«Είμαστε στον όγδοο χρόνο της διαπραγμάτευσης και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα φανούν λογικοί οι δανειστές». Ειλικρινής αποδείχθηκε λοιπόν ο Νίκος Ξυδάκης (στον ρ/σ Κόκκινο) όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις διαθέσεις των εκπροσώπων των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση. Αποψη που φαίνεται, ωστόσο, να έρχεται σε αντίθεση με το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει με πάθος πως του χρόνου τέτοια εποχή θα είμαστε εκτός Μνημονίων και επιτροπείας. Κατά τον Αλέκο Φλαμπουράρη, μάλιστα, τότε είναι που «θα ανοίξουν οι κάνουλες», όπως δήλωσε χθες στον Σκάι. Αρκεί τότε να μην κρατάμε ομπρέλα…
Δείγματα γραφής δίνει καθημερινά η κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς. Λόγια πολλά, αλλά έργα τίποτα.
Η επιστολή του προέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Γιώργου Βερνίκου προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Νίκο Μανιό με κοινοποίηση προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού και της υπουργού Εργασίας είναι αρκετή για να επαληθεύσει τη διαπίστωση αυτή.
Με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο περιείχε μια σειρά εργασιακές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις και κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς να ρωτηθεί η ΟΚΕ, ο Βερνίκος σημειώνει στην επιστολή του: «Ηδη στη χώρα μας, λόγω και των ανειλημμένων δεσμεύσεων από τα Μνημόνια, η έννοια του οργανωμένου κοινωνικού διαλόγου βρίσκεται στο περιθώριο. Περιμένουμε λοιπόν από σχέδια νόμου, που δεν είναι καν μνημονιακές υποχρεώσεις, να γίνεται απόλυτα σεβαστός ο ρόλος της ΟΚΕ και να επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των παραγωγικών τάξεων και της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Θέλω να σας ζητήσω να απαιτήσετε τη διατύπωση γνώμης απο την ΟΚΕ, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου».
Θα εισακουσθεί ο Βερνίκος από την κυβέρνηση; Δύσκολο αν κοιτάξει κανείς τη σκληρή ατζέντα με τα εργασιακά που πρέπει να ψηφίσει στη Βουλή τους επόμενους μήνες για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Από αριστερά λόγια άλλο τίποτα. Στην πράξη κολλάει το πράγμα.
Η συνέντευξη τώρα λέγεται «δομημένη»
Τις επόμενες μέρες αρχίζει η εφαρμογή της λεγόμενης δομημένης συνέντευξης για τις επιλογές προϊσταμένων στο Δημόσιο. Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από τις 20 θέσεις των γενικών διευθυντών των οικονομικών υπηρεσιών των υπουργείων που έχουν ήδη προκηρυχθεί και έως το τέλος του έτους θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες κρίσεις προϊσταμένων στο Δημόσιο. Τι είναι η δομημένη συνέντευξη; Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, πρόκειται για μια μέθοδο που εφαρμόζεται κατά κόρον στο εξωτερικό στον ιδιωτικό τομέα. Προβλέπει συγκεκριμένες και εξαρχής καθορισμένες θεματικές ενότητες της συνέντευξης, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί η υποκειμενικότητα στην αξιολόγηση των υποψηφίων.
Ο Κουτσούμπας στη Φθιώτιδα
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Δομοκού το διήμερο που μας πέρασε και είχε πρόγραμμα, όπως λένε και στην αργκό των κοινωνικών δικτύων! Αρχικά, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Δομοκού Δημήτρη Τζιαχρήστα μαζί με τους Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Αντώνη Αλεξό από το Γραφείο της ΤΕ Φθιώτιδας, ο Τάσο Χρονά, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Λαμίας της Λαϊκής Συσπείρωσης και τους δημοτικούς συμβούλους Δομοκού της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστο Νιάνιο και Κώστα Οικονόμου. Επί τάπητος τέθηκαν προβλήματα της περιοχής, όπως το γεγονός πως για όλο τον Δήμο Δομοκού (32 κοινότητες) υπάρχουν μόνο δύο ασθενοφόρα που τις περισσότερες μέρες είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών. Το Σάββατο, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ παρέστη στην Ομβριακή και στην εκδήλωση τιμής για τον Νάκο Μπελλή, θρύλο του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού.