Ομαδικά πυρά για «λαϊκισμό» εξαπέλυσε η Αγκυρα στο Βερολίνο με αφορμή τις τοποθετήσεις της Ανγκελα Μέρκελ και του Μάρτιν Σουλτς στο ντιμπέιτ σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Την αρχή έκανε εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου σχολιάζοντας τη δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου ότι θα επιδιώξει τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ανγκελα Μέρκελ έλαβε σαφή θέση στην τηλεοπτική αναμέτρηση ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου αναφέροντας πως είναι σαφές πλέον ότι η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόσθεσε δε ότι θα συνομιλήσει με τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ ώστε να τερματιστεί και επισήμως η, ούτως ή άλλως, βαλτωμένη ενταξιακή διαδικασία.

ΤΟ ΦΟΒΗΤΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ. «Δεν ήταν σύμπτωση ότι ο πρόεδρός μας Ερντογάν ήταν το κύριο θέμα του ντιμπέιτ» έγραψε στο twitter ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος επέκρινε αυτό που χαρακτήρισε ως «παράδοση στον λαϊκισμό» των γερμανών πολιτικών. «Η Γερμανία και οι επιθέσεις της Ευρώπης στην Τουρκία/στον Ερντογάν με την παράβλεψη ουσιωδών και επειγόντων προβλημάτων αντανακλούν τη συρρίκνωση των οριζόντων τους» πρόσθεσε ακόμη. «Ελπίζουμε πως η προβληματική ατμόσφαιρα που έκανε τις τουρκογερμανικές σχέσεις θύμα αυτού του στενού πολιτικού ορίζοντα θα τελειώσει».

Τη σκυτάλη θα έπαιρνε στη συνέχεια ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους πολιτικούς που έτρεχαν σε μας για να σώσουμε την Ευρώπη από ένα μεγαλύτερο χάος στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης ότι είναι σημαντικό να μην αφήνουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία έρμαιο του λαϊκισμού» δήλωσε. Από την πλευρά του, ο Ομέρ Τσελίκ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, θα δήλωνε ότι οι αναφορές στον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνιστούν «επίθεση στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης».

Αν και σε ελαφρώς ηπιότερους τόνους, το Βερολίνο επέμενε και χθες «Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυτή τη στιγμή» δήλωσε εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι όσα δήλωσε η καγκελάριος «μιλούν από μόνα τους». Στη διαμάχη ενεπλάκη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καλώντας τους τούρκους πολίτες να αντιληφθούν ότι είναι η δική τους κυβέρνηση που υπονόμευσε την ενταξιακή πορεία και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ. Η νέα κόντρα, πάντως, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Οι γερμανοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει πολλές φορές στα ύψη. Η απαγόρευση στους τούρκους πολιτικούς να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στη Γερμανία για το συνταγματικό δημοψήφισμα είχε ενοχλήσει σφόδρα την Αγκυρα, η οποία μεταξύ άλλων απάντησε περιορίζοντας την πρόσβαση σε γερμανούς βουλευτές στην αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ, όπου είχαν εγκατασταθεί γερμανικά στρατόπεδα. Το Βερολίνο αντέδρασε μετακινώντας τους στρατιώτες του εκτός Τουρκίας, ενώ ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι συλλήψεις στην Τουρκία γερμανών πολιτών τουρκικής καταγωγής. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο δημοσιογράγος Ντενίζ Γιουτζέλ.

Από την πλευρά της, η Τουρκία ζητά την έκδοση από τη Γερμανία πολιτών οι οποίοι κατηγορούνται για ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε τον Ιούλιο του 2016 κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Τα αιτήματα έκδοσης έχουν πέσει στο κενό. Συνιστούν, ωστόσο, ακόμη μια αιτία για την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές. Σ’ αυτή την τελευταία κόντρα, η Αγκυρα δεν φαίνεται να ξεχνά ότι η Ανγκελα Μέρκελ είχε δεσμευτεί, ως νεοκλεγμένη καγκελάριος το 2005, πως σεβόταν την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η οποία είχε ληφθεί λίγους μήνες νωρίτερα.