Συνήθως οι αναφορές των ΜΜΕ για τον «νέο Κούκοτς», τον «νέο Ράτζα» ή τον «νέο Γκασόλ» οδηγούν σε φιάσκο. Στην περίπτωση, ωστόσο, του 20χρονου (ύψους 2,13 μ.) Λάουρι Μαρκάανεν, ο οποίος αποτελεί τον δυσκολότερο γρίφο της Εθνικής Ανδρών στην αποψινή (20.00, ΕΡΤ1) αναμέτρηση με την οικοδέσποινα Φινλανδία στην τέταρτη ημέρα του 40ού Ευρωμπάσκετ στο Ελσίνκι, οι ειδικοί συμφωνούν παμψηφεί: «Είναι ο φινλανδός Νοβίτσκι!».

«Η Φινλανδία είναι μια ομάδα που διακρίνεται για τη μαχητικότητά της και το αθλητικό της πνεύμα, ενώ ξεχωρίζει αισθητά η παρουσία του Μαρκάανεν, ο οποίος έχει δείξει στο τουρνουά το υψηλότατο επίπεδό του και ότι η ραγδαία εξέλιξη της πορείας του μόνο τυχαία δεν είναι. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τον περιορισμό των σουτέρ τους και κυρίως του Μαρκάανεν, που είναι ο νούμερο ένα επιθετικός κίνδυνος και το σημείο αναφοράς τους», λέει το «scouting report» της Εθνικής και όπως φαίνεται ο Κώστας Μίσσας θα επιλέξει κάποιον φόργουορντ (και όχι σέντερ) για να περιορίσει τον ξανθομάλλη, που από φέτος θα φορά τη δοξασμένη φανέλα των Σικάγο Μπουλς.

Σαφέστατα, το διακύβευμα απέναντι στη Φινλανδία (2 νίκες – 1 ήττα) είναι η νίκη για την Εθνική σε συνδυασμό με την αγωνιστική βελτίωση, που σημειώνεται αγώνα με τον αγώνα. Σε καθαρά βαθμολογικό επίπεδο, ωστόσο, το ματς που θα κρίνει την πρόκριση στη φάση των 16 είναι το αυριανό (17.30) με την ισόβαθμη (1 νίκη – 2 ήττες) Πολωνία. Και αυτό γιατί ενδεχόμενη επικράτηση επί της Φινλανδίας δεν σφραγίζει το εισιτήριο για την Κωνσταντινούπολη, αλλά αναμφισβήτητα μια νίκη επί της οικοδέσποινας θα αναπτερώσει το ηθικό ενόψει της τελευταίας αγωνιστικής. Διότι η Εθνική θα δώσει τον «τελικό» της πρόκρισης με αυτοπεποίθηση και όχι με κομμένα φτερά και έπειτα από τρεις σερί ήττες (Γαλλία, Σλοβενία, Φινλανδία).

Το αποψινό πρόγραμμα του Α’ Ομίλου: Ισλανδία – Σλοβενία (13.45), Πολωνία – Γαλλία (16.30, ΕΡΤ1), Ελλάδα – Φινλανδία (20.00, ΕΡΤ1). Η βαθμολογία του Α’ Ομίλου: Σλοβενία 3-0, Γαλλία και Φινλανδία από 2-1, Πολωνία και Ελλάδα από 1-2, Ισλανδία 0-3. Προκρίνονται οι τέσσερις πρώτες.