Ενενήντα λεπτά είχε στη διάθεσή του ο Μάρτιν Σουλτς για την τελευταία ευκαιρία να ανατρέψει την παγιωμένη εικόνα που θέλει τον προεκλογικό αγώνα να έχει λήξει πριν καν ξεκινήσει. «Η έκβαση της μάχης είναι ανοιχτή» είπε ξεκινώντας το χθεσινό ντιμπέιτ με την καγκελάριο. Είναι η μοναδική τηλεοπτική μονομαχία μέχρι τις εκλογές, σε τρεις εβδομάδες, στην οποία ο Σουλτς μπήκε με τη μαχητικότητα που τον διακρίνει για να δείξει τις διαφορές του με τη Μέρκελ.

Σκληρή θέση πήρε ο Σουλτς για την Τουρκία. «Αν γίνω καγκελάριος, όχι μόνο θα καταγγείλω τη συμφωνία για το Προσφυγικό, αλλά θα διακόψω και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα» είπε ο Σουλτς. «Η Τουρκία υπερέβη όλες τις κόκκινες γραμμές, δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ» πρόσθεσε ο Σουλτς. «Διακόψαμε τις διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία» απάντησε η Μέρκελ παραπέμποντας στο βέτο της γερμανικής κυβέρνησης προ ημερών. Αλλά «διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πρέπει να αποφασιστεί με ομοφωνία στην ΕΕ» πρόσθεσε η Μέρκελ, καθώς η ίδια δεν θέλει να φορτωθεί η ΕΕ την ευθύνη της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αφήνοντας στην τύχη τους «το 50% των Τούρκων που ελπίζουν στην Ευρώπη».

Ο Σουλτς έδειξε ότι μπορεί να δώσει ένα καθαρό περίγραμμα στις θέσεις και απόψεις του. Η Μέρκελ, αντίθετα, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι μπορεί να ελίσσεται, αποφεύγοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις. «Η πολιτική αντιπαράθεση είναι το άλας της δημοκρατίας, αλλά ατόνησε και ενισχύθηκαν τα άκρα» είπε ο Σουλτς κατηγορώντας γι’ αυτό τη Μέρκελ. «Σε δραματικές περιπτώσεις πήρα αποφάσεις, τις υποστηρίζω, θέλω να πείσω τους πολίτες ότι ήταν η σωστή επιλογή» είπε η Μέρκελ με αιχμή την προσφυγική κρίση. Ο Σουλτς επέκρινε τη Μέρκελ ότι δεν συμπεριέλαβε από την αρχή τούς εταίρους, δίνοντας την ευκαιρία στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας να μην εφαρμόζει αλληλεγγύη στην κατανομή προσφύγων. «Εκ των υστέρων αναγνωρίζω ότι έπρεπε να γίνουν περισσότερα για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και στον Λίβανο» είπε η Μέρκελ υπερασπιζόμενη τις συμφωνίες της ΕΕ με γειτονικές χώρες όπως οι Τουρκία, Λιβύη.

Το επιτελείο της Μέρκελ δεν είχε αφήσει τίποτα στην τύχη. Συνεργάτες της καγκελαρίου πήγαν ήδη από την προηγούμενη ημέρα στο στούντιο με το σακάκι σε ανοιχτό μπλε που φορούσε χθες η Μέρκελ για μια τελευταία δοκιμή των χρωμάτων. Ο Σουλτς δεν είχε τέτοιο ενδιαφέρον, εμφανίστηκε με κλασικό, σκούρο μπλε κοστούμι.

Μεταναστευτικό, εξωτερική πολιτική, κοινωνική δικαιοσύνη, εσωτερική ασφάλεια ήταν οι θεματικές ενότητες στις οποίες αναμετρήθηκαν οι μονομάχοι. Τα δημόσια ARD, ZDF και τα ιδιωτικά RTL, SΑΤ.1 μετέδωσαν ζωντανά τη μονομαχία –πάνω από 20 εκατ. Γερμανοί υπολογίζεται ότι την παρακολούθησαν στους δέκτες τους.