Οι σχέσεις Εκκλησίας – υπουργείου Παιδείας είναι αλήθεια πως βρίσκονται σε ήρεμα νερά από τον περασμένο Νοέμβριο όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο ο Κώστας Γαβρόγλου. Θυμόμαστε όλοι τις συγκρούσεις και το… ψυχροπολεμικό κλίμα επί υπουργίας Νίκου Φίλη. Να όμως που ένα περιστατικό το οποίο κατήγγειλαν προ ημερών εργαζόμενοι του Οργανισμού Πιστοποίησης Προσώπων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΟΠΠΕΠ) –ότι η διευθύνουσα σύμβουλος πέταξε εικόνα της Παναγίας στα σκουπίδια –απειλεί να διαταράξει τις μέχρι τώρα καλές σχέσεις των δύο πλευρών. Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ως πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) και έπειτα από σχετική απόφαση των ιεραρχών έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας για το περιστατικό στον υπουργό Παιδείας.

Ο Ιερώνυμος εκφράζει τη λύπη του για το δυσάρεστο συμβάν «σε βάρος δικαιωμάτων εργαζομένων που είναι μέλη της Εκκλησίας» και κάνει λόγο για το «φαινόμενο του επιθετικού αντιχριστιανισμού, το οποίο το υπουργείο θα πρέπει να το προσέξει».

Η ΔΙΣ και ο Αρχιεπίσκοπος διατυπώνουν προσεκτικά τη διαμαρτυρία τους χωρίς ακραίες εκφράσεις, εντούτοις η επιστολή περιέχει και αρκετά «καρφιά» που δεν αποκλείεται να έχουν στόχο και πρόσωπα της κυβέρνησης για την πολεμική που δέχεται η Εκκλησία της Ελλάδος. «Οι κρατικοί κανόνες λοιπόν που προστατεύουν την κοινωνική ειρήνη από τις προσβολές τού ενός της θρησκευτικής πίστης του άλλου έχουν παρόντα και ισχύοντα λόγο υπάρξεως» υπογραμμίζουν.

Το 2020 και βλέπουμε…

Το 2020 θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, εφόσον ψηφιστεί τελικά, το νέο εξεταστικό σύστημα Γαβρόγλου. Αυτό είπε χθες ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας στη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που αποτελούσαν το μέλος του ΠΓ Νίκος Σοφιανός και οι Γιάννης Δελλής και Κυριάκος Ιωαννίδης. Να τον εμπιστευτούμε;

«Εμείς επεξεργαστήκαμε ένα σχέδιο και νομίζω ότι είναι στοιχείο ωριμότητας της όποιας πολιτικής ηγεσίας όταν βάζεις κάτι σε διαβούλευση και έρχονται ορισμένες προτάσεις που το βελτιώνουν –και δεν τις έχεις σκεφτεί –να μπορείς να αλλάζεις γνώμη» είπε επίσης χθες με απλότητα ο Γαβρόγλου όταν ρωτήθηκε εκ νέου για το σχέδιό του περί εξεταστικού, που αλλάζει μέρα με τη μέρα.

Σε νέα ερώτηση δε, για το αν τελικά θα είναι υποχρεωτικές οι «μίνι» Πανελλαδικές που εισηγείται για τον Ιανουάριο, απάντησε: «Αν ένα πράγμα είναι μπόνους είναι υποχρεωτικό; Εγγενώς η έννοια του μπόνους είναι προαιρετική. Παιδαγωγικά, κάνουμε πάντοτε και κάποιες εξετάσεις ενδιάμεσες, σε όλες τις βαθμίδες, για να αυτοελεγχθούν οι εκπαιδευτικοί, για να ελεγχθούν τα παιδιά, να δουν οι γονείς αν όντως η προετοιμασία των παιδιών τους προχωράει σωστά».