Τον Φεβρουάριο του 2011 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωνε ότι ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις τίθεται στα 50 δισ. ευρώ. Εξ αυτών μάλιστα τα 15 δισ. ευρώ θα έπρεπε να εισπραχθούν μέχρι το 2013.

Δεν πρόλαβε να περάσει ένας χρόνος, και το 2012 ο στόχος αναθεωρήθηκε προς τα κάτω δύο φορές, πρώτα στα 19 δισ. και μετά στα 15 δισ. έως το 2015.

Χθες λοιπόν πληροφορηθήκαμε από την ετήσια έκθεση του ΤΑΙΠΕΔ ότι από την έναρξη λειτουργίας του, το 2011, έως και το τέλος του 2016, μπήκαν στα κρατικά ταμεία προς εξυπηρέτηση του χρέους, έσοδα ύψους 3,44 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα 1,2 δισ. ευρώ που κατέβαλε φέτος η Fraport για τα 14 αεροδρόμια, φτάνουμε στο ποσό των 4,6 δισ. ευρώ.

Σκεφθείτε ότι η Πορτογαλία μεταξύ του 2011 και του 2015 είχε καταφέρει να βάλει στα ταμεία 9 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.
Βρήκε τον φταίχτη!
Η κυβέρνηση έχει βρει τον αποκλειστικό υπεύθυνο όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν κατ’ ευχήν: για όλα φταίνε λοιπόν οι δικαστές. Ακόμα και για τις επενδύσεις που δεν ήρθαν –ασχέτως αν μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που δεν τις ήθελε. Κι αν δεν με πιστεύετε, το είπε και το εννόησε ο Δημήτρης Βέττας (Σκάι): «Να ευχηθούμε, επειδή υπάρχει αυτή η κωλυσιεργία και η καθυστέρηση (στην επένδυση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα) να τελειώσει γρήγορα. Δεν λέω ότι σκοπίμως η δικαιοσύνη κωλυσιεργεί. Να ευχηθούμε να συνεχίσει η επένδυση και να αρχίσει να δουλεύει ο κόσμος». Και πρόσθεσε, κάνοντας εν μέρει και την αυτοκριτική του: «Οι επενδύσεις έπρεπε να είχαν έρθει χθες και πρέπει να έρχονται κάθε ημέρα».
Αμερικανικό ενδιαφέρον

Στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, μαθαίνω πως συζητήθηκαν μεταξύ άλλων δύο θέματα: το ενδιαφέρον δύο Ελληνοαμερικανών για το λιμάνι της Σύρου και ενός ακόμη για το λιμάνι της Αφάντου στη Ρόδο. Πηγές μου λένε πως το κλίμα της συνάντησης ήταν θετικό και πως κλειδί για το αμερικανικό ενδιαφέρον αποτέλεσε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στον Τζον Κάλαμος που άνοιξε τον δρόμο. Τώρα ο Παπαδημητρίου ετοιμάζει το ταξίδι του σε ΗΠΑ που θα γίνει Οκτώβριο (μήνας που θα τον βρει υπουργό αφού ο ανασχηματισμός μετατέθηκε γενικώς…)

Και κάτι άλλο πιο «γκόσιπ» που έμαθα από το ίδιο υπουργείο: Ο Αλέξης Χαρίτσης χθες το πρωί παντρεύτηκε. Του εύχομαι βίον ανθόσπαρτον!