Οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς στην υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να ετοιμαστούν για αλλαγή νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αυτά είπε μιλώντας σε εκδήλωση στην Ιταλία ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ που χτύπησε το καμπανάκι για τους κινδύνους που διατρέχει σήμερα η οικονομία.

Σύμφωνα με τον Τρισέ, η ΕΚΤ έχει σήμερα ένα μεγάλο πρόβλημα στα χέρια της, το ισχυρό ευρώ, το οποίο έχει ενισχυθεί λόγω της αμερικανικής πολιτικής. Η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος έχει φτάσει πλέον τα 1,20 δολάρια.

Οπως είπε ο Τρισέ στο Ambrosetti Forum, τα προβλήματα του ενιαίου νομίσματος πηγάζουν από τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα από τη διστακτικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να λάβει μέτρα για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων και την υιοθέτηση νέας φορολογικής πολιτικής. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος είναι η υποχώρηση του δολαρίου έναντι όλων των υπόλοιπων νομισμάτων και όχι τόσο η ανατίμηση του ευρώ έναντι των νομισμάτων αυτών, πρόσθεσε.

ΤΟ ΦΘΗΝΟ ΧΡΗΜΑ. Οσον αφορά τα χαμηλά επιτόκια και την ποσοτική χαλάρωση, ο Τρισέ προειδοποίησε ότι η διευκολυντική νομισματική πολιτική δεν θα διαρκέσει για πάντα και ότι για τον λόγο αυτόν οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να προετοιμαστούν για να μη βρεθούν προ εκπλήξεων.

Το επόμενο διάστημα η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει σήμα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, καθώς η ισχυρή ανάκαμψη στην ευρωζώνη και η ενίσχυση του πληθωρισμού έχουν δημιουργήσει προϋποθέσεις για μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης. Ομως το ισχυρό ευρώ αποτελεί πρόβλημα και η ΕΚΤ είναι ενώπιον διλήμματος για το πότε θα επικοινωνήσει την αλλαγή αυτή της πολιτικής. Το ενιαίο νόμισμα έχει ενισχυθεί από τις αρχές του έτους κατά 14% έναντι του αμερικανικού.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από την πλευρά της έχει ήδη αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, τα οποία είχαν μειωθεί σε επίπεδα-ρεκόρ λόγω της κρίσης.