Την επομένη της επετείου της ιδρυτικής διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη, η Χαριλάου Τρικούπη επιλέγει να μη δώσει συνέχεια στο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν είναι μόνο ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να δώσουν μεγαλύτερη αξία στην πρωθυπουργική παρέμβαση απ’ όση πραγματικά θεωρούν ότι έχει –είναι κυρίως ότι πιστεύουν πως η καλύτερη απάντηση δόθηκε από το Ζάππειο, με τη Φώφη Γεννηματά να στέλνει ηχηρό μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρά ταύτα, οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και χθες, με στελέχη του χώρου να παρεμβαίνουν με εξόχως επικριτικά σχόλια για τον αρθρογράφο Τσίπρα.

Η άμεση αντίδραση της Γεννηματά, η οποία αποκάλεσε τον Πρωθυπουργό «λαθρέμπορο ελπίδας», προσθέτοντας ότι η προσπάθειά του να εμφανιστεί ως ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου «δεν είναι απλά αλαζονική και κωμική, είναι ύβρις», θεωρήθηκε ότι οριοθετεί πλήρως τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΣΥ σε ένα ακόμα άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηθείς για το θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην πρωθυπουργική αγωνία που αναδεικνύνεται μέσω της επίμαχης παρέμβασης, κάνοντας λόγο για «ένδειξη της νευρικότητας του Μαξίμου». Πρόσθεσε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «κρίθηκε, μετρήθηκε, απέτυχε και έχει έρθει η ώρα να δημιουργήσουμε μια άλλη προοδευτική παράταξη, η οποία θα βγάλει τη χώρα από την κρίση οριστικά όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα, αλλά με πραγματικές πολιτικές».

Δεν με ενόχλησαν αυτά που έγραψε ο Τσίπρας για τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά με ενόχλησε ο χρόνος που το έκανε» ανέφερε από την πλευρά του ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος θεωρεί κομβικό το σημείο στο οποίο ο Πρωθυπουργός επέλεξε να ασχοληθεί με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ: «Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μηδενιστική στάση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και ξαφνικά στις 3 Σεπτεμβρίου αλλάζει ρούχο στην Ιστορία» σχολίασε.

Ο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ. Στον χορό των αντιδράσεων μπήκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας (Σκάι) πως «ο Πρωθυπουργός θα κάνει πολλές φιλοσοφικές συζητήσεις προσπαθώντας να αποφύγει τα θέματα της καθημερινότητας, γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας στον οποίο αυτή η κυβέρνηση να έχει βελτιώσει τα πράγματα, από την οικονομία και το Προσφυγικό μέχρι την παιδεία». Αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου, κατέληξε δε ότι «ήταν ένας ηγέτης που δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τον σημερινό Πρωθυπουργό και είναι ύβρις να τους συγκρίνουμε. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι οι δυο σημαντικότεροι ηγέτες του προηγούμενου αιώνα, άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους σε δυο διαφορετικές αλλά κρίσιμες περιόδους που ήταν εθνεγερτήριες».