Πιο «συνδεδεμένη» από ποτέ ήταν η φετινή διεθνής έκθεση τεχνολογίας IFA, που άνοιξε τις πύλες της την περασμένη Παρασκευή και λήγει αύριο στο Βερολίνο.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της έκθεσης βρέθηκε η συνδεσιμότητα των έξυπνων συσκευών με το Ιντερνετ και μεταξύ τους, όπως και το συνολικό οικοσύστημα που δημιουργείται και αναπτύσσεται γύρω από αυτό και αποκαλείται Ιντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT).

Το ενδιαφέρον όλων για τις έξυπνες και δικτυωμένες συσκευές αυξάνεται συνεχώς, καθώς σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα της Morgan Stanley, μέχρι το 2020 θα υπάρχουν συνολικά 75 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές! Αυτό σημαίνει ότι όποιος ελέγχει τη σύνδεση, αυτομάτως ελέγχει και μια αγορά αρκετών δισεκατομμυρίων «πραγμάτων».

Στη φετινή IFA, στην οποία μετείχαν 1.728 εκθέτες από όλον τον κόσμο, παρουσιάστηκαν τα τελευταία επιτεύγματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τις τελευταίες τεχνολογίες για smartphones, audio, hi-fi, high end, τηλεοράσεις, tablets, multimedia, DVD, μέχρι και ψηφιακή τεχνολογία, software, Ιντερνετ και παιχνίδια.

Συνολικά, περισσότεροι από 240.000 επισκέπτες και περίπου 6.000 εκπρόσωποι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από όλο τον κόσμο βρέθηκαν αυτές τις μέρες στο Βερολίνο. Αλλωστε, η IFA αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκθεσιακές πλατφόρμες παραγγελιών, με το συνολικό ύψος των παραγγελιών να ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ!

«Μεικτή» πραγματικότητα

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το μέλλον του «συνδεδεμένου» κόσμου, όπως αποτυπώθηκε στη φετινή IFA, κοινή είναι η θέση των μεγάλων κατασκευαστών να επενδύσουν στη λεγόμενη «μεικτή» πραγματικότητα (mixed reality), που συνδυάζει την επαυξημένη (AR) με την εικονική (VR) πραγματικότητα.

Εταιρείες όπως οι Microsoft, Dell, Asus, Acer, HP και Lenovo ανακοίνωσαν ειδικά προϊόντα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύντομα σε εφαρμογές «μεικτής» πραγματικότητας.

Οι πρώτες εντυπώσεις για τα προϊόντα αυτά μπορεί να είναι θετικές, η τιμή τους όμως –που θα διαμορφώνεται κοντά στα 500 ευρώ –δεν είναι ιδιαίτερα προσιτή. Πάντως, όπως αναφέρθηκε από τους κατασκευαστές, μέχρι το τέλος του 2017 αναμένεται να είναι αρκετά σημαντικός ο αριθμός των συσκευών που θα υποστηρίζουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ αντίστοιχα και οι εφαρμογές (apps) αναμένεται να ξεπεράσουν τις 20.000.

Ενα δείγμα των δυνατοτήτων του απόλυτα «συνδεδεμένου» κόσμου έδωσε η Samsung, που προωθεί την τεχνολογία QLED στον τομέα της τηλεόρασης. Η κορεατική εταιρεία ανακοίνωσε το λανσάρισμα της νέας σειράς προϊόντων The Frame, με μοντέλα που μοιάζουν κυριολεκτικά με το κάδρο ενός πίνακα ζωγραφικής.

Ηδη, οι καταναλωτές ζητούν μεγαλύτερες τηλεοράσεις με καλύτερη ποιότητα εικόνας, όπως επίσης να ακούν μουσική με όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα.

Αντίστοιχα δείγματα έδωσε και η LG με τις OLED τηλεοράσεις της. Επίσης, η LG παρουσίασε τις νέες συσκευές STUDIO (premium εντοιχιζόμενες συσκευές κουζίνας), οι οποίες έρχονται να δώσουν λύσεις ακόμη και σε κουζίνες με πιο δύσκολη διάταξη, καθώς οι καταναλωτές εμπλέκονται όλο και περισσότερο στον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση της κουζίνας τους.

