Αντίδοτο για να «ξορκίσουν» τη σκληρή πραγματικότητα των φόρων και της τρίτης αξιολόγησης αναζητούν ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του, επιδιώκοντας παράλληλα να δημιουργήσουν ένα θετικό περιβάλλον για κυβέρνηση στον νέο πολιτικό κύκλο που εγκαινιάζεται τον Σεπτέμβριο. Η προσπάθεια αυτή έχει προφανή στόχο την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, όπου ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να πείσει την κοινή γνώμη ότι απαιτείται μονάχα μια «ανάσα» για έξοδο από την κρίση, μολονότι ο ίδιος εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως διχασμένη προσωπικότητα: από τη μια μεταρρυθμιστής και από την άλλη «οπαδός» του Δημοσίου.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού πριν από τη ΔΕΘ είναι παραγεμισμένο, καθώς σήμερα αναμένεται να πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη σε χώρο παραγωγής και εργασίας (στα πρότυπα του Παπαστράτου) και από αύριο παίρνει… τους δρόμους. Την Τρίτη θα κόψει ξανά κορδέλες στην Ιόνια Οδό, στα τμήματά της που ολοκληρώθηκαν στα Ιωάννινα, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί στην Καβάλα με τον βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ και θα υπογράψουν από κοινού σε πανηγυρική τελετή τη συμφωνία για τη δημιουργία της «σιδηροδρομικής Εγνατίας». Στη Βουλή, εξάλλου, θα ψηφιστεί έως την Πέμπτη και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Ο ΜΑΚΡΟΝ. Ακολουθεί η επίσκεψη Μακρόν, η οποία προβάλλεται ως μείζον γεγονός για το Μαξίμου. Αν και οι σκληρές αποφάσεις του γάλλου προέδρου για τα εργασιακά έχουν προκαλέσει παγωμάρα στην κυβέρνηση, καθώς χάνει έναν πολύτιμο σύμμαχο στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το ζήτημα, το ενδιαφέρον θα στραφεί στον τομέα των επενδύσεων. Επίκειται άλλωστε η διοργάνωση ελληνογαλλικού επιχειρηματικού φόρουμ, καθώς τον πρόεδρο θα συνοδεύει ομάδα γάλλων επιχειρηματιών οι οποίοι δεν επιδεικνύουν ενδιαφέρον μόνο για επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τις αποκρατικοποιήσεις που θα «τρέξουν» το φθινόπωρο.
Στο Μαξίμου αναμένεται σήμερα να πραγματοποιηθεί μίνι Υπουργικό, στο οποίο θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα και θα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμά του.
Ετσι, ο Τσίπρας θα ανηφορίσει στη ΔΕΘ με… γαλλικό αέρα. Τόσο στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου όσο και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ξεδιπλώσει το πλάνο του, το οποίο, κατά τον ίδιο, θα οδηγήσει στην έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία το επόμενο καλοκαίρι. Λέξεις-κλειδιά θα είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» και η «παραγωγική ανασυγκρότηση», ωστόσο όλο το σχέδιο περνά μέσα από τις συμπληγάδες της τρίτης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει και επίσημα στα μέσα Σεπτεμβρίου. Σήμερα, το EuroWorking Group αναμένεται να δώσει τυπικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που έχει απομείνει από τη συμφωνία του Ιουνίου, ενώ Τσακαλώτος – Χουλιαράκης θα έχουν συνάντηση με τον επίτροπο Μοσκοβισί.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν οι δανειστές να μην ανοίξουν νέα ζητήματα και κυρίως οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν με διαδικασίες-εξπρές, ούτως ώστε να αποφύγουν τις καθυστερήσεις που μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια του Μαξίμου και να φέρουν νέα μέτρα. Τα μηνύματα, ωστόσο, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρά τους πανηγυρικούς τόνους που υιοθετεί η κυβέρνηση, δεν είναι θετικά και ο κίνδυνος να περάσει κάτω από τον πήχη του 2% που έβαλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για την ανάπτυξη στο σύνολο του 2017 είναι υπαρκτός, εφόσον τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους δεν «τρέξουν» με γοργότερους ρυθμούς. Στην κυβέρνηση, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η θετική πορεία του τουρισμού και το διαφαινόμενο ρεκόρ αφίξεων θα οδηγήσει στην εκπλήρωση του στόχου.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΚΡΙΝΙΑ. Σε πολιτικό επίπεδο, το περιβόητο άρθρο Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου όχι μόνο «ένωσε» την αντιπολίτευση εναντίον του, αλλά επιπλέον προκάλεσε μουρμούρες στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της Κουμουνδούρου σχολίαζαν κατ’ ιδίαν πως «δεν είναι δυνατόν να αποθεώνουμε αυτό που ώς σήμερα κατακρίναμε», μολονότι η επίσημη γραμμή ορίζει πως «το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που έχει απαρνηθεί τις ρίζες του και σύρεται πίσω από τη ΝΔ».

Ο πόλεμος που ανοίγει ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχει προφανή στόχο την επιρροή στην Κεντροαριστερά, αφού το κυβερνών κόμμα αναζητεί απεγνωσμένα πολιτικό χώρο για να «αναπνεύσει», με το βλέμμα και στις πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις. Εκτιμώντας πως με την αριστερή στροφή που πραγματοποιεί λόγω και έργω «κλειδώνει» τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους, πλέον ψαρεύει σε θολά νερά, επιδεικνύοντας αγωνία για τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς και τη δυναμική που θεωρητικά μπορεί να αναπτύξει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ισως διότι το αριστερό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί ανεπανόρθωτα πλήγματα ύστερα από τη μνημονιακή πολιτική που ακολούθησε και τα μέτρα που συνομολόγησε στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου.