Κορυφώνονται οι πιέσεις των Βρυξελλών προς τη Βρετανία για να επισπεύσει την ολοκλήρωση των συνομιλιών αναφορικά με τον «λογαριασμό» του Brexit, ενώ την ίδια στιγμή φουντώνουν τα σενάρια για το κόστος αποχώρησης της χώρας από την κοινή αγορά.
Σε χθεσινό δημοσίευμα των «Sunday Times», που επικαλείται πηγές με γνώση των διεργασιών, αναφέρεται ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι έχει συμφωνήσει στην καταβολή από τη Βρετανία ποσού έως και 50 δισ. στερλινών, προκειμένου να μπορέσουν να αρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες για το μέλλον των εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μέι δεν προτίθεται να προχωρήσει στη δημοσίευση λεπτομερειών για το βρετανικό σχέδιο, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος τον Οκτώβριο.
Από την πλευρά του, πάντως, ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις χαρακτήρισε «ανοησίες» και «εντελώς λανθασμένα τα παραπάνω σενάρια», προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης Μέι είναι ένα ήπιο και ισορροπημένο Brexit, τόσο για τη χώρα, όσο και για την ΕΕ.
Το ρεπορτάζ ωστόσο των «Sunday Times» επιμένει ότι η Βρετανία θα πρέπει να πληρώνει έως και 17 δισ. στερλίνες τον χρόνο στις Βρυξέλλες μετά το Brexit, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των καταβολών το 2022. Την ίδια ώρα, άλλα βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι σύμβουλοι της Μέι εισηγήθηκαν την καταβολή 46 δισ. στερλινών, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οπως και να έχει, το ποσό που οφείλει τελικά η Βρετανία στην ΕΕ αναδεικνύεται σε ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στις συνομιλίες που σχετίζονται με το Brexit. Πολλώ δε μάλλον όταν οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΕ θα ζητήσει έως και 100 δισ. ευρώ από τη Βρετανία.
Πρώτα τα χρήματα
Προ ημερών ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, είχε χρησιμοποιήσει σκληρά λόγια για την έως τώρα στάση της Βρετανίας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά την έναρξη του τρίτου γύρου διαβουλεύσεων, ο Μπαρνιέ είχε απευθύνει κάλεσμα στο Λονδίνο να αρχίσει να «διαπραγματεύεται σοβαρά», δηλώνοντας «προβληματισμένος» για τους αργούς ρυθμούς προόδου και προσθέτοντας με νόημα ότι «ο χρόνος περνά γρήγορα».
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει κανονικά να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου 2019, ενώ σε οκτώ εβδομάδες από σήμερα οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να αξιολογήσουν την πρόοδο στις επαφές με το Λονδίνο.
Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι πρώτα πρέπει να τακτοποιηθεί ο «λογαριασμός» του Brexit και μετά να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, το Λονδίνο δεν έχει λάβει θέση στα συνολικά επτά έγγραφα που έχει αποστείλει η ΕΕ αναφορικά με όλα τα κρίσιμα ζητήματα του χωρισμού.
Μόλις τον Ιούλιο, και έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο είχε αναγνωρίσει ότι θα πρέπει να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό για την αποχώρηση της χώρας. Είχε ωστόσο διευκρινίσει ότι θα ήθελε πρώτα να «καθορίσει τη δίκαιη διευθέτηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετά Brexit εποχή».