Σε αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο από την αντιπολίτευση οδήγησε η έμπνευση του Αλέξη Τσίπρα να συγγράψει άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρέου ανήμερα της 3ης του Σεπτέμβρη –υπό αυτή την έννοια η παρέμβαση εξελίχθηκε σε «μπούμερανγκ» που επέστρεψε στο Μαξίμου. Ενδεικτικό βέβαια των πραγματικών προθέσεων του Πρωθυπουργού δείχνει να είναι το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας μεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που επίσης μπήκε στον χορό των ειρωνικών αντιδράσεων για την παρέμβαση Τσίπρα, δεν δίστασε να επιτεθεί στην Κεντροαριστερά για να την ταυτίσει με τη ΝΔ και τον πρόεδρό της.

Η κίνηση Τσίπρα, ανήμερα της 43ης επετείου ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε αναπόφευκτα τη σφοδρή αντίδραση της Φώφης Γεννηματά. Η πρόεδρος του Κινήματος έκανε λόγο για «προσπάθεια που δεν είναι απλά αλαζονική και κωμική, είναι ύβρις». Και πρόσθεσε πως «ο άνθρωπος που αλυσόδεσε τη χώρα, που εκχώρησε τον εθνικό πλούτο, που υπονομεύει τους θεσμούς και διχάζει συνειδητά τους Ελληνες, ο λαθρέμπορος ελπίδας, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον μεγάλο ηγέτη των αξιών, τον άνθρωπο που έφερε την εθνική συμφιλίωση και έκανε το αίτημα της Αλλαγής πράξη».

Στον Πρωθυπουργό απάντησε εμμέσως και ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς με ανακοίνωσή του το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών υπογράμμισε πως «ο κ. Τσίπρας θεωρεί τους πολίτες ηλίθιους, αμνήμονες και εύκαιρα θύματα στον καιροσκοπισμό του. Στην ασυδοσία του κυνισμού του, στις απομιμήσεις μαϊμούδες, δεν θα απαντήσουμε εμείς, αλλά ο λαός». Θέση στο ζήτημα πήραν και υποψήφιοι για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Ο κ. Τσίπρας έκανε καριέρα ως υβριστής του Ανδρέα και σήμερα ντύθηκε υμνητής του για χάρη της καρέκλας» σχολίασε ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε: «Σε αντίθεση με εσάς, κ. Τσίπρα, ο Ανδρέας δεν έγινε πρωθυπουργός κάνοντας αντιπολίτευση σε μια πτωχευμένη πατρίδα». Ιδιαίτερα σκληρός ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ –και όπως όλα δείχνουν επίσης υποψήφιος αρχηγός της ΔΗΣΥ –Νίκος Ανδρουλάκης: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου έστειλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους πολιτικούς προγόνους του κ. Καμμένου, ενώ ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τα ιδεολογικά τους τέκνα».

«Οταν κάποιος προσπαθεί να φέρει την ιστορία στα δικά του μέτρα, συνήθως το αποτέλεσμα είναι τραγικό» σχολίασε ο Γιώργος Καμίνης.

Σπίρτζης – Κουρουμπλής. Υπέρ της πρωτοβουλίας Τσίπρα, ωστόσο, τάχθηκαν κυβερνητικά στελέχη που έχουν θητεύσει στο ΠΑΣΟΚ, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών σημείωσε πως δεν μπορεί, όπως είπε, να διανοηθεί «ότι κάποια στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ που δεν κληρονομείται, θα επέλεγαν να τιμήσουν την ιδρυτική επέτειο του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα ταυτισμένα και υπερασπιζόμενα από τον Αδωνη Γεωργιάδη, τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη του 2030 ενάντια στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα». Και ο υπουργός Ναυτιλίας, αφού χαρακτήρισε «λάθος» την παρέμβαση Γεννηματά, κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «να μας πουν πώς υπερασπίστηκαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ τον βρίζει η Δεξιά, και όχι να τον θυμόμαστε μόνο την 3η του Σεπτέμβρη». Αντιθέτως, επικριτικός ήταν ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως «ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα κατέβαζε τα παντελόνια στον Σόιμπλε».

Το ΚΚΕ. Το άρθρο Τσίπρα δεν έμεινε ασχολίαστο από το ΚΚΕ. «Ο κατήφορος γι’ αυτήν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό δεν έχει πάτο. Βεβαίως, όλα αυτά γίνονται για να μπορέσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, να δικαιολογήσει τη μεγάλη κοροϊδία, την ατιμία, το ψέμα και την υποκρισία προς τον ελληνικό λαό… Για να δικαιολογήσει τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κλασικό αστικό κόμμα, που έχει πάρει ό, τι χειρότερο είχε και ό,τι σάπιο είχε το προηγούμενο ΠΑΣΟΚ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσούμπας.