Η φωνή της ήρεμη, δεν μαρτυρά επ’ ουδενί τον δημιουργικό «πυρετό» που την ταλανίζει. Μια εβδομάδα πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης που ετοιμάζει στον Πόρο και την γκαλερί Citronne κι αγωνιά για το αν θα έχει προλάβει να ολοκληρώσει δυο – τρία τελευταία κομμάτια. Ομως περισσότερο εκείνο που φαίνεται να απασχολεί την Αλεξάνδρα Αθανασιάδη δεν είναι τι θα γίνει με την τελευταία λέξη της δουλειάς της. Eίναι ενθουσιασμένη διότι για πρώτη φορά θα βγάλει από το εργαστήριό της έργα που τα παίδευε και την παίδευαν για χρόνια. Εργα που μπορεί να τα δούλευε ώς και μια δεκαετία, όπως το «Γαλάζιο Αλογο», που έχει περάσει καλοκαίρια και χειμώνες εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, έχει κοπεί, έχει υποστεί ηλεκτροκόλληση κι έχει ξεβάψει μέχρι να βρει την τελική του μορφή.

Δημιουργίες πάνω σε θέματα δημοφιλή της εικαστικής της διαδρομής –άλογα και θώρακες –που δεν απλώνονται μόνο στην τρίτη διάσταση, αλλά χωρούν στις δύο κι είναι καμωμένα από μέταλλα και σχοινιά και σύρματα, πάνω σε χειροποίητα χαρτιά, κι άλλα είναι χαρακτικά ή σχέδια. Και τα οποία (περί τα 25) συνθέτουν την έκθεση «Θραύσματα» –επειδή όπως λέει η καλλιτέχνις συγκεντρώνει πολλά μικρά θραύσματα για να δημιουργήσει ένα έργο –την επιμέλεια της οποίας υπογράφει η ιστορικός τέχνης και διευθύντρια της γκαλερί Citronne, Τατιάνα Σπινάρη –Πολλάλη.

«Συνήθως η δουλειά μου παρουσιάζεται σε εξωτερικούς χώρους και δεν μπορώ να δείξω έργα σε χαρτί. Τώρα θεωρώ ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή ώστε να συνυπάρξουν όλα μαζί, έργα σε δύο και τρεις διαστάσεις. Είναι μια ευκαιρία να μοιραστώ με τον κόσμο μια συνομιλία που ώς τώρα είχα μόνο εγώ με αυτά τα έργα, δεδομένου ότι θεωρώ πως τώρα κλείνει κι ένας κύκλος δουλειάς», εξηγεί η γνωστή κυρίως ως γλύπτρια Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, αν και η ίδια διευκρινίζει ότι δεν περιορίζεται ως προς τις διαστάσεις ή τα υλικά της και κάνει πολλά πράγματα ταυτοχρόνως.

Το επόμενο βήμα θα τη βρει με ολοκαίνουργια δουλειά (με την οποία ασχολείται την τελευταία τετραετία και σχετίζεται με τον Κ.Π. Καβάφη), την άνοιξη του 2018 στον νέο χώρο της Γενναδίου Βιβλιοθήκης.

«Ολα αυτά δεν αποκλείουν να επιστρέψω κάποια στιγμή στα ίδια θέματα, διότι με ενδιαφέρει η αλλαγή και η παραλλαγή. Κάθε φορά βλέπω κάτι διαφορετικό, εστιάζω σε ένα άλλο σημείο, με ενδιαφέρει η διάσπαση, η ανασύνθεση, η μεταμόρφωση…». Οι θώρακες και τα άλογα της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη στον Πόρο άλλωστε δεν θα βάλουν την τελική κουκκίδα για να κλείσει ο κύκλος. Θα αφήσουν ένα μικρό πέρασμα στην επόμενη σελίδα του έργου της. «Είναι γεγονός ότι τα περιγράμματα διασπώνται, το κενό μπαίνει μέσα στα έργα σαν να διαχέεται η εικόνα στο Σύμπαν. Είναι η αρχή μιας καινούριας ιδέας», καταλήγει.

INFO

Η έκθεση «Θραύσματα» της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη εγκαινιάζεταιστις 9 Σεπτεμβρίου στην γκαλερί Citronneστον Πόρο.Εως 15 Οκτωβρίου