Αφίξεις στα κινητά

Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές Android έδωσαν και φέτος το «παρών» στην IFA, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οι συνταρακτικές ανακοινώσεις για τον χώρο των smartphones. Αλλωστε, η Samsung παρουσίασε τη νέα σημαντική συσκευή της για το 2017, το Galaxy Note 8, λίγο πριν από την IFA, ενώ και η Apple ανακοίνωσε ότι θα αποκαλύψει το νέο iPhone 8 στις 12 Σεπτεμβρίου.

Από τις παρουσιάσεις smartphones που έγιναν στον χώρο της έκθεσης στο Βερολίνο ξεχώρισε η παρουσίαση του LG V30. Πρόκειται για τον διάδοχο του LG V20, που όμως αλλάζει μορφή και ουσιαστικά δανείζεται στοιχεία και από το G6, δημιουργώντας τη νέα ναυαρχίδα των Κορεατών.

Η Samsung από την πλευρά της παρουσίασε τις νέες wearable συσκευές της και συγκεκριμένα ένα νέο smartwatch, το Gear Sport (ιδανικό για κολύμβηση) και ένα νέο smartband, το Gear Fit 2 Pro με καινούργια χαρακτηριστικά.

Η Sony παρουσίασε δύο νέες συσκευές, τα Xperia XZ1 και Xperia XZ1 Compact. Το πρώτο θα αποτελέσει ουσιαστικά τον διάδοχο του XZ, ενώ το δεύτερο θα είναι μία πιο οικονομική «compact» εκδοχή του.

Η Alcatel παρουσίασε τα νέα smartphones Idol 5 και Idol 5S, τα οποία στοχεύουν στη mid-range κατηγορία, μαζί με τα A7 και A7 XL που τοποθετούνται ελαφρώς χαμηλότερα τιμολογιακά. Τα Alcatel Idol 5 και Idol 5S θα κυκλοφορήσουν εντός του Οκτωβρίου και στην Ελλάδα, με μεταλλική κατασκευή και ανασχεδιασμένα σε σχέση με τους προκατόχους τους. Η ιαπωνική Sharp επέλεξε την IFA 2017 για να ανακοινώσει ότι στις αρχές του 2018 θα επιστρέψει στην Ευρώπη με τα πρώτα smartphones που δημιουργεί σε συνεργασία με τη Foxconn και θα παρουσιαστούν στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης.

Παρουσιάσεις νέων συσκευών έγιναν και από άλλες εταιρείες όπως η Acer, η Asus, η Dell, η Neffos και η Wiko. Επίσης παρουσιάστηκε το νέο Blackberry KEYone Black edition, το οποίο θα διατεθεί σε όλο τον κόσμο με μεγαλύτερη RAM (4 GB) και αυξημένο αποθηκευτικό χώρο (64 GB).

Πάντως, στη φετινή IFA εμφανής ήταν και η μάχη των κατασκευαστών για την επικράτηση των «ψηφιακών βοηθών» τους. Η Samsung προωθεί το Bixby, η Huawei ανακοίνωσε τον πρώτο επεξεργαστή με ενσωματωμένο chip τεχνητής νοημοσύνης, ενώ Google και Alexa είναι ήδη συμβατές με εκατοντάδες νέες συσκευές που παρουσιάστηκαν στην IFA.

Νέα μοντέλα υπολογιστών

Στους φορητούς υπολογιστές, η τάση που επικράτησε στη φετινή IFA θέλει τα νέα μοντέλα να είναι λεπτά και «υβριδικά» (δύο σε ένα), που σημαίνει ότι θα μπορούν να λειτουργούν και ως tablets. Για παράδειγμα, το Zenbook Flip 15 έχει πάχος μόλις 10,9 χιλιοστά, ενώ κοντά σε αυτά τα επίπεδα κινούνται και οι νέοι φορητοί υπολογιστές της Dell και της Acer (παρουσίασε ένα μοντέλο με πάχος κάτω από 10 χιλιοστά). Επίσης, τα περιθώρια της οθόνης έχουν σχεδόν εξαφανιστεί με αποτέλεσμα ένα σημερινό 13άρι μοντέλο να είναι σαφώς μικρότερο σε μέγεθος από ένα αντίστοιχης διαγωνίου οθόνης προ διετίας laptop.