«Ντροπή της Γερμανίας» χαρακτήρισε ο προπονητής της Μάνσφαφτ, Γιόαχιμ Λεβ, τους συμπατριώτες του που ταξίδεψαν στην Πράγα για το παιχνίδι με την Τσεχία.

Η έντονη αποδοκιμασία του Λεβ προκλήθηκε από τη στάση των «φιλάθλων» που αποδοκίμαζαν στη διάρκεια του ενός λεπτού σιγή που κρατήθηκε για τον θάνατο δύο αξιωματούχων του τσεχικού ποδοσφαίρου, αλλά και για τα ναζιστικά συνθήματα που τραγουδούσαν στη διάρκεια του αγώνα.

Την ημέρα της αναμέτρησης, την Παρασκευή, ήταν η μαύρη επέτειος της εισβολής των γερμανικών στρατευμάτων στην Πολωνία, γεγονός που βάρυνε περισσότερο το κλίμα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Λεβ ενόψει της αποψινής αναμέτρησης με τη Νορβηγία, στη Στουτγάρδη, προτίμησε να ξεκινήσει την ομιλία του αναφερόμενος στα γεγονότα της Παρασκευής: «Δεν μπορώ να αναφερθώ κατευθείαν στο αθλητικό κομμάτι αν δεν σχολιάσω τα όσα συνέβησαν στην Πράγα. Είμαι γεμάτος οργή και έχω επηρεαστεί απ’ αυτούς που θέλουν να αποκαλούνται φίλαθλοι και χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο και ένα διεθνές ματς για να εκδηλωθούν. Μας ντροπιάζουν ως χώρα».

Φανερά εκνευρισμένος, ο Λεβ τόνισε πως είναι υπέρ των βαριών τιμωριών εναντίον όσων προκάλεσαν προβλήματα. «Δεν τους θέλουμε, δεν είμαστε η εθνική τους ομάδα, δεν είναι φίλαθλοί μας» συμπλήρωσε ο Λεβ.

Εντονη όμως ήταν και η αντίδραση των παικτών. Μετά το τέλος του νικηφόρου γι’ αυτούς αγώνα με 2-1 οι γερμανοί ποδοσφαιριστές δεν πήγαν, ως είθισται, προς την πλευρά των φιλάθλων τους για να τους χειροκροτήσουν.

Τα συνθήματα «Sieg Heil» και τα ναζιστικά τραγούδια προκάλεσαν την έντονη αντίδρασή τους. «Τα συνθήματα ήταν μια καταστροφή. Πραγματικά άσχημα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι φίλαθλοι, είναι ταραξίες, χούλιγκαν που δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Πρέπει να τους πετάξουμε έξω από τα γήπεδα» ήταν η θέση του Ματς Χούμελς. Ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδίας Ράινχαρντ Γκρίντελ δήλωσε περήφανος για τη στάση που κράτησαν οι παίκτες. «Ποτέ δεν πρόκειται να ανεχτούμε φασίστες, ρατσιστές, προσβλητικούς ή ομοφοβικούς. Μαζί σαν μια ομάδα, η ομοσπονδία και οι παίκτες πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους ταραξίες» δήλωσε ο Γκρίντελ.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά του ποδοσφαίρου, όπως την παρουσίασε ο Ισκο. Με δύο γκολ ο μέσος της Ρεάλ οδήγησε την Ισπανία σε νίκη με 3-0 την Ιταλία, αναγκάζοντας ταυτόχρονα με την εμφάνισή του να «υποκλιθούν» ο προπονητής της Σκουάντρα Ατζούρα, Τζιανπιέρο Βεντούρα, αλλά και ο προσωπικός του αντίπαλος Μάρκο Βεράτι. «Ούτε καν ο Μέσι δεν θα πλησίαζε μια τέτοια εμφάνιση» σχολίασε ο μέσος της Παρί Σεν Ζερμέν.