Οι μεγάλες φωτιές στα δάση έσβησαν –καίτοι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος -, αλλά οι πολιτικές φωτιές για το ζήτημα αναζωπυρώθηκαν με αφορμή τις δηλώσεις του Νίκου Τόσκα στη Βουλή.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι οι πυροσβέστες είναι… κομματικά ρουσφέτια: «Το Πυροσβεστικό Σώμα ίσως αποτελεί το πιο στρεβλό κομμάτι του Δημοσίου. Χρησιμοποιήθηκε ως κομματικός μηχανισμός επί δεκαετίες» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ουδέποτε έως σήμερα έγινε σοβαρή εκπαίδευση των στελεχών. «Δείτε τα προηγούμενα χρόνια που οι πυροσβέστες πήγαιναν με τα κοντομάνικα στις φωτιές και τώρα πώς πήγαν» είπε ο Τόσκας, ξεχνώντας ότι πριν από λίγες ημέρες, μετά τη φωτιά στη ΒΑ Αττική, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός που αποκάλεσε τους πυροσβέστες «ήρωες». Και μάλιστα από το πεδίο της μάχης με τις φλόγες, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τους προσβάλλει με τη στάση του…
«Να παραιτηθεί»

Οι δηλώσεις Τόσκα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον υπεύθυνο του Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Θόδωρο Παπαθεοδώρου να ζητά την παραίτηση του υπουργού, απαιτώντας παράλληλα «να ανακαλέσει δημοσίως τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς».

«Είναι ιταμό το ύφος ενός υπουργού που κατόπιν εορτής λοιδορεί τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και τα κατηγορεί ότι είναι ο πιο στρεβλός μηχανισμός του Δημοσίου και ότι έμπαιναν από το παράθυρο στο Σώμα» σημείωσε.

«Η πιο ανάξια συμπεριφορά για έναν υπουργό, ο οποίος απέτυχε τόσο τραγικά στην Πολιτική Προστασία, είναι να μεταβιβάζει τις ευθύνες της δικής του αποτυχίας στο προσωπικό και στα στελέχη του υπουργείου του οποίου προΐσταται» υπογράμμισε ο Παπαθεοδώρου, εγκαλώντας τον Τόσκα γιατί επί δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε κάτι «για να βελτιώσει την επιχειρησιακή επάρκεια του Πυροσβεστικού Σώματος».

Αργά το βράδυ, κατά τη γνωστή τακτική υπουργών της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο Τόσκας με σχόλιό του επιχείρησε να εκτονώσει την οργή που προκάλεσε, δίνοντας αυτός «μαθήματα παρερμηνείας και διαστρέβλωσης» για τα οποία θέλησε να κατηγορήσει τους επικριτές του!

Μέσω πηγών του υπουργείου του είπε λοιπόν ότι «ούτε απαξίωσε ούτε καταφέρθηκε, φυσικά, κατά του έργου των πυροσβεστών, αλλά μίλησε για χρόνιες στρεβλώσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα». Και ακόμη ότι «η αυτοθυσία και οι ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών μαζί με την πολιτική και φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος θα διορθώσουν τις στρεβλώσεις που προκάλεσε η αδιαφορία κυβερνήσεων των προηγούμενων δεκαετιών».
«Συμμορία ουτοπιστών»

«Το κίνημά μου είναι μια συμμορία ριζοσπαστικών ουτοπιστών», είπε για το DiEM25 ο αλήστου μνήμης Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιείται στην Αθήνα καλώντας το κοινό να το στηρίξει.

Ο πρώην υπουργός έκανε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση και χαρακτήρισε «ανώριμη» τη στάση της ΕΕ σε σύγκριση με εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών.«Πώς μπόρεσαν αυτοί οι έξυπνοι άνθρωποι να ενεργήσουν με έναν τόσο απογοητευτικό τρόπο;» διερωτήθηκε έχοντας κάνει νωρίτερα μια ιστορική αναδρομή στη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930 και το σύστημα ισοτιμιών του Μπρέτον Γουντς.