Οι μεγάλες φωτιές στα δάση έσβησαν –καίτοι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος -, αλλά οι πολιτικές φωτιές για το ζήτημα αναζωπυρώθηκαν με αφορμή τις δηλώσεις του Νίκου Τόσκα στη Βουλή.
Οι δηλώσεις Τόσκα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον υπεύθυνο του Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Θόδωρο Παπαθεοδώρου να ζητά την παραίτηση του υπουργού, απαιτώντας παράλληλα «να ανακαλέσει δημοσίως τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς».
«Είναι ιταμό το ύφος ενός υπουργού που κατόπιν εορτής λοιδορεί τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και τα κατηγορεί ότι είναι ο πιο στρεβλός μηχανισμός του Δημοσίου και ότι έμπαιναν από το παράθυρο στο Σώμα» σημείωσε.
«Η πιο ανάξια συμπεριφορά για έναν υπουργό, ο οποίος απέτυχε τόσο τραγικά στην Πολιτική Προστασία, είναι να μεταβιβάζει τις ευθύνες της δικής του αποτυχίας στο προσωπικό και στα στελέχη του υπουργείου του οποίου προΐσταται» υπογράμμισε ο Παπαθεοδώρου, εγκαλώντας τον Τόσκα γιατί επί δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε κάτι «για να βελτιώσει την επιχειρησιακή επάρκεια του Πυροσβεστικού Σώματος».
Αργά το βράδυ, κατά τη γνωστή τακτική υπουργών της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο Τόσκας με σχόλιό του επιχείρησε να εκτονώσει την οργή που προκάλεσε, δίνοντας αυτός «μαθήματα παρερμηνείας και διαστρέβλωσης» για τα οποία θέλησε να κατηγορήσει τους επικριτές του!
«Το κίνημά μου είναι μια συμμορία ριζοσπαστικών ουτοπιστών», είπε για το DiEM25 ο αλήστου μνήμης Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιείται στην Αθήνα καλώντας το κοινό να το στηρίξει.
Ο πρώην υπουργός έκανε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση και χαρακτήρισε «ανώριμη» τη στάση της ΕΕ σε σύγκριση με εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών.«Πώς μπόρεσαν αυτοί οι έξυπνοι άνθρωποι να ενεργήσουν με έναν τόσο απογοητευτικό τρόπο;» διερωτήθηκε έχοντας κάνει νωρίτερα μια ιστορική αναδρομή στη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930 και το σύστημα ισοτιμιών του Μπρέτον Γουντς.