Ο Τάσος Δώνης γεννήθηκε στο Μπλάκμπερν, όταν ο πατέρας του Γιώργος αγωνιζόταν στην Πρέμιερ Λιγκ, μαζί με παίκτες όπως οι Γκρέιαμ λε Σο, Κρις Σάτον, Ιαν Πιρς, Κέβιν Μπίτι. Θα μπορούσε θα αγωνιστεί και με τα χρώματα της Αγγλίας, καθώς έχει διπλή υπηκοότητα. Στο Νησί δεν έπαιξε, αλλά είναι η αποκάλυψη της Εθνικής αυτές τις μουντές μέρες που κινδυνεύει να χαθεί ο δρόμος προς τα γήπεδα της Ρωσίας.

Εκείνη η τρελή κούρσα του Γιώργου Δώνη στο ματς του Παναθηναϊκού με τον Αγιαξ στο Αμστερνταμ του έβγαλε το εισιτήριο για το ταξίδι στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Τάσος έχει ακριβώς το ίδιο στυλ. Το είδαμε προχθές κόντρα στο Βέλγιο. Το είχε δείξει άλλωστε στην Ιταλία και στη Γαλλία.

Μετά τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, σε ηλικία 16 χρονών, βρέθηκε να κάνει προπόνηση με τον Μπουφόν και τον Πογκμπά και να αγωνίζεται στην ομάδα Νέων της Γιουβέντους. Ο μικρός είχε κάνει το πρώτο του βήμα. Θα ακολουθούσαν σιγά σιγά και τα επόμενα.

Η σχέση του με τις μικρές εθνικές ομάδες πέρασε κρίση όταν ήταν μέλος της U19. Η βαριά ήττα από την Ελβετία με 10-0, η άσχημη συμπεριφορά μαζί με τον Στέλιο Πόζογλου στο ξενοδοχείο έφεραν τον αποκλεισμό για ένα διάστημα. Αυτά στην Ελλάδα, έξω πάντως όλα πήγαιναν καλύτερα.

Η Γιουβέντους τον έδωσε δανεικό στη Σασουόλο, την ελβετική Λουγκάνο, τη γαλλική Νις. Το Σαμπιονά ήταν το πρωτάθλημα το οποίο θα έφερνε χρήματα από τον Δώνη στο ταμείο της Γιουβέντους. Η Νις είχε εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα, παρά τους τραυματισμούς βασικών επιθετικών όπως οι Πλεά και Μπαλοτέλι. Ο νεαρός επιθετικός όσες φορές χρειάστηκε τους αντικατέστησε επάξια. Τέλειωσε το πρωτάθλημα με 18 συμμετοχές και πέντε γκολ. Ο δρόμος είχε ανοίξει. Οταν η Γιουβέντους είχε δώσει 300.000 ευρώ στον Παναθηναϊκό για να τον αποκτήσει, κάποιοι γέλασαν. Η Γηραία Κυρία, όμως, φαίνεται πως είχε γνώση. Οι εμφανίσεις του 21χρονου επιθετικού στη Γαλλία είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον της Στουτγάρδης, η οποία έδωσε 4 εκατ. ευρώ στη Γιουβέντους για να τον φέρει στη Γερμανία.

Ο Τάσος Δώνης έχει πλέον άλλη μια καλή ευκαιρία να δείξει την αξία του, αυτή τη φορά στην Μπουντεσλίγκα. Οσο για την Εθνική, είναι σίγουρο ότι έχει πείσει τον Μίχαελ Σκίμπε. Πήρε συμμετοχή στη Ζένιτσα κόντρα στη Βοσνία και ακολούθησαν δύο 90λεπτα με Εσθονία και Βέλγιο.