Στη σκιά της Ακρόπολης, στο λίκνο της Δημοκρατίας, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κηρύσσοντας την έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου με θέμα «Reinforcing, Crossing and Transcending Borders: Soccer in a Globalized World (Ενδυναμώνοντας, Περνώντας και Υπερβαίνοντας τα Σύνορα: Το Ποδόσφαιρο στον Κόσμο της Παγκοσμιοποίησης).
Σε μια λιτή αλλά γεμάτη ουσία βραδιά στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού, επιχειρηματικού και αθλητικού κόσμου, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών απευθύνοντας χαιρετισμό. «Εχουμε την τύχη να έχουμε συγκεντρώσει εδώ μια πλειάδα ανθρώπων με γνώσεις και ταλέντο, με διαφορετική επαγγελματική προέλευση ο καθένας τους, οι οποίοι γνωρίζω ότι θα βοηθήσουν σημαντικά να κατανοήσουμε το κρίσιμης σημασίας θέμα της κοινωνικής υπευθυνότητας» τόνισε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Και πρόσθεσε: «Πλέον πιστεύω ότι η κάθε κοινωνία πρέπει να κρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο φέρεται στα πιο ευάλωτα και ανυπεράσπιστα μέλη της».
Η «ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ». Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ήταν ο πρώτος που υπέγραψε την «Αρχή των Αθηνών για το Δικαίωμα της Συμμετοχής στον Αθλητισμό», την οποία το αμερικανικό πανεπιστήμιο αναλαμβάνει να αποστείλει σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους όλου του κόσμου για να τη συνυπογράψουν.
Οι πρωταθλητές Ελλάδας συνεργάζονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη διοργάνωση του Συνεδρίου για το ποδόσφαιρο και όπως προανήγγειλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην ομιλία του, θα είναι αρωγός και του τρίτου Συνεδρίου που θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο στις εγκαταστάσεις του αμερικανικού πανεπιστημίου στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.
Νωρίτερα χθες οι Ερυθρόλευκοι είχαν φροντίσει ώστε οι σύνεδροι να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό. Η ξενάγησή τους στο Μουσείο του Πειραιά, στο Καλλιμάρμαρο, στην Ακρόπολη και ιδιαίτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, έμοιαζε με ταξίδι πίσω στον χρόνο, εκεί όπου γεννήθηκαν τα ολυμπιακά ιδεώδη τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον σύγχρονο αθλητισμό.
Στους αιώνες που ακολούθησαν ο αθλητισμός έχει μετεξελιχθεί, το ποδόσφαιρο έχει αναδειχθεί σε βασιλιά του, και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος του Συνεδρίου: η αξιοποίηση της δύναμής του για τη βελτίωση της κοινωνίας, ξεπερνώντας τα σύνορα και τις διακρίσεις στη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο, τον πολιτισμό, την εθνικότητα.
Το παράδειγμα. Η προσπάθεια του Ολυμπιακού και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ επικεντρώνεται ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση και στην ανάληψη ευθύνης από τους μεγάλους συλλόγους οι οποίοι αποδεδειγμένα αποτελούν ισχυρούς πόλους όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της διεθνούς σκηνής με τη βοήθεια των παραδοσιακών και σύγχρονων μέσων. Ως παράδειγμα, ο επικεφαλής του Ολυμπιακού επικαλέστηκε τον θετικό αντίκτυπο που είχε στους συμπολίτες μας η πρωτοβουλία του πρωταθλητή να βοηθήσει χιλιάδες πρόσφυγες.
Το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για ανάλογες δράσεις και από άλλους μεγάλους συλλόγους του Παλαιού Κόσμου.
Το ποδόσφαιρο ως άθλημα μπορεί να αποδειχτεί το πέρασμα από το αδιέξοδο του χάους, της αταξίας, της φτώχειας και της προσαρμογής μετακινούμενων λαών, στην τάξη του εφικτού. Μια ηλιαχτίδα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προτροπή του Συνεδρίου για την καθιέρωση της «Διεθνούς Ημέρας του Δικαιώματος στο Παιχνίδι». Μία προσπάθεια εδραίωσης στη συνείδηση του κόσμου πως δικαίωμα στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στο παιχνίδι έχουν όλοι οι άνθρωποι.
Ενας από τους στόχους του Συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση των μεγάλων συλλόγων προκειμένου να συμφωνήσουν υπέρ μιας μεγαλύτερης συμμετοχής στο ποδόσφαιρο σε περιοχές που αποτελούν θέατρα πολέμων ή είναι οικονομικά υποβαθμισμένες.