Το νέο σκηνικό που διαμορφώνει η συνένωση και επανεκκίνηση της Κεντροαριστεράς τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα, όπως διαφαίνεται από τους όψιμους διθυράμβους του Πρωθυπουργού για την πορεία και την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Για τις πρωθυπουργικές σειρήνες ανήμερα την 3η Σεπτέμβρη, ωστόσο, τα αφτιά δεν είναι ανοικτά όχι μόνον στην ιστορική έδρα της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά σε κάθε κομματική έδρα που έχει ενεργοποιηθεί για την επιτυχία του κεντροαριστερού εγχειρήματος. Οι οξύτατες αντιδράσεις, εξάλλου, στην απόπειρα Τσίπρα να καπηλευθεί το έργο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ μεγαλώνουν το χάσμα με την ευρύτερη Δημοκρατική Παράταξη, το οποίο είναι προφανές ότι ευελπιστούσε να γεφυρώσει ο Πρωθυπουργός με την επίμαχη παρέμβασή του. Τα μηνύματα για μια «νέα αλλαγή» που εξέπεμψε η Φώφη Γεννηματά χθες το βράδυ από την επετειακή εκδήλωση του Ζαππείου, αποτελούσαν σε μεγάλο βαθμό απάντηση και στους σχεδιασμούς του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου.

Με συνοδεία στελεχών της νέας γενιάς, η Φώφη Γεννηματά έφτασε στο κατάμεστο Ζάππειο για την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, ίσως στον πιο σημαντικό Σεπτέμβριο στην ιστορία του Κινήματος –τώρα που η Κεντροαριστερά ετοιμάζεται για το άγνωστο επόμενο βήμα και τη δημιουργία ενός νέου φορέα. «Τα όνειρά μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας» ήταν από τις πρώτες αναφορές της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε μια ομιλία που αφορούσε το παρελθόν, αλλά στόχευε στο μέλλον, καθώς και η ίδια ετοιμάζεται να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου σχήματος.

«Σήμερα, 43 χρόνια μετά, καλώ και καλούμε όχι μόνο τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, αλλά όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε όλη την Ελλάδα σε μια νέα εγρήγορση, σε μια νέα συμμετοχή» ανέφερε η Γεννηματά, σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα. Σε μια αναδρομή στους προηγούμενους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ, επαίνεσε το έργο τους και αναγνώρισε τις δυσκολίες που συνάντησε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, «πληρώνοντας, μόνο αυτό, τις συνέπειες της κρίσης». «Η σκληρή πραγματικότητα επιβάλλει νέο ξεκίνημα» είπε η Γεννηματά, καλώντας τους παρευρισκομένους «και ιδιαίτερα τους νέους, να κάνουν την 5η του Νοέμβρη τη δική τους 3η Σεπτέμβρη. Να δώσουν καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε μπροστά και αποφασιστικά χωρίς συμβιβασμούς και παραλυτικές ισορροπίες».

ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της αναγέννησης της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης, μίλησε για ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα πλειοψηφίας, που θα φέρει «τη Νέα Αλλαγή στη χώρα» και χαρακτήρισε τον νέο φορέα ως «τον νέο πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή της χώρας». Η νέα αλλαγή, που σκοπό έχει «την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου», αφορά έναν φορέα που δεν θα ανήκει στον «ιδεολογικά άμορφο μεσαίο χώρο», αλλά θα συγκρουστεί με «το πελατειακό και παρασιτικό σύστημα, με τον κρατισμό, τον λαϊκισμό, την Ακροδεξιά, τις νεοφιλελεύθερες λογικές». Προσπαθώντας να σκιαγραφήσει την επόμενη μέρα, η Γεννηματά μίλησε για μέτωπο ενάντια στη συντήρηση και τον λαϊκισμό και έκανε λόγο για αυτόνομη πορεία και στρατηγική του νέου φορέα με «ενότητα δυνάμεων» και «ρεαλιστικό σχέδιο» –«τα δεκανίκια για τη Δεξιά ή τον ΣΥΡΙΖΑ να τα αναζητήσουν αλλού», επισήμανε καταχειροκροτούμενη. Στοχεύοντας στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, η Γεννηματά δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει τις φήμες που κυκλοφορούσαν τον τελευταίο καιρό περί διάλυσης του ΠΑΣΟΚ: «Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει πάντα “παρών” στο προσκλητήριο της Ιστορίας. (…) Δεν διαλύεται, δεν τεμαχίζεται, δεν εξαφανίζεται. Μετεξελίσσεται». Για τη μετάβαση στη νέα εποχή, η Γεννηματά, μεταβάλλοντας το διαχρονικό σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ», σχολίασε ότι «δεν είναι εδώ μόνο το ΠΑΣΟΚ. Είναι εδώ μαζί, κόμματα και δυνάμεις της προόδου» –οι περισσότεροι, άλλωστε, εκ των διεκδικητών της ηγεσίας βρίσκονταν χθες στο Ζάππειο. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαιρέτισε τη συμμετοχή του Ποταμιού στον νέο φορέα, οι αναφορές της όμως δεν ήταν προσωποπαγείς. «Εμείς πράξαμε το καθήκον μας, τολμήσαμε τις υπερβάσεις μας, θέσαμε την παράταξη πάνω από ιδιοτέλειες, εγωισμούς και μικροσυμφέροντα που πληγώνουν τον κόσμο. Η σκυτάλη περνά τώρα στον λαό. Να πάρει την παράταξη στα χέρια του», είπε, αναφερόμενη στις εσωτερικές διαδικασίες που θα λάβουν χώρα σε ενάμιση μήνα.

