Καλώς καμωμένα τα βρίσκει το πόρισμα που είχε ζητήσει η ΔΕΗ για τα αίτια της κατολίσθησης στο Αμύνταιο, τον τελευταίο ωστόσο λόγο τον έχει το υπουργείο Ενέργειας, καθώς εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί πόρισμα που έχει παραγγείλει το υπουργείο, το οποίο και είχε εξαρχής κρατήσει αποστάσεις από τον τρόπο που αντιμετώπισε η ΔΕΗ την υπόθεση.

Το πόρισμα των 108 σελίδων που διενήργησε επιτροπή καθηγητών του ΕΜΠ και του ΑΠΘ και παραδόθηκε στη ΔΕΗ, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η κατολίσθηση προκλήθηκε από ενεργοποίηση των δύο κρασπεδικών ρηγμάτων της Βεγορίτιδας και κυρίως των Αναργύρων. Λέει μάλιστα ότι πρόκειται περί μη τυπικού φαινόμενου, με την έννοια ότι δεν οφείλεται σε συνήθεις παράγοντες κατολισθήσεων στα ορυχεία.

Αν και η επιχείρηση παραδέχεται ότι η αιτία για την καταστροφή είναι η ενεργοποίηση των τεκτονικών ρηγμάτων, εντούτοις δεν λέει κουβέντα ότι αυτό προκλήθηκε εξαιτίας της δικής της δραστηριότητας. Αναφορά κάνει το πόρισμα και στον οικισμό των Αναργύρων, αλλά δεν απαντά στο ερώτημα για ποιο λόγο δεν έχει μετακομίσει τόσα χρόνια από εκεί ο οικισμός.

Εδώ, για να είμαστε δίκαιοι, η ευθύνη επιβαρύνει διαχρονικά τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, που είχαν συνδέσει τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων με τη μετακίνηση του έτερου οικισμού, εκείνου της Ακρινής. Επειδή λοιπόν το κόστος για την Ακρινή ήταν (και παραμένει) μεγαλύτερο και από εκείνο της Ποντοκώμης που κινείται στα 200 εκατ. ευρώ, αυτός είναι και ο λόγος που δεν μετακινήθηκαν οι Ανάργυροι.