Την εικόνα αυτή συνθέτουν τα στοιχεία τής τελευταίας εξαμηνιαίας έρευνας οικονομικού κλίματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία, παρά το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 σημειώθηκε βελτίωση των δεικτών του οικονομικού κλίματος, παραμένουν τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπιζουν οι επιχειρήσεις, με 13.000 απο αυτές να αντιμετωπίζουν το κίνδυνο λουκέτου έως το τέλος του χρόνου. Στο σκηνικό αυτό, 25.500 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν, εκ των οποίων οι 4.100 από μικρές επιχειρήσεις, είτε λόγω λουκέτων είτε λόγω αντικατάστασης των μόνιμων θέσεων από ελαστικές μορφές απασχόλησης που κυριαρχούν πλέον στην αγορά.
ΑΔYΝΑΜΟΣ ΚΡIΚΟΣ. Εμπορικές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις που μετρούν από 10 έως και 15 χρόνια παρουσίας εμφανίζονται να είναι οι πλέον ευάλωτοι κρίκοι στην αλυσίδα της αγοράς. Συνολικά ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων παρουσίασε κάμψη για το 57,5% των επιχειρήσεων, με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση να καταγράφεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου του εμπορίου. Επιπλέον, ο δείκτης ρευστότητας εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, αφού για τις δύο στις τρεις επιχειρήσεις παρατηρείται επιδείνωση. Επιπλέον η μείωση της ζήτησης και των παραγγελιών ξεπερνά το 55%.
Από την ίδια έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει ότι το 17,5% των μικρών επιχειρήσεων οφείλει ποσό άνω των 20.000 ευρώ, που αποτελεί το κατώφλι για να μπορέσει να υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Το ποσοστό αυτό αφορά περίπου 120.000 αυτοαπασχολουμένους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων όμως οι 59.000 αποτελούν τον βασικό πυρήνα των δυνητικών δικαιούχων να αιτηθούν ένταξη στον εξωδικαστικό. Πάντως σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 55% των μικρών επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν έχει όφειλες.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΟΥΚΕΤΩΝ. Αν και το πρώτο εξάμηνο του 2017 τα στοιχεία δείχνουν περιορισμό των λουκέτων στην αγορά, το 38,1% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι είναι αρκετά πιθανό να κατεβάσει ρολά το επόμενο διάστημα, με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολουμένους και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις να εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους (44%) σε σχέση με τις μεγαλύτερες. Συνολικά πάντως εκτιμάται ότι θα διακόψουν τη δραστηριότητά τους περίπου 13.000 επιχειρήσεις, όσες και το προηγούμενο εξάμηνο, με ενδεχόμενη απώλεια 25.500 θέσεων εργασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, η συσσώρευση οφειλών και η αδυναμία εξεύρεσης αγορών για να αντισταθμίσουν οι επιχειρήσεις τη χαμηλή καταναλωτική ζήτηση έχουν αρνητική επίδραση στις προοπτικές των επιχειρήσεων, ενώ το νέο φαινόμενο της άτυπης επιχειρηματικής δραστηριότητας εμφανίζεται σε έξαρση σε ορισμένα επαγγέλματα, όπως υπηρεσίες κομμωτηρίου, εκπαίδευσης, συντηρήσεις κατοικιών (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.), διαβρώνοντας έτσι τον ανταγωνισμό.