Παρά τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από την ευρεία συμμετοχή για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, είναι προφανές ότι ο χώρος βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση μετά τη Μεταπολίτευση –ο αρχηγός του νέου φορέα καλείται να συνενώσει μια πολιτική παράταξη με ροπή στον κατακερματισμό. Με την 3η Σεπτέμβρη να επιστρέφει ως ορόσημο, η Φώφη Γεννηματά θα σημάνει ατύπως την έναρξη μιας πρωτόγνωρης μάχης, αναδεικνύοντας και το δικό της στίγμα –την ώρα που δεν είναι λίγοι οι επίδοξοι αρχηγοί που φοβούνται για τις αντοχές τους ώς το τέλος της διαδρομής. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο καθένας προσδοκά να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό και να χρησιμοποιήσει έξυπνα τα δικά του όπλα.Οι υποψήφιοι που προέρχονται από το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ ρίχνονται στη μάχη με ένα σημαντικό πλεονέκτημα –είναι γνωστοί στο εκλογικό τους κοινό και έχουν εκλογική πελατεία. Η Φώφη Γεννηματά, η οποία ως επικεφαλής της ΔΗΣΥ πιστώνεται την προσπάθεια δημιουργίας του νέου φορέα, έχει καταφέρει να ισορροπεί ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον της παράταξης. Το επιτελείο τής Χαριλάου Τρικούπη πιστεύει πως αυτή ακριβώς η λεπτή ισορροπία θα φέρει τη νίκη στη Γεννηματά, καθώς «μιλάει για το νέο, οριοθετώντας τον πολιτικό της χώρο και δεν αποκλείει την κληρονομιά του κόμματος».
Οπως όλα δείχνουν, η γενιά των σαραντάρηδων θα έχει δύο διαφορετικούς εκπροσώπους, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Ο Ανδρουλάκης με την –αναμενόμενη στις αρχές της εβδομάδας –υποψηφιότητά του στοχεύει να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους από τη μέχρι τώρα πορεία του ΠΑΣΟΚ, ειδικά εκείνους που την περασμένη άνοιξη αντέδρασαν στην αποπομπή του γραμματέα Στέφανου Ξεκαλάκη. Η ανάγκη για μια νέα φουρνιά πολιτικών με προοδευτικό προσανατολισμό, καθώς και η εμπειρία του στο Ευρωκοινοβούλιο είναι όπλα που θα χρησιμοποιήσει για έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει και ο Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος κράτησε χαμηλό προφίλ στην πρόσφατη εσωκομματική κρίση, φιλοδοξώντας να παρουσιαστεί ως εγγυητής μιας ήπιας μετάβασης.
Παράλληλα, ο χαμηλών τόνων Γιώργος Καμίνης επιχειρεί την πρώτη γνωριμία του με το κοινό εκτός Αθηνών, κίνηση απαραίτητη από τη στιγμή που έχει αποφασίσει να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα. Αν κάτι οφείλει να αναγνωρίσει κανείς στον δήμαρχο Αθηναίων, είναι πως μετά τη δική του υποψηφιότητα άνοιξε ο δρόμος για τη διεύρυνση του εγχειρήματος –επομένως, ο τίτλος που διεκδικεί, αυτός της «ενωτικής υποψηφιότητας» και της δημιουργίας μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, θα είναι το μεγαλύτερο όπλο του δημάρχου για την επόμενη μέρα.
Από τη δική του πλευρά, ο Γιάννης Ραγκούσης δεν παίζει το χαρτί της πρότερης παρουσίας του στο ΠΑΣΟΚ, καθώς από την πρώτη στιγμή της συμμετοχής του στην Ωρα Αποφάσεων φάνηκε να έχει πάρει έναν διαφορετικό δρόμο –κρατώντας ως παρακαταθήκη μόνο τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες πολεμήθηκε στη διάρκεια του υπουργικού του έργου. Το προφίλ του μεταρρυθμιστή παραμένει για τον Ραγκούση, ο οποίος επιλέγει να παίξει δυνατά το χαρτί της σύγκρουσης τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ. Το έργο του, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολο απ’ όσο φαντάζεται, σε περίπτωση που ένας άλλος εκπρόσωπος του ίδιου κοινού αποφασίσει να συμμετάσχει στη διαδικασία. Η Ωρα Αποφάσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τις μετέπειτα κινήσεις της και, παρότι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση συμμετοχής στον νέο φορέα, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει με σιγουριά τις πιέσεις που έχει δεχθεί το σχήμα και ειδικά η Αννα Διαμαντοπούλου για την είσοδό της στη διαδικασία εκλογής. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους και άλλοι πιθανοί υποψήφιοι, όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιάννης Τούντας, ενώ σιγήν ιχθύος καταγράφεται από την πλευρά του ΚΙΔΗΣΟ και του Γιώργου Παπανδρέου.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος ανακοίνωσε τις προϋποθέσεις για τις εκλογές του νέου ηγέτη της Κεντροαριστεράς, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, για την οποία οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την προσεχή Τρίτη. Με τη χθεσινή ανακοίνωση, εξάλλου, δεν διευκρινίζεται ούτε ο αριθμός των ντιμπέιτ, με την Επιτροπή ωστόσο να επισημαίνει πως ενθαρρύνει τις συζητήσεις και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διεξαγωγή μιας τουλάχιστον τηλεοπτικής συζήτησης με όλους τους υποψηφίους.
Οι υποψήφιοι αρχηγοί θα πρέπει να στείλουν εγγράφως την πρόθεσή τους στον Αλιβιζάτο μέχρι το μεσημέρι της 8ης Σεπτεμβρίου, μαζί με απόδειξη κατάθεσης 2.000 ευρώ ως παράβολο.