«Το βλέπω δύσκολο. Αν έχει κατά νου τον προϋπολογισμό (εννοούσε τη ΡΑΕ), το βλέπω δύσκολο». Τα λόγια είναι του Γιώργου Σταθάκη, όταν ερωτήθηκε στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ κατά πόσο μπορεί να περπατήσει η πρόταση της ΡΑΕ, να χρηματοδοτήσει ο κρατικός προϋπολογισμός μέρος από τα 360 εκατ. ευρώ που δικαιούται η ΔΕΗ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών, προκειμένου να αποφευχθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Και μάλλον, το θέμα δεν θα τεθεί καν προς συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών που καταφθάνουν στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου, αφού έχει ήδη απορριφθεί σε επίπεδο υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας. Με άλλα λόγια πάμε για αυξήσεις. Μπορεί να είναι μικρές, αλλά θα είναι αυξήσεις. Αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές είναι να σπάσουν σε βάθος πενταετίας, δηλαδή έως το 2022, ενώ η πρόταση της ΡΑΕ προβλέπει οπισθοβαρή επιβολή, δηλαδή τα μεγαλύτερα ποσά να περάσουν στους λογαριασμούς μετά το 2020. Για να δούμε…

Υπηρεσίες σε γραφήBraille από την Πειραιώς
Τα πρότυπα που ισχύουν στο εξωτερικό αρχίζουν να ακολουθούν η μία μετά την άλλη οι ελληνικές τράπεζες, παρέχοντας υπηρεσίες και για πληθυσμιακές ομάδες με εξειδικευμένες ανάγκες. Η Πειραιώς λοιπόν καθιέρωσε ένα τέτοιο πακέτο υπηρεσιών μέσα από τρία καταστήματα e-branch, σε Αμπελοκήπους, Χαλάνδρι και στο εκπτωτικό χωριό McArthurGlen, για πελάτες με προβλήματα όρασης. Προσεχώς θα ακολουθήσει και δεύτερο για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής. Το πακέτο, όπως ανακοίνωσε η ανώτερη γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής Δικτύων και Καταθέσεων, Ευτυχία Κασελάκη, περιλαμβάνει μια σειρά από συναλλαγές και υπηρεσίες. Οπως για παράδειγμα τη χρήση της υπηρεσίας «Ταμίας από Απόσταση», όπου η συναλλαγή διεξάγεται σε γραφή Braille, αφού ο πελάτης επικοινωνήσει μέσω video-κλήσης με ταμία της τράπεζας. Καθ’ όλη επίσης την παραμονή του στο κατάστημα, υπάλληλος του παρέχει βοήθεια για χρήση των υπηρεσιών και μηχανημάτων ATM, easypay kiosk, κατάθεση κερμάτων και έκδοση prepaid gift card. Μπορεί ακόμη να πλοηγηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (winbank) της τράπεζας, με τη χρήση φωνητικής υποστήριξης, καθώς και να εκδώσει κωδικούς winbank μέσω της τηλεφωνικής υπηρεσίας «winbank remote registration», δίχως να χρειάζεται υπογραφή συμβάσεων.

Δανείζουν επιχειρήσεις, όχι το κράτος

Η Ελλάδα έχει μέχρι σήμερα ανατρέψει πολλούς οικονομικούς κανόνες. Ενας από αυτούς είναι ότι τα εταιρικά ομόλογα μιας χώρας έχουν υψηλότερο επιτόκιο απ’ ό,τι τα κρατικά. Λάθος! Σ’ εμάς ο κανόνας δεν ισχύει. Τα ξένα μέσα ενημέρωσης αφιέρωσαν ολόκληρα άρθρα, όπως της γερμανικής «FAZ» με τίτλο «Οι Ελληνες προτιμούν να δανείζουν τις επιχειρήσεις παρά το κράτος». Σε αυτό λοιπόν γίνεται εκτενής αναφορά στην περίπτωση της Μυτιληναίος, που τον Ιούνιο εξέδωσε πενταετές ομόλογο ύψους 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,1%, όταν τον επόμενο μήνα το Ελληνικό Δημόσιο, επίσης για πενταετές ομόλογο, άνω των 3 δισ. ευρώ, προσέφερε 4,375%. Στην πράξη, η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα εταιρικά ομόλογα είναι μια ακόμη ένδειξη της κατακρήμνισης της εμπιστοσύνης τους για οτιδήποτε σχετίζεται με τη λειτουργία του κράτους. Δεν ξεχνιέται άλλωστε εύκολα η απώλεια που υπέστησαν οι ιδιώτες πιστωτές με το κούρεμα του 2012. Συμβαίνει ωστόσο και κάτι άλλο, όπως εξηγεί χρηματιστηριακός αναλυτής. Οι Ελληνες δεν μπορούν να επενδύουν απευθείας στο εξωτερικό λόγω των capital controls. Είναι και αυτό μια λύση…