Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει στον ΣΥΡΙΖΑ η απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα να παραλληλίσει εαυτόν με τον Ανδρέα Παπανδρέου και να αναζητήσει ομοιότητες της κυβέρνησής του με το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80. Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού έχει προκαλέσει αλυσιδωτές εσωκομματικές αντιδράσεις, με αποκορύφωμα το σκληρό χτύπημα της ομάδας των 53+, που από πολλούς αντιμετωπίζεται και ως προειδοποιητική βολή για μια κλιμακούμενη εσωκομματική αντιπολίτευση από τα αριστερά, ενόψει και της πρώτης φθινοπωρινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου.
Η ομάδα των 53+ που διεκδικεί κεντρικό ρόλο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με άτυπο στρατηγό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν άφησε χθες αμφιβολία ότι σύρει τον χορό των αντιδράσεων. Μετά τα επικριτικά σχόλια για την παρέμβαση Τσίπρα από τον βουλευτή Γιώργο Κυρίτση, η οποία προκάλεσε έντονη δυσφορία στο Μαξίμου, στην ιστοσελίδα commonality.gr, που απηχεί τις απόψεις των 53+, δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο: «Ηταν ο Ανδρέας τροτσκιστής;». Τίτλος που παρέπεμπε ευθέως και με ειρωνικό τρόπο στο άρθρο του Πρωθυπουργού (με τίτλο «Ηταν ο Ανδρέας ψεύτης;»). Το άρθρο το οποίο υπέγραφε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που κινείται στον κύκλο των 53+ προκάλεσε σεισμικές δονήσεις στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς στόχευε σχεδόν ανοικτά τον Αλέξη Τσίπρα, αποδομώντας την επιχειρηματολογία του υπέρ του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Μπροστά στις αναταράξεις και στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί, αργά χθες το απόγευμα το επίμαχο άρθρο κατέβηκε από τον συγκεκριμένο ιστότοπο. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία συνομίλησαν «ΤΑ ΝΕΑ» επιχειρούσαν να ρίξουν τους τόνους, υποστηρίζοντας πως το άρθρο εξέφραζε προσωπικές απόψεις και όχι επίσημη θέση της ομάδας των 53+. Είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, πως η δημοσιοποίησή του στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα αλλά και η «εξαφάνισή» του καταδεικνύουν πως η κίνηση απέβλεπε να προκαλέσει και να δοκιμάσει τις αντοχές του Μαξίμου. Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε χθες το βράδυ (στο Ε) ότι το επίμαχο άρθρο «είναι καλοδεχούμενο».
Ενδεικτικό των αντιρρήσεων που εκφράζονται για την πρωθυπουργική παρέμβαση είναι το «διά ταύτα» του χθεσινού άρθρου, κατά το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν χαρισματικός και πρωτοπόρος, αλλά «δεν υπήρξε διόλου, μα διόλου, αριστερός –ουδέποτε αυτοορίστηκε τέτοιος -, κάτι που εξάλλου δεν ευνοούσε η εποχή (αυτή των διώξεων των αριστερών) ούτε, βέβαια, η ταξική και η πολιτική του καταγωγή». Αντίστοιχες ενστάσεις καταγράφονται επίσης και από πρώην υπουργούς όπως ο Νίκος Φίλης και ο Θοδωρής Δρίτσας.
Σε άλλο σημείο του κειμένου, που ερμηνεύτηκε και ως προειδοποίηση για την τακτική που θα ήθελε να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται: «Στο εσωτερικό θριάμβευε, λενινιστικώ αλλά και σταλινικώ τω τρόπω. Με τις διαδοχικές εκκαθαρίσεις και διαγραφές, κυρίως στελεχών και μελών με σταθερό αριστερό προσανατολισμό, ο Α.Π. έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος του πολλά άλλα υποσχόμενου κόμματος (…) Οι συλλογικές αποφάσεις και οι διαδικασίες από τη βάση πέρασαν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας».
Και καταλήγει, αποδοκιμάζοντας τη συλλογιστική Τσίπρα: «Για τα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, με όλα τα ρηξικέλευθά του, ήταν μια όλως άλλη, ενίοτε και αντιθετική, περίπτωση. Επί της ουσίας, στην άλλη μεριά του ποταμού».
Κατά πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις από τους 53+, ενώ το ζήτημα θα τεθεί οπωσδήποτε στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ιδιαίτερα εάν το Μαξίμου επιμείνει στη στρατηγική της κεντροαριστερής στροφής. Στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους στην επίσκεψη Μακρόν και τη ΔΕΘ. Επιπλέον, υποστηρίζουν πως επικοινωνιακά έχουν ήδη πετύχει τον στόχο τους: να επισκιάσουν, δηλαδή, τη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και μάλιστα ανήμερα την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Σήμα εκτόνωσης εξέπεμψαν σε δημόσιες παρεμβάσεις μετριοπαθή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Σεβαστάκης. «Δεν νομίζω ότι έχει φιλοδοξία να το παίξει Ανδρέας Παπανδρέου ο Αλέξης Τσίπρας» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (Σκάι), μολονότι 24 ώρες νωρίτερα ο Νίκος Παππάς όχι μόνο υποστήριξε την παρέμβαση Τσίπρα, αλλά επιπλέον έδωσε και ιδεολογικό στίγμα. Ακολουθώντας αυτήν τη λογική, το Μαξίμου τραβά ξανά διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε Αριστερά και Δεξιά και επιχειρεί να αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αντιδεξιό πόλο και εκφραστή της προοδευτικής παράταξης, με στόχο την ακύρωση του (σημερινού) ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οικειοποιούμενο μάλιστα το σύνθημα της Νέας Αλλαγής που παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά στην επετειακή εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη. Σ’ αυτό συνίστανται και οι βασικές εσωκομματικές ενστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από τα χρόνια του Συνασπισμού έχει δομήσει τη ρητορική του εναντίον του ΠΑΣΟΚ, με το Κίνημα και τον Ανδρέα Παπανδρέου να αποτελούν κόκκινο πανί, ειδικά για όσα στελέχη της Κουμουνδούρου προέρχονται από την ανανεωτική Αριστερά.
Θέση στο ζήτημα πήρε και ο Αντρίκος Παπανδρέου, σε μία από τις σπάνιες παρεμβάσεις του (Παραπολιτικά FM): «Θεωρώ ότι ο παραλληλισμός του Τσίπρα με τον Ανδρέα είναι μια αντιστροφή της πραγματικότητας, πραγματικά αντάξια της εποχής των ψευδών ειδήσεων. Οι ενέργειες και όλη η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ο Τσίπρας δεν έχουν κατά ελάχιστη σχέση με τον Ανδρέα».