Η μεγάλη στιγμή του Φεστιβάλ Βενετίας μέχρι τώρα δεν αφορούσε μια ταινία αλλά μια συνάντηση, αυτή των Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Τζέιν Φόντα, στους οποίους απονεμήθηκε τιμητικός Χρυσός Λέοντας για το σύνολο της καριέρας τους. Η λάμψη τους, άλλωστε, θα ήταν αρκετή για να φωτίσει σαράντα φεστιβάλ.

Οι δυο σταρ εμφανίστηκαν μαζί συνολικά σε πέντε ταινίες, το «Tall story» του 1961, το «Chase» του 1966, φυσικά το «Ξυπόλητοι στο πάρκο» του 1967 και τον παραγνωρισμένο σήμερα (αδίκως) «Ηλεκτρικό καβαλάρη» του 1979. Α, σωστά, και το φετινό «Our souls at night», την ιστορία δηλαδή δυο ηλικιωμένων γειτόνων που αποφασίζουν να ενώσουν τις μοναξιές τους.

«Ηθελα να κάνω μία ακόμα ταινία μαζί της πριν πεθάνω», δήλωσε ο Ρέντφορντ, «ήθελα να τον ερωτευτώ ξανά», απάντησε η Φόντα. Που είπε και το πιο ωραίο: «Οι ερωτικές σκηνές δεν αρέσουν στον Ρόμπερτ, αλλά εγώ ζω για αυτές. Φιλάει τέλεια. Ηταν διασκεδαστικό να τον φιλάω στα 20 μου και μετά στα περίπου 80 μου (σ.σ.: η Φόντα είναι 79, ο Ρέντφορντ 81). Το δέρμα μου έχει κρεμάσει βέβαια… όπως και το δικό του. Αλλά όσο μεγαλώνεις γνωρίζεις καλύτερα το σώμα σου, οπότε δεν φοβάσαι να ζητήσεις αυτό που χρειάζεσαι. Στ’ αλήθεια, το σεξ και η αγάπη γίνονται όλο και καλύτερα όσο μεγαλώνεις». Χαρμόσυνα νέα! Οπως και ο Τζορτζ Κλούνι, για τον οποίο θα διαβάσετε στη συνέχεια, έτσι και ο Ρέντφορντ απέφυγε να αναφέρει το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, οι «μπηχτές» του όμως ήταν σαφέστατες: «Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι υπάρχει ελπίδα στο μέλλον. Δυστυχώς, όχι τώρα, όχι αυτή τη στιγμή. Οπότε πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον και να την αναζητήσουμε». Και η νέα τους ταινία; Ολοι μιλούν για μια χλιαρή και κονσερβαρισμένη δουλειά, που ναι μεν διαθέτει δυο υπέροχους ηθοποιούς στους πρώτους ρόλους, αλλά μοιάζει φτιαγμένη αποκλειστικά για την τηλεόραση. Απολύτως λογικό αυτό το τελευταίο: πρόκειται για παραγωγή του καναλιού Netflix!

Ο ΚΛΟΥΝΙ. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μαύρο σύννεφο πάνω από τη χώρα μας. Θέλω να πιστεύω πως θα περάσει, πως θα απαλλαχθούμε απ’ αυτό, αλλά ο κόσμος είναι οργισμένος, τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς». Είναι γνωστό πως ο Τζορτζ Κλούνι δεν μασάει τα λόγια του, και στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, στο Φεστιβάλ Βενετίας, για τη νέα του ταινία με τίτλο «Suburbicon» καταπιάνεται με ένα αληθινό περιστατικό: το 1957, στο προάστιο του Λέβιταουν, εμφανίζεται μια οικογένεια Αφροαμερικανών και η μετακόμισή τους εκεί προκαλεί το βίαιο ξέσπασμα των λευκών κατοίκων.

Εν αντιθέσει με άλλους κινηματογραφιστές –που δρουν και ως πολιτικοί στοχαστές -, λοιπόν, το ζήτημα για τον Κλούνι είναι φυλετικό, όχι ταξικό. Και το φιλμ του διαθέτει, εκτός από ένα σενάριο γραμμένο από τους αδελφούς Κόεν, και εξαιρετικό καστ, καθώς οι Ματ Ντέιμον, Τζούλιαν Μουρ και Οσκαρ Αϊζακ δίνουν, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο (που δεν τρελάθηκε με την ταινία), εξαιρετικές ερμηνείες.

Κατά τα άλλα, αποθεωτικές κριτικές συγκέντρωσε το «Φοξτρότ», η νέα ταινία του Σαμόελ Μαόζ, του σκηνοθέτη που το 2009 είχε φύγει από τη Βενετία με το Χρυσό Λιοντάρι για το «Lebanon» και φέτος παρουσίασε την ιστορία μιας οικογένειας που χάνει τον μονάκριβο γιο της (ο οποίος υπηρετεί στον ισραηλινό στρατό), μια ιστορία όμως που εκτελεί έναν αφηγηματικό χοροχρονικό «χορό» (εξού και ο τίτλος), παρουσιάζοντάς μας μια αλυσίδα ανατροπών.