάτου στο Πον-ντε-Μποβουαζέν, και τα τρία σε μια ακτίνα 500 μέτρων, το πρώτο σε ένα μπαρ, το δεύτερο σε μια αίθουσα της ενορίας και το τρίτο, το γαμήλιο, αυτό που ενδιαφέρει όλη τη Γαλλία, στην αίθουσα εκδηλώσεων της κωμόπολης. Περίπου 180 άτομα ήταν προσκεκλημένα, οι νεόνυμφοι ανήκαν στο οικογενειακό περιβάλλον της μικρής Μαελί, που βρέθηκε εκεί μαζί με τους γονείς της καθώς και άλλους συγγενείς. Ενα μελαχρινό κοριτσάκι με ύψος ένα μέτρο και 30 εκατοστά, βάρος 28 κιλά, ντυμένο με ένα λευκό αμάνικο φόρεμα και λευκά σανδάλια. Η εξαφάνισή της έγινε αντιληπτή γύρω στις 3 το πρωί. Κλείνοντας τη μουσική, ο DJ ζήτησε από τους προσκεκλημένους να την αναζητήσουν. Μία ώρα αργότερα ειδοποιήθηκε η αστυνομία.

Περισσότεροι από 100 αστυνομικοί, πυροσβέστες, δύτες, ακόμα και σπηλαιολόγοι, καθώς και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι της αστυνομίας βάλθηκαν να αναζητούν τη Μαελί, γνωρίζοντας πως σε παρόμοιες περιπτώσεις εξαφάνισης οι πρώτες ώρες, οι πρώτες ημέρες, είναι και οι πιο κρίσιμες. Ενα ελικόπτερο της χωροφυλακής επιστρατεύτηκε επίσης: η περιοχή γύρω από το Πον-ντε-Μποβουαζέν είναι δασώδης, «με πολύ πυκνή βλάστηση», που φτάνει σε ύψος ακόμα και εκείνο ενός μέσου ανθρώπου. Το βράδυ της Κυριακής, οι Αρχές απηύθυναν έκκληση για πληροφορίες που θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες.

Τη Δευτέρα σήμανε συναγερμός για απαγωγή –ώρα με την ώρα, το ενδεχόμενο να είχε συμβεί κάποιο ατύχημα ή να είχε τραπεί για κάποιον λόγο σε φυγή η 9χρονη απομακρυνόταν, το ενδεχόμενο να είχε πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας γινόταν πιο πιθανό και σε κάθε περίπτωση οι Αρχές ήθελαν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα μέσα που τους παρέχει η ενεργοποίηση του συναγερμού αυτού.

Και τα τρία εκπαιδευμένα σκυλιά φάνηκαν να χάνουν τη μυρωδιά από το λούτρινο αρκουδάκι της Μαελί «στο ίδιο σημείο», στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων έξω από την αίθουσα εκδηλώσεων. «Μια από τις πιθανές θεωρίες είναι πως η μικρή Μαελί έφυγε με κάποιο αυτοκίνητο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» δήλωσε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Ιβ Μαρζέν. «Σκοπός μας είναι να χτενίσουμε όλη την περιοχή μέχρι να πέσει το σκοτάδι» διαβεβαίωναν χθες οι χωροφύλακες. «Ψάχνουμε και ξαναψάχνουμε παντού, με ανανεωμένο βλέμμα, ώστε να βεβαιωθούμε πως δεν μας ξέφυγε κάτι την πρώτη φορά».

«Δεν έχω κάνει τίποτα κακό»

Καμιά εξηνταριά στρατιώτες έσπευσαν χθες να ενισχύσουν τους χωροφύλακες, τους δύτες, τους πυροσβέστες που αναζητούν ίχνη της Μαελί, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί, τουλάχιστον για το ευρύ κοινό, κάποια πρόοδος στις έρευνες. Πέραν των 180 προσκεκλημένων στη γαμήλια δεξίωση, οι Αρχές ανέκριναν και τους 70 ακόμη προσκεκλημένους στα δύο ακόμη πάρτι που πραγματοποιούνταν το βράδυ του Σαββάτου στο Πον-ντε-Μποβουαζέν. Οι αστυνομικοί ερεύνησαν μεταξύ άλλων την κατοικία και το αυτοκίνητο του φύλακα της αίθουσας εκδηλώσεων. Ο «Φιλίπ» διαμαρτυρόταν χθες πως, με το που έγινε αυτό γνωστό, παρενοχλείται συνεχώς από δημοσιογράφους. «Δεν έχω κάνει τίποτα κακό, έχω τη συνείδησή μου ήσυχη» δήλωνε. «Είμαι σοκαρισμένος, όπως όλοι εδώ».