Διπλές αναταράξεις, τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να επιχειρήσει πολιτικό ρεσάλτο στον χώρο της Κεντροαριστεράς μέσα από το άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Η γενικότερη κατακραυγή που εισέπραξε ο Πρωθυπουργός από σύσσωμη την αντιπολίτευση οδηγεί τώρα σε φίλια πυρά, με ενδεικτικές τις δηλώσεις του Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος πήρε σαφείς αποστάσεις: «Νομίζω ότι ήταν ένα άρθρο, το οποίο κάνει έναν παραλληλισμό, μέσα από τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αδικείται» τόνισε (Σκάι) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας μάλιστα με νόημα πως «προσωπικά θα τόνιζα άλλα πράγματα αν έγραφα ένα τέτοιο άρθρο». Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε –μέσω των social media –ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωστής Παπαϊωάννου: «Τόσα χρόνια δρόμος για να λιβανίζουμε εκεί που φτύναμε;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Οι απόψεις αυτές φαίνεται πως εκφράζουν μεγάλο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άλλωστε έχει στηρίξει μέρος της ρητορικής του στις επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς. Κατά πληροφορίες, δυσφορία για τους χειρισμούς Τσίπρα και ιδίως την προσπάθειά του να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως συνεχιστή του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 και εαυτόν ως πολιτικό διάδοχο του Ανδρέα Παπανδρέου εκφράζουν και άλλα μέλη της ομάδας των 53+, εκτός του Κυρίτση. Την ίδια στιγμή, ενόχληση έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί Τσίπρα και στους ΑΝΕΛ, με τον κυβερνητικό εταίρο να είναι ούτως ή άλλως αντίθετος στην πολιτική φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ και του ιδρυτή του –τον οποίο σημειωτέον ότι ο Πάνος Καμμένος είχε κατονομάσει στο παρελθόν ως «αρχηγό της 17 Νοέμβρη». Ενδεικτικές ήταν οι αποστάσεις που κράτησε ο υφυπουργός Αργοτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, υποστηρίζοντας, σε αντίθεση με τον Τσίπρα, πως ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν «ψεύτης και λαϊκιστής».
ΠΑΛΙΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ. Ουδείς έχει λησμονήσει, πάντως, πως ο Πρωθυπουργός αυτοπροσώπως έχει αναφερθεί επανειλημμένα στις «αμαρτίες» του παλαιού πολιτικού συστήματος, καταλογίζοντας λαϊκισμό, νεποτισμό και ρουσφέτια και στον Ανδρέα Παπανδρέου και στις κυβερνήσεις του, αλλά και ευθύνες για την οικονομική κρίση. Παράλληλα, πριν από δύο μήνες είχε βρει κλειστές τις πόρτες της Χαριλάου Τρικούπη όταν απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας για «προοδευτική διακυβέρνηση» στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Και ουδείς βέβαια δύναται να πιστέψει πως «έτυχε» –όπως δήλωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης –να γράψει ο Πρωθυπουργός άρθρο για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ανήμερα της επετείου της 3ης Σεπτέμβρη.
Στην κυβέρνηση, ωστόσο, υπάρχουν στελέχη που όχι μόνο ασπάζονται τις απόψεις του Πρωθυπουργού, αλλά επιπλέον σπεύδουν να τον υπερασπιστούν. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Νίκου Παππά (Real): «Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ το ’81 έλυσαν το κορυφαίο πολιτικό ζήτημα στην Ελλάδα, ότι ο μισός πληθυσμός βρισκόταν στο πολιτικό και οικονομικό ημίφως, απόρροια του μετεμφυλιακού κράτους. […] Ως εκ τούτου, το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε τον κορμό της προοδευτικής μεριάς του πολιτικού φάσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατ’ αναλογία αυτήν τη στιγμή είναι ο κορμός της προοδευτικής παράταξης, ο οποίος καλείται να λύσει το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα» ανέφερε.
«ΝΕΟΣ ΑΛΙΕΝΤΕ». Ο Δημήτρης Βίτσας, εξάλλου, συνέκρινε τον Ανδρέα Παπανδρέου με τον Σαλβαδόρ Αλιέντε, υποστηρίζοντας πως «και οι δύο εξέφραζαν την ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής στις κοινωνίες που απευθύνονταν και αντιμετώπισαν σφοδρές αντιδράσεις από το προϋπάρχον σύστημα, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 κυμαινόταν στο 40-48%. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ, όπως το κατάντησαν, κυμαίνεται στο 5-7%» ανέφερε (Alpha) σκωπτικά για τη σημερινή ηγεσία του ο Δημήτρης Παπαδημούλης, καλώντας τη μάλιστα «να σκεφτεί». Είναι γνωστό πως ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αποτελεί κορυφαίο θιασώτη της προσπάθειας προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή ομάδα των Σοσιαλιστών.
Πιο ψύχραιμος ήταν στην τοποθέτησή του ο Κώστας Ζαχαριάδης. «Το άρθρο τού Πρωθυπουργού δεν εστιάζει στα πρόσωπα, αλλά στα ρεύματα και στις πολιτικές» σχολίασε («Focus») ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Να κατεβάσει τους τόνους επιχείρησε ο Στέλιος Παππάς. «Δεν υπήρξε καμία νοσταλγία του Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου, παρερμηνεύτηκε το άρθρο του» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ.
ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΔΕΘ. Από την πλευρά του, πάντως, ο Τσίπρας δεν δείχνει να πτοείται και στρέφει το ενδιαφέρον του στην επίσκεψη Μακρόν από την Πέμπτη και στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, όπου, σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου, θα παρουσιάσει το σχέδιο εξόδου από την κρίση. Σήμερα, ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τα νέα τμήματα της Ιόνιας Οδού στα Ιωάννινα, ενώ αύριο θα υπογράψει στην Καβάλα –μαζί με τον βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ –τη συμφωνία για τη «σιδηροδρομική Εγνατία», η οποία θα συνδέσει τις δύο χώρες.