Προβλήματα δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι ιταλικές, αλλά και οι γερμανικές τράπεζες, και ο υπουργός Οικονομικών της γείτονος Πιερ Κάρλο Πάντοαν δεν χάνει ευκαιρία να το αναδεικνύει.

«Αν και η Γερμανία είναι γνωστή ως η υπερδύναμη της οικονομίας τής ευρωζώνης, εντούτοις έχει τα δικά της τραπεζικά προβλήματα να επιλύσει», ανέφερε ο Πάντοαν μιλώντας στο δίκτυο CNBC στο περιθώριο του Ambrosetti Forum. Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει τις περυσινές δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για τον γερμανικό τραπεζικό τομέα, ο Πάντοαν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα και το Βερολίνο θα αναγκαστεί να επιλύσει τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός του τομέας.

«Aν ήμουν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας θα ανησυχούσα για τις γερμανικές τράπεζες, η περίοδος κατά την οποία μας έδιναν μαθήματα τελείωσε» είχε δηλώσει πέρυσι ο Ρέντσι. Ηταν η εποχή που το Βερολίνο πίεζε τη Ρώμη για βίαιες λύσεις όσον αφορά τις προβληματικές ιταλικές τράπεζες, ενώ οι Βρυξέλλες αρνούνταν οποιαδήποτε συζήτηση για πακέτα διάσωσης.

ΤΟ ΕΙΧΕ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας αντεπιτίθεται στη Γερμανία με αφορμή τις ιταλικές τράπεζες. Το είχε κάνει και τον περασμένο Ιούνιο, όταν είχε υπερασπιστεί δημόσια τη διάσωση δύο προβληματικών τραπεζών της Ιταλίας με κρατικά κεφάλαια, υποστηρίζοντας πως οι δαπάνες αυτές είναι πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με όσα έχουν διοχετεύσει Γερμανία και Βρετανία για τη στήριξη των δικών τους χρηματοπιστωτικών συστημάτων. Στο θέμα επανήλθε με αφορμή το συνέδριο Ambrosetti Forum. Μιλώντας στο CNBC σχετικά με τη τραπεζική ένωση που δημιουργήθηκε το 2012 προκειμένου να θεσπίσει κοινούς κανόνες για τις τράπεζες ολόκληρης της ΕΕ, ο Πάντοαν σχολίασε ότι αυτή δεν έχει ακόμη πλήρως εφαρμοστεί.

Οχι λόγω αντίστασης από συγκεκριμένες χώρες, όπως χαρακτηριστικά είπε, όσο κυρίως λόγω των διαφορετικών εθνικών αντιλήψεων. «Πρέπει να συμφιλιωθούμε με τις ιστορικά διαφορετικές παραδόσεις στους τραπεζικούς τομείς των χωρών-μελών, καθώς και με το γεγονός ότι αυτές θα πρέπει να συγχωνευθούν σε μια νέα, ευρωπαϊκή τραπεζική κουλτούρα» τόνισε με νόημα. Και υπενθύμισε ότι η Γερμανία έχει ρίξει μακράν το περισσότερο δημόσιο χρήμα στον τραπεζικό τομέα, σε όρους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στο παρελθόν, όταν φυσικά οι κανόνες της ΕΕ ήταν διαφορετικοί.