Ο ισχυρισμός της Βόρειας Κορέας για επιτυχή δοκιμή βόμβας υδρογόνου αποτελεί κομβικό σημείο για την ανάπτυξη πυρηνικού πυραύλου που μπορεί να πλήξει το έδαφος των ΗΠΑ και άρα αλλάζει όλο το γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή. Οι αναλυτές ασχολούνται ενδελεχώς με την έκτη και πιο ισχυρή μέχρι τώρα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας χθες –ισχυρίζεται ότι αποτελεί την επιτυχή πυροδότηση προηγμένης βόμβας υδρογόνου, που προκάλεσε σεισμό 6,3 βαθμών. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η χώρα έχει κατασκευάσει βόμβα ή είναι πολύ κοντά.
Η πυροδότηση παρήγαγε 10 φορές μεγαλύτερη ισχύ από την πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, πριν από έναν χρόνο. Υπολογίζεται ότι έφθασε τους 120 κιλοτόνους –συγκριτικά, η πυρηνική βόμβα στη Χιροσίμα ήταν 15 κιλοτόνων. «Αυτό το μέγεθος μας κάνει να πιστεύουμε ότι πρόκειται για δοκιμή βόμβας υδρογόνου» παρατηρεί ο Κιουν Σου, πυρηνικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ. «Πλέον η Βόρεια Κορέα είναι πυρηνικό κράτος. Και αυτό αλλάζει εντελώς το παιχνίδι».
Η δοκιμή προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη Βόρεια Κορέα «κράτος-παρία», αναφέροντας ότι οι κινήσεις της «συνεχίζουν να είναι πολύ εχθρικές και επικίνδυνες για τις ΗΠΑ» και απάντησε «θα δούμε» όταν ρωτήθηκε για πιθανή αμερικανική επίθεση. Αργά χθες, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε απειλή από τη Βόρεια Κορέα εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους θα επιφέρει «μαζική στρατιωτική απάντηση». Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ και δεν παρέλειψε να νουθετήσει και ξένες χώρες για τη στάση τους. «Η Νότια Κορέα αντιλαμβάνεται, όπως τους έχω πει, ότι ο κατευναστικός λόγος με τη Βόρεια Κορέα δεν θα λειτουργήσει. Δεν καταλαβαίνουν παρά μόνο ένα πράγμα». Οσον αφορά τις στενές σχέσεις της Πιονγκγιάνγκ με το Πεκίνο, έγραφε στο twitter: «Η Βόρεια Κορέα έγινε πονοκέφαλος για την Κίνα, η οποία προσπαθεί να τη βοηθήσει αλλά χωρίς επιτυχία». Λίγο αργότερα, έστειλε σαφές μήνυμα στην κινεζική ηγεσία, χωρίς να την κατονομάζει, αναφέροντας ότι «η Ουάσιγκτον σκέφτεται να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα».
Η κυβέρνηση της Κίνας, ένας από τους ελάχιστους συμμάχους της Βόρειας Κορέας, κάλεσε τον γείτονά της να βάλει τέλος στις «κακές» πρωτοβουλίες. Το Πεκίνο επεσήμανε ότι θα επιβάλει κυρώσεις που προβλέπονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ παρόμοια στάση κρατά και η Μόσχα. Η Γαλλία επίσης καταδίκασε τις πράξεις του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ. Κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιδράσουν «πολύ γρήγορα» σε αυτή τη νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Βόρεια Κορέα. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και συμφώνησαν ότι πρέπει να σκληρύνουν τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Βόρειας Κορέας, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.
H έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας δεν αποτελεί έκπληξη για όποιους παρακολουθούν από κοντά την κυβέρνηση της Πιονγκγιάνγκ, γράφει στην εφημερίδα «Guardian» ο Τζον Ντελούρι, ειδικός στη Βόρεια Κορέα και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γιονσέι της Νότιας Κορέας. Aπό τον Απρίλιο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το καθεστώς είναι έτοιμο και οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας το προέβλεπαν από την περασμένη εβδομάδα. Υπάρχει μια άποψη ότι οι Βορειοκορεάτες ξεπερνούν τις προσδοκίες –ίσως είναι αλήθεια για τις ικανότητές τους, αλλά όχι για τις πιθανότητες να πραγματοποιήσουν τις δοκιμές. Είναι προφανές ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει να δει ο υπόλοιπος κόσμος ότι μπορεί να κάνει δοκιμές όπλων τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Είναι ξεκάθαρο ότι το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας προχωρά. Η δοκιμή δεν αλλάζει ουσιαστικά την κατάσταση, αν και την επιταχύνει. «Εκείνο που λείπει είναι η διπλωματία» τονίζει ο αρθρογράφος. «Εξαρτάται από την κυβέρνηση Τραμπ να μετατρέψει την κατάσταση σε ευκαιρία ώστε να ξεκινήσει διάλογος με την Πιονγκγιάνγκ ή να συνεχίσει τα συνήθη: επίδειξη δύναμης και περισσότερες κυρώσεις. Δηλαδή τα ίδια που γίνονται εδώ και οκτώ χρόνια». Την ίδια ώρα, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα, προκαλώντας για άλλη μια φορά σύγχυση για την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει στην περιοχή του Ειρηνικού.