«Ο γιος και η κόρη μου έχουν κλείσει εισιτήρια για την Κωνσταντινούπολη και είμαι σίγουρος πως θα είμαστε εκεί. Απλά, όταν τελειώσει η διοργάνωση, έχω να πω πολλά». Ο Κώστας Μίσσας ήταν σαφής μιλώντας μετά τη νέα ήττα από τη Σλοβενία. Δεν είναι χθεσινός στο μπάσκετ, έχοντας ζήσει μάλιστα και τα πέτρινα χρόνια (ως παίκτης αλλά και προπονητής στο ξεκίνημα).

Ο τεχνικός της εθνικής μας ομάδας, στο πιο περίεργο καλοκαίρι της ζωής του, επιστρατεύτηκε (παρά τον βαθμό του Στρατηγού που έχει ως παρατσούκλι) να αναλάβει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο παρά πέντε. Με τους περισσότερους μάλιστα παίκτες της δωδεκάδας να έχουν περάσει από τα χέρια του στις «μικρές» εθνικές ομάδες.

Το σοβαρό επεισόδιο Παππά – Μπουρούση (που έπαιξαν μπουνιές με παράπλευρη απώλεια τον Λαρεντζάκη) αλλά και η γκρίνια που έχει δει να υπάρχει στην ομάδα –ακόμα και εδώ στη Φινλανδία –τον έχουν ενοχλήσει ιδιαίτερα, αλλά αυτό που τον διέλυσε ήταν το θέμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Εκεί ένιωσε προδομένος από δικό του άνθρωπο που τον διαβεβαίωνε ότι ο Γιάννης θα παίξει μέχρι και λίγο πριν το ανακοινώσει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Κάτι «έσπασε» μέσα του, την ίδια ώρα που προσπαθούσε να κάνει προετοιμασία μετ’ εμποδίων. Το βέβαιο είναι ότι ο Στρατηγός δεν εγκαταλείπει το πεδίο της μάχης. Ο συγκεκριμένος μάλιστα δεν έχει να κάνει καριέρα μέσα από την Εθνική ούτε ήταν αυτοσκοπός του να κοουτσάρει. Θυμίζουμε, επιστρατεύτηκε.

Σαφώς σε μια ενδεχόμενη αποτυχία θα έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης και θα του αποδοθεί, αλλά θα είναι άδικο να πέσει πάνω του όλο το ανάθεμα.

Πιο ομάδα

Πάντως για πρώτη φορά στο Ελσίνκι, στον 3ο της αγώνα η Εθνική μας θύμισε ομάδα, με όλη τη σημασία της λέξης, και δεν αναφερόμαστε μόνο στο αγωνιστικό.

Επιτέλους είχε παλμό ο πάγκος και δεν πεταγόταν μόνο για διαμαρτυρίες, το αντίθετο μάλιστα. Συμμετείχε στον αγώνα, ενώ είναι χαρακτηριστική μια κίνηση του Γιάννη Μπουρούση που όταν ο ομοσπονδιακός τεχνικός τού ζήτησε να μπει στη θέση του Παπαγιάννη, του έκανε νόημα να αφήσει τον νεαρό (συγκάτοικό του στο δωμάτιο) λίγο ακόμα στο παρκέ καθώς έβρισκε ρυθμό.

Στα αποδυτήρια και στο πούλμαν κατά την αναχώρηση της αποστολής έβλεπες πεισμωμένα πρόσωπα, καθώς ο εγωισμός τόσο μεγάλων παικτών είναι πληγωμένος και ίσως αυτό να αποδειχθεί το κλειδί για την πρόκριση.