ΜΑΖΙ Η ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, η Γεννηματά πιστώνεται τη σημερινή κατάσταση στην Κεντροαριστερά και «δικαιώνονται οι προσπάθειές της» για καθολική συμμετοχή του κεντροαριστερού χώρου στο μεγάλο προσκλητήριο. Οπως αναγνωρίζουν και εκτός των τειχών της Χαριλάου Τρικούπη, με την κίνηση-ματ να τοποθετήσει τον Νίκο Αλιβιζάτο επικεφαλής της Επιτροπής που ανέλαβε τις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας, κατάφερε να ενώσει τη ΔΗΣΥ και Το Ποτάμι, εξασφαλίζοντας τη δημιουργία ενός φορέα που θα εκφράσει όλον τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Τα καλά νέα, τόσο για την ίδια όσο και για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο εγχείρημα, δεν σταματούν εκεί: όπως όλα δείχνουν, ο υπό διαμόρφωση ακόμα νέος φορέας έχει πλέον επεκταθεί σε όλον τον χώρο του πολιτικού Κέντρου. Το βράδυ του Σαββάτου, μετά τη συνεδρίαση της αρχικής Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής, η Ωρα Αποφάσεων ανακοίνωσε πως «αντιμετωπίζει θετικά ό,τι δυναμώνει την Προοδευτική Παράταξη και συμβάλλει στην ανάταξη της χώρας μέσα από μια ισχυρή μεταρρυθμιστική διακυβέρνηση», επισημαίνοντας ότι «με αυτά τα κριτήρια θα εκφραστεί, θα παρέμβει και θα πορευθεί πολιτικά κατά τη διάρκεια των διαδικασιών, καθώς και μετά την ολοκλήρωσή τους».

Παρά τους έντονους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με πολλούς να εκφράζουν σημαντικές αμφιβολίες για την πορεία του νέου φορέα, στο τέλος αποφασίστηκε ότι η μη συμμετοχή του σχήματος σ’ αυτή την προσπάθεια θα οδηγούσε στην πολιτική του απομόνωση. Το σχήμα, βέβαια, δεν διαλύεται, αλλά ανακοίνωσε τη σύσταση της Εκτελεστικής του Επιτροπής, με ονόματα όπως ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης, ο Αντώνης Λιανός, η Μαρίλη Μέξη και ο Μιχάλης Μπλέτσας.

Η απόφαση της Ωρας να λάβει μέρος στη διαδικασία δημιουργίας του νέου φορέα δεν συνοδεύεται απαραίτητα με στήριξη σε έναν συγκεκριμένο υποψήφιο αρχηγό, θεωρείται όμως δεδομένο πως αν η Αννα Διαμαντοπούλου αποφασίσει να διεκδικήσει την ηγεσία –ένα σενάριο που φαντάζει όλο και πιο πιθανό μετά τις τελευταίες εξελίξεις –θα έχει την ομόφωνη συμπαράσταση όσων παρέμειναν στην Ωρα, τη στιγμή που 32 αποχωρήσαντες με επιστολή τους εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Γιάννη Ραγκούση.

Παράλληλα, ωστόσο, η συμμετοχή της Ωρας στον νέο φορέα δημιουργεί επιπλέον πίεση για τη διεξαγωγή της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου ηγέτη –είναι ξεκάθαρο ότι η Ωρα, που από τη στιγμή της ίδρυσής της βασίζεται στις νέες τεχνολογίες, θα υποστηρίξει θερμά την ηλεκτρονική ψήφο.

Το ίδιο έχουν κάνει δημοσίως οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης, ενώ ο –εν αναμονή της ανακοίνωσης υποψήφιος –Νίκος Ανδρουλάκης, επίσης, σύμφωνα με το περιβάλλον του, είναι υπέρ της διαδικασίας.

Η στήριξη της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας από την πλειονότητα των διεκδικητών δημιουργεί ένα ρεύμα υποστήριξης της διαδικασίας, της οποίας οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν σε αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Αλιβιζάτου.