Εντείνεται η κρίση στη χερσόνησο της Κορέας, μετά τη χθεσινή πυρηνική δοκιμή του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.

Απαντώντας τη Δευτέρα η Σεούλ, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ευρείας έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια κατά μήκος με τα σύνορα με την Βόρεια Κορέα. Ηδη το πρώτο τμήμα τους ξεκίνησε με τη συμμετοχή μόνο νοτιοκορεατικών δυνάμεων, αλλά ετοιμάζονται νέα με τη συμμετοχή και δυνάμεων των ΗΠΑ.

Παράλληλα, σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας. Και πάλι με θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Μετά τη χθεσινή έκτη πυρηνική δοκιμή, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς νέα σκληρότερα μέτρα, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από έναν μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε επιβάλει τις σκληρότερες μέχρι τώρα κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα απαγορεύοντας τις κερδοφόρες εξαγωγές άνθρακα, σιδήρου και μολύβδου.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, από την Ουάσιγκτον με δηλώσεις του, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα υπερασπίσει τον εαυτό της και τους συμμάχους της «χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των διπλωματικών, συμβατικών και πυρηνικών δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας».