O ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιεί ότι η τεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ έχει φέρει τον κόσμο στο χείλος μιας σύγκρουσης ευρείας κλίμακας και χαρακτηρίζει «λάθος την πίεση στην Πιονγκγιάνγκ για το πυρηνικό της πρόγραμμα». Πολεμικά των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας πραγματοποιούν ασκήσεις πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο. Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν καταδικάζει ερήμην σε θάνατο τέσσερις νοτιοκορεάτες δημοσιογράφους. Η ένταση στην Νοτιοανατολική Ασία κορυφώνεται. Η κοινή λογική λέει ότι εάν η Βόρεια Κορέα προχωρήσει στη χρήση πυρηνικών όπλων, θα είναι σαν να αυτοκτονεί. Υπάρχει όμως, παρατηρεί η «Washington Post», αυτό που οι ειδικοί στην αποτροπή αποκαλούν «θεωρία της νίκης».
Εκείνοι που έχουν μελετήσει πώς λειτουργεί η πυρηνική στρατηγική, πιστεύουν πως είναι εφικτό η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει σε πυρηνικό πόλεμο και παρ’ όλα αυτά να επιβιώσει. Οι πρόσφατες πυρηνικές δοκιμές δείχνουν ότι ίσως προετοιμάζεται γι’ αυτό –μόνο όμως εάν στριμωχτεί στη γωνία.
Κάθε πύραλος που εκτοξεύει η Βόρεια Κορέα έχει τεράστιο κόστος. Η χώρα δεν διαθέτει απεριόριστο αριθμό και δεν είναι ούτε εύκολο ούτε φθηνό να κατασκευαστούν. Ετσι, όταν ο Κιμ διατάσσει εκτόξευση, είναι ασφαλές να υποθέσουμε –αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα –ότι πρόκειται για μια κίνηση μελετημένη να αποφέρει το μεγαλύτερο πολιτικό, τεχνικό και εκπαιδευτικό κέρδος. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς βλέπει ο Κιμ Γιονγκ Ουν την κατάσταση:
Η Βόρεια Κορέα δεν έχει πει ότι θα προχωρήσει πρώτη σε πυρηνική επίθεση, αλλά ότι εάν δεχθεί επίθεση ή πιστεύει ότι επίκειται, τότε θα χτυπήσει. Μια αιτία γι’ αυτό θα είναι κάποιες ασυνήθιστες κινήσεις στρατευμάτων στη Νότια Κορέα, ύποπτες δραστηριότητες σε αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία ή πτήσεις, κοντά στον εναέριο χώρο της, αμερικανικών βομβαρδιστικών B-1B που έχουν τη βάση τους στη νήσο Γκουάμ.
Μια στρατηγική που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι Βορειοκορεάτες εάν θεωρήσουν ότι επίκειται επίθεση είναι να στοχεύσουν άμεσα τις αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία. Μια πιο βίαιη κίνηση θα ήταν να επιτεθεί σε ιαπωνική πόλη, κάτι λιγότερο πιθανό, αφού θεωρητικά στόχος θα ήταν να αποδυναμωθεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία. Ομως το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η ικανότητα των Βορειοκορεατών να χτυπήσουν τις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Αυτό είναι το κλειδί για την επιβίωσή τους. Και γι’ αυτό ο Κιμ σπεύδει να δείξει τη δυνατότητα αυτή σε όλο τον κόσμο.
«Ο λόγος για τον οποίο ανέπτυξε τους διηπειρωτικούς πυραύλους ήταν για να αποτρέψει την αμερικανική πυρηνική ανταπόδοση, επειδή εάν απειλείς ευθέως μια αμερικανική πόλη οι αμερικανικοί υπολογισμοί πάντα αλλάζουν», λέει ο Βιπίν Ναράνγκ, ειδικός στην πυρηνική πολιτική, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. «Είμαστε διατεθειμένοι να ρισκάρουμε τη ζωή των πολιτών στο Λος Αντζελες ή το Σικάγο με αντίποινα για επίθεση σε αμερικανική στρατιωτική βάση στον Ειρηνικό; Μάλλον όχι».
Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Κιμ. Εάν πράγματι η απάντηση είναι «όχι», τότε η Βόρεια Κορέα έχει μια πιθανότητα, αν και μικρή, καταλήγουν οι ειδικοί, να επιβιώσει την επόμενη μέρα. Ο Κιμ δεν είναι παρανοϊκός. Εχει λόγους να φοβάται μια επίθεση από τις ΗΠΑ. Ομως είναι μάλλον απίθανο η Ουάσιγκτον να αρχίσει μονομερώς πόλεμο, παρ’ ότι μια επίθεση σίγουρα θα αποσταθεροποιούσε τον Κιμ. Στη στρατηγική του ο Κιμ θα τα λάβει όλα αυτά υπόψη και θα επιλέξει εκείνο που πιστεύει ότι τον συμφέρει για να παραμείνει στην εξουσία.