«Απόβαση» στην Ελλάδα έκαναν το φετινό καλοκαίρι τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της υφηλίου, τοποθετώντας το ενδιαφέρον τους σε ένα γνωστικό πεδίο που οι ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνο αγνοούν, αλλά συχνά φαίνεται και ότι περιφρονούν: τις κλασικές σπουδές.
Στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μάλιστα, η ανάπτυξη είναι ήδη εδώ. Ωστόσο, ακόμη δεν την έχουμε δει! Το ελληνικό κράτος, περιχαρακωμένο σε κλειστοφοβικές πολιτικές, στρέφει το βλέμμα μακριά, θεσπίζοντας ολόκληρο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση που δεν απελευθερώνει καν τα ελληνικά ΑΕΙ στη διοργάνωση προπτυχιακών προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα.
Στις χώρες του εξωτερικού και ειδικά τις ΗΠΑ, το ελληνικό brand name στα ακαδημαϊκά χρηματιστήρια αξίζει χρυσάφι, αν και προβληματίζει το γιατί οι μεγάλοι «δάσκαλοι» της αρχαίας φιλοσοφίας και των κλασικών σπουδών αναδεικνύονται μόνο στο εξωτερικό…
Εξι μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια ήρθαν φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα για να κάνουν τα καλοκαιρινά μαθήματά τους, ενώ στο Ναύπλιο και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ολοκληρώθηκε με επιτυχία (αντί της Βοστώνης) το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο για τις κλασικές σπουδές που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ Κορνέλ κάθε δύο χρόνια. Σε αυτό συμμετείχαν 43 καθηγητές «πρώτης γραμμής» στις κλασικές σπουδές, οι φοιτητές τους και οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ από τις χώρες τους. Καθηγητές από το Χάρβαρντ, τo Πανεπιστήμιο της Λίλλης στη Γαλλία, το Κέιμπριτζ, το Πρίνστον κ.ά.
«Η Ελλάδα εκτός από κοιτίδα των κλασικών σπουδών είναι πανέμορφη, φτηνή και ασφαλής» λέει στα «ΝΕΑ» εκπρόσωπος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ στο Ναύπλιο. «Πιστεύετε ότι δεν θα ήθελαν να βρίσκονται πιο μόνιμα και να εργάζονται στην Ελλάδα;» αναρωτιέται.
Παράλληλα, στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού «πέρασαν» τόσο από το Κέντρο του Χάρβαρντ στο Ναύπλιο όσο και από την Αθήνα εκπρόσωποι τουλάχιστον έξι μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων, μεταφέροντας στη χώρα μας τα καλοκαιρινά προγράμματά τους στον χώρο των κλασικών σπουδών. Πρόκειται για τα Πανεπιστήμια Columbia, Dartmouth, William and Mary, Michigan State, Rutgers, University of Washington.
«ΕΙΣΑΓΩΓΗ» ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ. Η καταγραφή δεν σταματάει εδώ: σύμφωνα με πληροφορίες από το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΛΙΔΕΚ) του υπουργείου Ερευνας, ανάμεσα στις δεκάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για τη χορήγηση υποτροφιών σε μεταδιδάκτορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό βρίσκονται περιπτώσεις ελλήνων αλλά και ξένων νέων επιστημόνων από πανεπιστήμια όπως το Κέιμπριτζ και το Χάρβαρντ που ζητούν να έρθουν στην Ελλάδα να κάνουν την έρευνά τους στα επιστημονικά αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν. Με άλλα λόγια, η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας, νομοθετικά «φυλακισμένη» αλλά επιστημονικά λαμπερή, παρά τα εμπόδια που βάζει το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, έχει ξεπεράσει ήδη τα σύνορα και φέρνει τον… κόσμο στην Ελλάδα. Να θυμίσουμε ότι στον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή για την ανώτατη εκπαίδευση αναφέρεται ότι τα ελληνικά ΑΕΙ για να οργανώσουν ένα προπτυχιακό πρόγραμμα στα αγγλικά, θα πρέπει να παίρνουν την «άδεια» του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης!
Στα παραπάνω προστίθεται το ότι στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη με σειρά δράσεων σε εκπαιδευτικό επίπεδο:
– Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ, με εμπνευστή τον ελληνιστή Gregory Nagy, διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ουάσιγκτον) του ιδρύματος, καθηγητή Κλασικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας. Και διευθυντή τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ιωάννη Πετρόπουλο.
– Μερικούς μήνες νωρίτερα άνοιξε στο Παγκράτι και παράρτημα του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, με «αρχιτέκτονα» τον Δημήτρη Γόντικα, ιδρυτικό διευθυντή του ΚέντρουSeeger και απόφοιτο του 1978. Πρόκειται για το Princeton Athens Center, καθώς κάθε χρόνο το πανεπιστήμιο στηρίζει τουλάχιστον 100 φοιτητές του για μελέτη και έρευνα στην Ελλάδα. Οπως έχει δηλώσει άλλωστε ο Δημήτρης Γόντικας, φαίνεται παράδοξο αλλά δεν είναι: οι αμερικανοί επιχειρηματίες και οι βρετανοί πολιτικοί δεν ξεκίνησαν τις σπουδές τους από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων ή τα Οικονομικά. Το πρώτο δίπλωμα των περισσοτέρων είναι στα Classics…
Η Σύνοδος των ΑΕΙ. Σε αυτό το κλίμα, συνεδριάζει την Τρίτη η Σύνοδος Πρυτάνεων ΑΕΙ για να εκτιμήσει το τοπίο που διαμορφώνεται μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση.
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ όμως έχουν ψηλά στην ατζέντα τους ένα θέμα που θεμελιώνεται τώρα από το υπουργείο Παιδείας, χωρίς να έχει αναλυθεί ή γίνει αποδεκτό από τους ίδιους: την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ. Με τη δημιουργία του περίφημου «Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» (που προέκυψε από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) ο υπουργός Παιδείας κερδίζει συμμάχους στην τεχνική εκπαίδευση στον μελλοντικό σχεδιασμό του για διετείς κύκλους μεταλυκειακού προσανατολισμού, στον οποίο θα μπαίνουν υποψήφιοι χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά τα πανεπιστήμια παίρνουν μάλλον την… υποβάθμιση πολλών ειδικοτήτων τους.
Η Σύνοδος Πρυτάνεων αρχίζει την Τρίτη στα Καλάβρυτα με οικοδεσπότη το Πανεπιστήμιο Πάτρας και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, 8 του μήνα. Με το τέλος των εργασιών της δε, ο υπουργός Παιδείας στην ομιλία του αναμένεται μετά την «άλωση» των μεταπτυχιακών να ανοίξει και θέμα προπτυχιακών σπουδών στα ΑΕΙ.