Πριν ακόμη αρχίσει η τρίτη αξιολόγηση… άρχισε το παιχνίδι των καθυστερήσεων. Η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που αφορά αποκλειστικά την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες πάει στην καλύτερη περίπτωση για τον Οκτώβριο, παρ’ ότι ο ESM ανέφερε τον Ιούλιο ότι θα είναι διαθέσιμη μετά την 1η Σεπτεμβρίου αν υπήρχε σημαντική πρόοδος στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων πληρωμών. Αλλωστε την εικόνα χειροτέρεψαν τα στοιχεία του Ιουλίου που δόθηκαν χθες το βράδυ στη δημοσιότητα και έδειξαν ότι τα φέσια του Δημοσίου προς τους ιδιώτες φούσκωσαν απότομα κατά 343 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 5,435 δισ. ευρώ από 5,092 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιούνιο. Από αυτά, τα 269 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές φόρων, κυρίως ΦΠΑ, που καθυστερούν πολλούς μήνες.

Ελλειψη στοιχείων. Στο χθεσινοβραδινό EuroWorking Group όχι μόνο πιστοποιήθηκε η έλλειψη επαρκών στοιχείων για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες αλλά σημειώθηκε και η πρώτη μετωπική μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Οι θεσμοί δεν συμφωνούν με αρκετές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή και δεν αποκλείεται να μπλοκάρουν την ψήφισή του μέχρι να ελέγξουν μία προς μία τις διατάξεις του. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές ή τροποποιήσεις από την υπουργό Εργασίας Eφη Αχτσιόγλου.

Πάντως την εκταμίευση της δόσης το EuroWorking Group τη συνδέει με την αποτίμηση που θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου με βάση την πορεία αποπληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους ώς το τέλος του τρέχοντος μήνα.Επισήμως όμως οι ανακοινώσεις του ESM και οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ξεκαθάριζαν ήδη από το καλοκαίρι ότι η δόση θα είναι διαθέσιμη μετά την 1η Σεπτεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα σημειώσει σημαντική πρόοδο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.Μέχρι τώρα οριστικά στοιχεία για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν έχουν εκδοθεί και επομένως οι Βρυξέλλες δεν μπορούν ακόμη να αξιολογήσουν αν η Αθήνα πληροί τις προϋποθέσεις. Ετσι, η συζήτηση για την εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ μετατίθεται για τον Οκτώβριο.

ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. Χθες εξετάστηκε και η πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση, όπου «έχουμε μείνει πίσω» όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ενώ εξετάστηκε και η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και από την επόμενη Δευτέρα στην Αθήνα θα βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, ελέγχοντας την πορεία υλοποίησης του φετινού προϋπολογισμού, τα στοιχεία για το ΑΕΠ, την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων και εν γένει την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους πιστωτές. Στο μικροσκόπιο θα βρεθεί και ο προϋπολογισμός του 2018, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, απάντηση στις δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί –ο οποίος υποστήριξε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα είναι σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες» –έδωσε χθες ο εκπρόσωπος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς. Αφού τις χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς όψιμες, έσπευσε να καταρρίψει τις κατηγορίες ότι όλα έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες καθώς σημείωσε ότι η Κομισιόν ανέκαθεν έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ελληνικό πρόγραμμα και ενημέρωνε σχετικά το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.