Νέο αγκάθι, πέρα από τα πολλά που περιλαμβάνει η τρίτη αξιολόγηση, εντοπίστηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι Ευκλείδη Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Ο γάλλος επίτροπος έθεσε το θέμα των εσόδων ύψους 5,4 δισ. ευρώ έως και το 2018 από τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες ώς τώρα παρουσιάζουν μεγάλη καθυστέρηση, καλώντας τους υπουργούς να ανεβάσουν ταχύτητα.
Η ρήτρα Μοσκοβισί αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά, αφού οι εισπράξεις από την πώληση περιουσιακών στοιχείων κινούνται μέχρι τώρα σε χαμηλά επίπεδα (σ.σ.: 3,6 δισ. ευρώ από το 2011 μέχρι το τέλος του 2016) και οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν το κόκκινο πανί για στελέχη της κυβερνητικής παράταξης. Για την επίτευξη του στόχου των 5,4 δισ. ευρώ θα πρέπει στους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί ένα ακόμη κύμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και από το Υπερταμείο στο οποίο έχει συμφωνηθεί να μεταφερθούν 18 ΔΕΚΟ και κρατικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι μεγαλύτερες αντιδράσεις αναμένεται να δημιουργηθούν για την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τη ΔΕΗ.

Η χθεσινή συζήτηση επικεντρώθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα και πώς θα προετοιμαστεί το έδαφος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ. Για την τρίτη αξιολόγηση συμφώνησαν πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου και μέχρι τότε να έχουν υλοποιηθεί 95 από τα 113 προαπαιτούμενα που συνδέονται με αυτήν.

Βέβαια το χρονοδιάγραμμα της τρίτης αξιολόγησης μπορεί να εκτροχιαστεί από τις νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ που αφορούν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 αντί του 2020, τη μεταφορά των αντίμετρων στο 2023 αντί για τη διετία 2019-2020 και τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (AQR) για τις τράπεζες.

Το ΔΝΤ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι απαιτείται νέα ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών ύψους 10 δισ. ευρώ, με την Κομισιόν να απαντά ότι οι «ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και η προτεραιότητα τώρα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Οπως δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της ΕΕ Ανίκα Μπράιτχαρτ, «οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και τώρα προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι το οποίο περιγράφεται εκτενώς στο Μνημόνιο οικονομικής πολιτικής και τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου με τις ελληνικές Αρχές».

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018. Στη χθεσινή συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με Μοσκοβισί έγινε μια πρώτη κουβέντα για τον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος θα ενσωματώνει νέα ψηφισμένα μέτρα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού θα «σκαναριστούν» από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που θα βρίσκονται στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ το προσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου.
Επίσης, ένα ακόμη μέτωπο της αξιολόγησης που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι οι συμβασιούχοι στους δήμους, καθώς η λύση με τη ρύθμιση του Ιουνίου για την ανανέωση των συμβάσεων προσκρούει ήδη σε αντιρρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Εκτός από τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης, τη συνάντηση απασχόλησε και το κοινωνικό πακέτο που θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, με τους δανειστές να τον… περιμένουν στη γωνία προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι εξαγγελίες κινούνται σε μνημονιακή τροχιά.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και τα κρατικά φέσια, η αποπληρωμή των οποίων καθυστερεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να αναβληθεί για τον Οκτώβριο η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που συνδέεται με αυτά και υπό την προυπόθεση ότι θα εμφανισθεί πρόοδος έως τότε, όπως έγινε σαφές στο προχθεσινό EuroWorking Group. Για να μπορέσει η Αθήνα να λάβει τη δόση των 800 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να έχει προωθήσει προς τους φορείς οφειλές ποσοστό άνω του 80%. Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα στείλει τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα την ερχόμενη εβδομάδα. Χθες το βράδυ πάντως το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την καθυστέρηση εκταμίευσης της υποδόσης και με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ούτε συζητήθηκε ούτε απορρίφθηκε. Ομως το θέμα εξετάσθηκε, αλλά λόγω των καθυστερήσεων δεν τέθηκε θέμα έγκρισης. Επιβεβαίωνει μάλιστα ότι η εκταμίευση πάει για τον Οκτώβριο, ενώ ήταν διαθέσιμα από την 1η Σεπτεμβρίου.

Χαμηλη ζητηση για την 3η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη ξεκινήσει. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσουν την επιστροφή των επικεφαλής τους. Η έναρξη της νέα αξιολόγησης τοποθετείται μετά τα μέσα Οκτωβρίου και συγκεκριμένα μετά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον που πραγματοποιείται στις 13-15 Οκτωβρίου.

ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΚΑΤΑ ΣΟΪΜΠΛΕ. Καθοριστικό ρόλο στην τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να διαδραματίσει η στάση που θα κρατήσει η νέα γερμανική κυβέρνηση. Η Ελλάδα μπήκε και πάλι στο κέντρο της αντιπαράθεσης στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας, που βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των εκλογών. Οπως μετέδωσε η Deutsche Welle, στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση του γερμανικού Κοινοβουλίου πριν από τις εκλογές, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι, μέχρι τα τέλη του 2016, επεδίωκε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Ακόμη και στα τέλη του προηγούμενου χρόνου» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριζε –σε συνάντησή τους, σύμφωνα με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ –«πως η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ». «Δόξα τω Θεώ» είπε ο Γκάμπριελ απευθυνόμενος στη Μέρκελ, «τον εμποδίσατε εσείς και άλλοι να συνεχίσει να ακολουθεί αυτήν την πολιτική». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εκτίμησε, θα «τιναζόταν η Ευρώπη στον αέρα».