Περίπου πεντέμισι μήνες έχουν περάσει από την εκκωφαντική παραίτηση του Γιώργου Κιμούλη από τη θέση του προέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Και καμία εκτίμηση, πρόβλεψη ή πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί για αντικατάστασή του, παρά την ονοματολογία, στην οποία περιλήφθηκαν από τη συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου, τον πρώην πρόεδρο του Μουσείου Μπενάκη Αγγελο Δεληβορριά και τον Κώστα Γαβρά ώς τον καλλιτεχνικό διευθυντή της documenta 14 Ανταμ Σίμτσικ (στην περίπτωση του τελευταίου φαίνεται να έπαιξε ρόλο συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθ’ ύλην αρμόδιο για να επιλέξει τον νέο πρόεδρο).
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι πλευρές συγκλίνουν σε μια κατεύθυνση που πλέον έχει τα χαρακτηριστικά μιας λύσης «αντι-Κιμούλη». Δεν χρειάζεται, δηλαδή, ένας άνθρωπος από τον χώρο του πολιτισμού με ισχυρή προσωπική άποψη –έως και «οραματική» -, καθώς έτσι μπορούν να προκύψουν εκ νέου εντάσεις μεταξύ των φορέων. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο Γιώργος Κιμούλης παραιτήθηκε μετά την άρνησή του να υπογράψει κοινή ανακοίνωση μεταξύ του Ιδρύματος και του Κέντρου Πολιτισμού, στην οποία υπερτονιζόταν η ανάγκη συνεργασιών που, κατά την άποψή του, υποβάθμιζε τον κοινωφελή χαρακτήρα του Κέντρου. Γιατί, λοιπόν, τα κέντρα λήψης αποφάσεων να επιθυμούν επανάληψη αντίστοιχων φαινομένων, στην περίπτωση που στο τιμόνι του Κέντρου Πολιτισμού βρεθεί ένας αυτόφωτος καλλιτέχνης, με άποψη μάλιστα για τον τομέα αντικειμένου του (εάν προέρχεται από το θέατρο θα ρίξει βάρος στο θέατρο, εάν προέρχεται από τη μουσική θα δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη μουσική κ.ο.κ.);
Με δεδομένο επιπλέον ότι πρακτικά ζητήματα αντιμετωπίζονται ήδη στους πεντέμισι μήνες που πέρασαν λόγω και της de facto αναπλήρωσης από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΚΠΙΣΝ Νίκο Μανωλόπουλο, το προφίλ του νέου προέδρου αντιστοιχεί μάλλον σε έναν άνθρωπο με διοικητική προϋπηρεσία, χαρακτηριστικά «τεχνοκράτη» και εποπτεία σε πόστα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με μια οπτική, θα πρόκειται για τον πρόεδρο που θα διαχειρίζεται τις οικονομοτεχνικές λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με μια άλλη οπτική, θα πρόκειται για την πλήρωση μιας θέσης διακοσμητικής. Με απαραίτητη βέβαια την ιδεολογική πρόσδεση στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των δεδομένων εσωκομματικών ισορροπιών. Γι’ αυτό ίσως από το τραπέζι της ονοματολογίας όλο αυτό το διάστημα δεν έφυγε ποτέ το όνομα της Λούκας Κατσέλη, η οποία έχει παραιτηθεί (το 2016) από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.