Στους τρόπους και στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να έρθουν επενδύσεις και δουλειές και συνακόλουθα να επιστρέψει η ανάπτυξη στη χώρα –και λιγότερο στους αριθμούς και στη μείωση της φορολογίας, όπως έγινε στην περσινή ΔΕΘ –θα είναι επικεντρωμένο το σχέδιο της νέας οικονομίας που αναμένεται να παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ και το επιτελείο της Πειραιώς επιδιώκουν με αυτή την τακτική και να διαφοροποιηθούν από την αλόγιστη υποσχεσιολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και να διαμηνύσουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζει καλά ποια είναι τα αναγκαία μέσα και τα εργαλεία για να ανακάμψει η οικονομία και να βγει η χώρα από την κρίση. Ενδεικτικό αυτής της στρατηγικής είναι ότι τις τελευταίες ημέρες σε όλες τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και των υψηλόβαθμων στελεχών της ΝΔ που αφορούν την οικονομία κυριαρχεί μία λέξη: πώς. Βασικό μέλημα του γαλάζιου στρατοπέδου είναι δηλαδή να εξηγήσουν στους πολίτες πώς θα έρθουν οι επενδύσεις και οι νέες δουλειές που τελευταία –όπως σχολιάζουν δηκτικά στην Πειραιώς –τις θυμήθηκε ευκαιριακά και ο κυβερνητικός συνασπισμός.
Από την αρχή της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει να δίνει μια πρόγευση του σχεδίου του για τη νέα οικονομία, το οποίο αναμένεται να περιγράψει με περισσότερες λεπτομέρειες στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στην ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Για παράδειγμα, στη σύσκεψη των γαλάζιων τομεαρχών ο αρχηγός της ΝΔ υπογράμμισε πως φέτος στη Θεσσαλονίκη «θα μιλήσουμε για το πώς η πατρίδα μας θα βρει τη θέση που της αξίζει σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα». Μάλιστα, η οδηγία του προς τους υπευθύνους τομέων του κόμματος ήταν πως η ΝΔ πρέπει να δώσει απαντήσεις στα πραγματικά ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες σήμερα: «πώς θα έρθουν οι νέες δουλειές», «πώς και με ποια σειρά θα μειώσουμε τους φόρους», «πώς θα γίνει καλύτερο και πιο αποτελεσματικό το Δημόσιο και δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες».
Αλλά και προχθές στη συζήτηση που είχε με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και πάλι βάρος στο γαλάζιο know how στον τομέα της προσέλκυσης των επενδύσεων, σημειώνοντας πως είναι αναγκαίο «με λιγότερους φόρους και ιδιωτική πρωτοβουλία να βάλουμε ξανά μπροστά τη “μηχανή” της ελληνικής οικονομίας. Με καλύτερο και αποτελεσματικότερο κράτος, το οποίο θα στέκεται αρωγός στις επενδύσεις και δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες».Αυτά, ανέφερε, θα στείλουν μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια.

ΟΚΤΩ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.

Πεποίθηση της Πειραιώς είναι ότι οι πολίτες στην περσινή παρουσία της ΝΔ στη ΔΕΘ πήραν το μήνυμα των δεσμεύσεών της για τη μείωση της φορολογίας. Τώρα όμως –όπως σημειώνουν –κρίνεται επιβεβλημένο η αξιωματική αντιπολίτευση να γίνει ακόμη πιο συγκεκριμένη και να εμφανιστεί με τεκμηριωμένο σχέδιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση προετοιμασίας για τη ΔΕΘ που είχε με τους κοινωνικούς φορείς μέσα στην εβδομάδα παρουσίασε οκτώ μεταρρυθμίσεις οι οποίες –όπως τόνισε –«θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις και να επιστρέψει σε βιώσιμο κύκλο ανάπτυξης». Αυτές είναι:

* Η μείωση του φορολογικού κόστους και του κόστους εισφορών που επιβαρύνει την εργασία με στόχο να αποκτήσουν επαρκές κίνητρο η επιχειρηματικότητα και η εργασία στη χώρα και να ελαττωθεί το καταστροφικό χάσμα, σε φόρους και εισφορές, με τις ανταγωνιστικές γειτονικές μας χώρες.

* Μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει το επιχειρείν και θα προάγει τη διαφάνεια.

* Βαθιά αλλαγή στο κράτος προκειμένου να εξυπηρετεί τον πολίτη και να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, με αλλαγή πρακτικής και νοοτροπίας στην αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων.

* Μεταρρύθμιση εκ βάθρων των μηχανισμών διοίκησης, που αφορούν την απονομή της δικαιοσύνης και την επίλυση διαφορών.

* Βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος με εισαγωγή αρχών και πρακτικών καλής νομοθέτησης για τον περιορισμό διαφορών που προκύπτουν από την παρερμηνεία των κανονιστικών πράξεων της διοίκησης μέσω της βελτίωσης της ποιότητας και σαφήνειας της νομοθεσίας.

* Αξιοποίηση του αναπτυξιακού νόμου με στόχο να μετατραπεί σε ένα εργαλείο για την προώθηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

* Συστηματική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

* Βελτίωση της στόχευσης και της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων.

Το γαλάζιο επιτελείο θεωρεί ότι η ΝΔ πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη στη ΔΕΘ στο πεδίο της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων και για έναν πρόσθετο λόγο. Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ –όπως τονίζεται από την Πειραιώς –επιχειρεί να εμφανιστεί ως υποστηρικτής των επενδύσεων, γι’ αυτό και οι πρόσφατες επισκέψεις του Πρωθυπουργού στην Παπαστράτος και στο Impact Hub. Γι’ αυτό, σημειώνουν, η ΝΔ οφείλει και να στηλιτεύσει την υποκριτική στάση της κυβέρνησης –η οποία μέχρι τώρα ουσιαστικά «σαμποτάρει» μεγάλες επενδύσεις όπως του Ελληνικού ή αυτή στις Σκουριές –αλλά και ταυτόχρονα να τεκμηριώσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την προσέλκυση επενδύσεων.