Εντονες αντιδράσεις και διεθνή καταδίκη προκαλεί η δοκιμή βόμβας υδρογόνου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα. Μάλιστα,αυτό το πανίσχυρο πυρηνικό όπλο μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), όπως υποστήριξε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Πρωτοφανής ήταν η ισχύς της βόμβας υδρογόνου που δοκιμάστηκε την Κυριακή, ανέφερε χαρακτηριστικά το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας (KCNA).

«Η απόλυτη επιτυχία της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου (…) σηματοδότησε ένα πολύ σημαντικό βήμα στον (…) τελικό στόχο της ολοκλήρωσης της (…) πυρηνικής δύναμης» της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε το KCNA.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο, η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου έγινε προκειμένου να εξεταστεί «η ακρίβεια (…) της κατασκευής μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)».

«Δεν υπήρξε ούτε (…) διαρροή ραδιενεργών υλικών ούτε κάποια επίπτωση στο περιβάλλον της γύρω περιοχής», κατέληξε το KCNA.

Οι «λέξεις και οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο τουίτερ, στην πρώτη αντίδρασή του μετά την πραγματοποίηση της έκτης και πιο ισχυρής πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.

Το υπουργείο ανέφερε στην ιστοσελίδα του πως η δοκιμή αποτελεί περιφρόνηση τόσο των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και του διεθνούς δικαίου, υπονομεύει το παγκόσμιο καθεστώς της μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, συνιστά σοβαρή απειλή στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και πρέπει να καταδικαστεί.

Κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διεξαγάγουν συνομιλίες, οι οποίες, όπως αναφέρει, είναι ο μοναδικός τρόπος να επιλυθούν τα προβλήματα στην κορεατική χερσόνησο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει «με τη μέγιστη αυστηρότητα» μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Στη συνέχεια η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασαν από κοινού τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα και κάλεσαν να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως οι Μέρκελ και Μακρόν συνομίλησαν τηλεφωνικώς, με τους δύο ηγέτες να καταδικάζουν τη νέα πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα. «Αυτή η πιο πρόσφατη πρόκληση του ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ έχει φθάσει σε ένα νέο μέγεθος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Μέρκελ και ο Μακρόν συμφώνησαν πως η Βόρεια Κορέα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά σε αυτή τη νέα κλιμάκωση, σύμφωνα με το Βερολίνο.

Ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ δήλωσε στον Ιάπωνα ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ είναι απολύτως δεσμευμένες στην υπεράσπιση της Ιαπωνίας, μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα.

Ο ΜακΜάστερ έδωσε αυτές τις διαβεβαιώσεις στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Σοτάρου Τανιούτσι, γενικό διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Το Πεκίνο καταδίκασε έντονα τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».

Νωρίτερα, οι αξιωματούχοι των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας είχαν ανακοινώσει ότι η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε κοντά στο σημείο όπου η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ήταν περίπου 10 φορές πιο ισχυρή από τις προηγούμενες.

Η κίνηση αυτή της Πιονγκγιάνγκ αποτελεί ευθεία πρόκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε λίγες ώρες νωρίτερα για την «κλιμακούμενη» πυρηνική κρίση στην περιοχή.

Η Ιαπωνία αμέσως αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, με τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα να κάνει λόγο για περιορισμό στο εμπόριο πετρελαϊκών ειδών.

Ένας άλλος ειδικός δήλωσε ότι η σημερινή δόνηση ενδέχεται να οφείλεται σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

«Η ισχύς είναι 10 ή 20 φορές ή ακόμη μεγαλύτερη από τις προηγούμενες», σημείωσε ο Κούνε Ι. Σουχ καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ. «Η αναλογία αυτή είναι στο επίπεδο που μπορεί κανείς να κάνει λόγο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου», τόνισε.

Οι σεισμοί στη Βόρεια Κορέα που προκαλούνται από πυρηνικές δοκιμές αυξάνουν σε ισχύ σταδιακά από το 2006, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χώρα σταθερά βελτιώνει την πυρηνική της τεχνολογία.

Μετά την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ τον Σεπτέμβριο του 2016, το USGS κατέγραψε σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ζήτησε να δοθεί «η πιο ισχυρή» απάντηση στη Βόρεια Κορέα, μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Ο Μουν επεσήμανε ότι θα πιέσει ώστε να ληφθούν «όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως ενέργειες από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα», τόνισε ο σύμβουλός του Τσουνγκ Έουι-Γιονγκ μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα Ουάσινγκτον και Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατηγικά στρατιωτικά μέσα, πρόσθεσε ο Τσουνγκ.

Το Πεκίνο «καταδίκασε έντονα» τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα σήμερα, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».

Η Βόρεια Κορέα «αγνόησε τη γενική αντίθεση της διεθνούς κοινότητας και πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αποφασιστική αντίθεσή της και καταδικάζει έντονα» την ενέργεια αυτή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.