Η ελάφρυνση των φόρων είναι το πεδίο όπου θα κονταροχτυπηθούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στη Θεσσαλονίκη, όπως διαφαίνεται από τις εκατέρωθεν εξαγγελίες πριν επιβιβαστούν στην πτήση για την 82η ΔΕΘ.

Σε έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό υποσχέσεων για φοροελαφρύνσεις μπαίνει πλέον και το κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν διακαώς το θετικό αφήγημα που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας το Σαββατοκύριακο στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης. Από τη πλευρά της ΝΔ, εξάλλου, το σκηνικό έχει ήδη ετοιμαστεί, αφού η μείωση της φορολογίας σε αρκετούς τομείς, με στόχο να ανακάμψουν η επιχειρηματικότητα και η οικονομία, αποτέλεσε κεντρικό μήνυμα και της περσινής παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ίδιο βήμα. Μάλιστα, τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για μειώσεις φορολογικών συντελεστών, διαμηνύοντας ότι θα προχωρούσε ακόμη και χωρίς την έγκριση των δανειστών. Στη φετινή ΔΕΘ η φορολογία περιλαμβάνεται στις τέσσερις προτεραιότητες που προβάλλει συστηματικά η Πειραιώς για την προσέλκυση επενδύσεων και στις συνακόλουθες δεσμεύσεις του προέδρου της ΝΔ.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ. Μολονότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως προεξοφλείται, θα επιχειρήσει να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στη ΔΕΘ για την έξοδο της χώρας στις αγορές, στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως το κλίμα στην κοινωνία είναι αρνητικό εξαιτίας των φουσκωμένων δόσεων του ΕΝΦΙΑ και των δόσεων στην Εφορία που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες στο τέλος Σεπτεμβρίου. Και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν η ΝΔ να κερδίσει τις εντυπώσεις με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μείωση της φορολογίας. Αλλωστε, οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης είχαν χτυπήσει καμπανάκι στον Πρωθυπουργό στην προ ημερών συνάντηση που είχαν μαζί του, επισημαίνοντας το θέμα της υπερφορολόγησης και των υψηλών εισφορών. Σε εκείνη τη συνάντηση καταγράφηκαν πρωθυπουργικές υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις –έστω κι αν μετά το ραντεβού οι επιχειρηματίες του Βορρά δήλωναν με εμφανή απογοήτευση πως άκουσαν από τον Αλέξη Τσίπρα και πάλι μεγάλα λόγια για μείωση των φόρων μετά το 2019.

Υπό αυτά τα δεδομένα ο κυβερνητικός συνασπισμός εμφανίζεται έτοιμος για μια στροφή και στον τομέα της φορολογίας. Ως προαναγγελία αυτής της αλλαγής πλεύσης, δε, εξέλαβαν αρκετοί στα υπουργικά γραφεία την χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, ο οποίος υποσχέθηκε (Real fm) μείωση φόρων, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει πότε ακριβώς θα γίνει αυτό. «Προϊόντος του χρόνου και με δεδομένα τα δημοσιονομικά αποτελέσματα τα οποία φαίνεται ότι και εφέτος θα είναι πολύ καλά, θα μπορέσουμε να προβούμε στις ενέργειες μείωσης κάποιων φορολογικών συντελεστών, οι οποίοι θα δώσουν κι ένα σήμα της ανάκαμψης και της δημοσιονομικής, όχι χαλάρωσης να το πω, αλλά επαναφοράς σε μία κανονικότητα που μπορεί περαιτέρω να βοηθήσει την πραγματική οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει στις αποσκευές του στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μείωση φορολογικών συντελεστών, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες στις τελευταίες συσκέψεις στο Μαξίμου για την προετοιμασία της ΔΕΘ. Το βέβαιο είναι όμως ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πεδίο αυτό υπό την ασφυκτική πίεση της ΝΔ. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης τις τέσσερις προτεραιότητες της ΝΔ για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας με έμφαση πως μία απ’ αυτές είναι και η μείωση της φορολογίας. Ο αρχηγός της ΝΔ υπογράμμισε ότι για να κάνει η Ελλάδα το μεγάλο άλμα προς την ανάπτυξη χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα κάνει μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως απαιτούνται ακόμη μειώσεις φόρων, ρευστότητα και καλό επενδυτικό περιβάλλον με μείωση της γραφειοκρατίας.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. Ειδικά για το θέμα της φορολογίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε τις δεσμεύσεις του για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 29%, στο 20% εντός μιας διετίας, για μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 5% και για την αύξηση του ορίου υπαγωγής στον ΦΠΑ στα 25.000 ευρώ. Εξηγώντας δε, πώς θα επιτευχθούν οι μειώσεις φόρων, ανέφερε ότι θα χρηματοδοτηθούν «μέσα από ένα συμμάζεμα των κρατικών δαπανών».