Οι χώρες που παράγουν ελιές και ελαιόλαδο –κυρίως η Ισπανία, η Ιταλία αλλά και η Ελλάδα –μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος του προστατευτισμού των ΗΠΑ μετά την εκλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν από τον προηγούμενο μήνα έρευνα για να αποφασίσουν εάν οι ελιές που εισάγονται από την Ισπανία πωλούνται σε τιμές κάτω από την υπόλοιπη αγορά (το επονομαζόμενο «dumping») και εάν οι ευρωπαίοι παραγωγοί κερδίζουν πλεονέκτημα από τις επιδοτήσεις που δίνει η ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Οι έρευνες έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ από το υπουργείο Εμπορίου για ελιές που εισάγονται από την Ισπανία υπό την απειλή πρόσθετων δασμών. Κανείς όμως δεν γνωρίζει εάν στο κοντινό μέλλον οι Αμερικανοί θα εξετάσουν να επιβάλουν δασμούς και σε άλλα προϊόντα ελιάς, όπως το ελαιόλαδο, που παράγονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Ελλάδα. Οι ΗΠΑ μπορεί επίσης να αποφασίσουν να επιβάλουν δασμούς ακόμη και σε άλλα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα που επιδοτούνται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Στις Βρυξέλλες πλέον ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσουν πολύ σύντομα στην επιβολή δασμών σε ελιές από την Ισπανία –ακόμη και τον ερχόμενο Νοέμβριο. Οι φόβοι είναι αυξημένοι επειδή ο Ντόναλντ Τράμπ έχει βάλει ως στόχο να μειώσει το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο πέρυσι αυξήθηκε στα 147 δισ. δολάρια από 61 δισ. δολάρια που ήταν το 2009, σύμφωνα με στοιχεία από το Politico. Μια τέτοια επιθετική εμπορική πολιτική από τον Λευκό Οίκο θα έκανε λιγότερο ανταγωνιστικά τα ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως ελιές και ελαιόλαδο από χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, που είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ΕΕ δίνει τεράστια ποσά σε επιδοτήσεις για αγροτικά προϊόντα. Μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε τέτοιες επιδοτήσεις διοχετεύεται το 40% του προϋπολογισμού της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να υπερασπιστούν επαρκώς τα συμφέροντά τους όσον αφορά τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό. Μένει τώρα να φανεί εάν η Ουάσιγκτον θα αποδειχτεί ισχυρότερος αντίπαλος και εάν η πιθανή επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ θα αποτελέσει την απαρχή ενός ευρύτερου εμπορικού πολέμου. Οι εξελίξεις αυτές τρέχουν υπό την εποπτεία του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου, αφού υπό την προεδρία του προκατόχου του η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονταν στο ίδιο τραπέζι για να πετύχουν μεγάλη διμερή εμπορική συμφωνία που θα επέτρεπε την πιο ελεύθερη διακίνηση κάθε είδους προϊόντων μεταξύ των δύο πλευρών. Οι ελιές από την Ισπανία φαίνεται ότι έχουν μπει στο στόχαστρο των ντόπιων παραγωγών και της αμερικανικής κυβέρνησης επειδή αυτό το διάστημα οι Ισπανοί κάνουν μεγάλες προσπάθειες να αυξήσουν το μερίδιό τους στις ΗΠΑ.