Ο χρόνος για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων λιγοστεύει –οι υποψήφιοι αρχηγοί του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, ωστόσο, πληθαίνουν. Οσο περνούν οι μέρες, όλο και περισσότεροι επισημοποιούν την υποψηφιότητά τους. Παράλληλα, κορυφώνονται οι συζητήσεις για την ηλεκτρονική, εξ αποστάσεως ψηφοφορία, που προκρίνει η Επιτροπή Αλιβιζάτου. Ο καθηγητής αναλαμβάνει σήμερα να επιλύσει και την τελευταία εμπλοκή σχετικά με τη διαδικασία, η οποία δίχασε τόσο τα μέλη της Επιτροπής όσο και τους μέχρι σήμερα υποψήφιους αρχηγούς.
Εντός της ημέρας γνωστοποιεί τις αποφάσεις του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ αύριο αναμένεται η ανακοίνωση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου –τόσο εκείνος όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως θα χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο του Σταύρου Θεοδωράκη για να πάρουν θέση στην αφετηρία της κεντροαριστερής κούρσας (με μια λιτή ανακοίνωση και το αντίστοιχο βίντεο). Η καταμέτρηση των υποψήφιων ηγετών, ωστόσο, δεν φαίνεται πως σταματά εδώ. Πολύ κοντά σε μια δική της υποψηφιότητα βρίσκεται και η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία δέχεται πολύ ισχυρές πιέσεις, ειδικά από τη στιγμή που η Ωρα Αποφάσεων αποφάσισε να μετέχει στις διαδικασίες δημιουργίας του νέου φορέα.
Στην αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΚΙΔΗΣΟ, εξάλλου, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την υποψηφιότητα ή μη του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία αποτελεί τον νέο γρίφο στο κεντροαριστερό στερέωμα. Εάν ο πρώην πρωθυπουργός ανακοινώσει στο όργανο πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει προσωπικά στη διαδικασία, τότε η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα αφορά το αν και κατά πόσον μπορεί το ΚΙΔΗΣΟ να κατεβάσει έναν άλλο υποψήφιο. Το τελευταίο διάστημα ο Παπανδρέου ακούει με περίσκεψη πολλές εισηγήσεις συνεργατών του που τον προτρέπουν να συμμετάσχει στη διαδικασία εκλογής. Παράλληλα, οι διαδικτυακές συζητήσεις και η ισχυρή πίεση μιας μερίδας της βάσης μπορεί να μετρήσουν εξίσου στην τελική απόφασή του.
Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Σήμερα αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις της Επιτροπής Αλιβιζάτου για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, με τους «τεχνικούς» της Επιτροπής να παρουσιάζουν τους τρόπους διασφάλισης του απορρήτου και του αδιάβλητου της διαδικασίας. Εως τώρα, κάθε υποψήφιος έχει τη δική του άποψη πάνω στο θέμα: Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Ραγκούσης είναι δημοσίως υπέρ. Ο Γιάννης Μανιάτης, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Νίκο Αλιβιζάτο, δήλωσε επίσης πως «σε κάθε περίπτωση απαιτείται η διενέργεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, είτε με φυσική παρουσία, είτε εξ αποστάσεως μέσω Διαδικτύου, για την απρόσκοπτη συμμετοχή στην ψηφοφορία όλων όσων το επιθυμούν και ιδιαίτερα των νέων, αλλά και του απόδημου Ελληνισμού».
Οι περισσότερες ενστάσεις προκύπτουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία χθες με non paper δήλωσε πως εμπιστεύεται απόλυτα τον Αλιβιζάτο και είναι υπέρ της παράλληλης ηλεκτρονικής διασταύρωσης των στοιχείων των ψηφοφόρων, για αποφυγή διπλοψηφιών για όσους κατοικούν εντός και εκτός Ελλάδας. Θέτει, ωστόσο, ορισμένες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας: καταρχήν, ορίζει ως υποχρεωτική την «παραλαβή του απαραίτητου μυστικού κωδικού, με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε προγενέστερο χρόνο», ενώ επισημαίνει ότι «την ευθύνη υλοποίησης του ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (on line και εξ αποστάσεως) αναλαμβάνει ένας εκ των παρόχων κινητής τηλεφωνίας με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές που θα δοθούν από την Επιτροπή». Παράλληλα, αναφέρει πως για την ψηφοφορία στην κάλπη και για την «ηλεκτρονική ψήφο» θα ισχύουν κοινές προϋποθέσεις συμμετοχής, δηλαδή υπογραφή δήλωσης εγγραφής και παροχή συναίνεσης για ανάρτηση του καταλόγου ψηφισάντων σε ειδική ιστοσελίδα, καθώς και καταβολή οικονομικού αντιτίμου.