Πανηγυρικό χαρακτήρα επιδιώκει να δώσει στην επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν η κυβέρνηση, ελπίζοντας να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά επικοινωνιακά οφέλη από την παρουσία του στην Αθήνα. Με την τρίτη αξιολόγηση να βρίσκεται στα σκαριά, τις «κίτρινες κάρτες» από το EuroWorking Group να φρενάρουν την αισιοδοξία του Μαξίμου και το αφήγημα Τσίπρα να επιμένει για πορεία προς την έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία, η επίσκεψη του γάλλου προέδρου αντιμετωπίζεται ως ιδανική ευκαιρία από την κυβέρνηση για μια αλλαγή ατζέντας.
Μολονότι οι συνομιλίες θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων –από ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής έως τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, στις οποίες εμπλέκεται γαλλική… χείρα βοηθείας –η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις, αφορμής δοθείσης από το γεγονός ότι τον Εμανουέλ Μακρόν θα συνοδεύσουν στην Αθήνα περίπου 40 επιχειρηματίες. Επιπλέον, υψηλές προσδοκίες υπάρχουν στην ελληνική πλευρά ως προς το ζήτημα του χρέους και συγκεκριμένα τη στήριξη του αιτήματος για διευθέτηση, με το θέμα να έχει ήδη συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου μεταξύ Τσίπρα – Μακρόν και τον γάλλο πρόεδρο να έχει θητεύσει στο χρηματοοικονομικό οίκο Rothschild, τον οποίο έχει προσλάβει ως σύμβουλο η ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο στις αγορές.
ΣΤΗΝ ΠΝΥΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ. Το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης δεν κρύβει εκπλήξεις, δεδομένου ότι με την άφιξή του αύριο το μεσημέρι ο Μακρόν θα καταθέσει στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί διαδοχικά το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου. Το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση στην Πνύκα, ενώ το βράδυ θα παρατεθεί επίσημο δείπνο προς τιμήν του από τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο. Το πρωί της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ και στη συνέχεια, πριν από την αναχώρησή του, θα επισκεφθεί το Γαλλικό Ινστιτούτο στην οδό Σίνα. Στην επίσκεψή του θα τον συνοδεύσουν οι υπουργοί Οικονομίας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αλλά και η σύζυγός του Μπριζίτ, η οποία θα ακολουθήσει ξεχωριστό πρόγραμμα.
Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» κυβερνητικός παράγοντας, το αρχικό σχέδιο του Μαξίμου προέβλεπε κοινή μετάβαση Τσίπρα – Μακρόν στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ και της συμφωνίας παραχώρησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στην οποία εμπλέκεται εταιρεία γαλλικών συμφερόντων. Αντίστοιχα, ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει από γάλλους επενδυτές για τον ΟΑΣΘ. Ετσι, βάσει του σχεδίου αυτού, ο Πρωθυπουργός θα υποδεχόταν στη συμπρωτεύουσα τον γάλλο πρόεδρο, καθώς ήδη βρίσκεται στην Καβάλα για την υπογραφή (σήμερα) της συμφωνίας για τη «σιδηροδρομική Εγνατία». Μολαταύτα, επικράτησε η επιθυμία Μακρόν να μιλήσει στην Πνύκα, καθώς λέγεται ότι η ομιλία του θα είναι εναρμονισμένη με τους συμβολισμούς του ιστορικού τόπου.
ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ. Σε ό,τι αφορά τους γάλλους επιχειρηματίες της αποστολής, κατά βάση δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των εξοπλιστικών συστημάτων, των μεταφορών, των φαρμάκων, των τραπεζών κ.λπ. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται κι από τις δύο πλευρές στις αποκρατικοποιήσεις κομβικών οργανισμών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ.), αλλά και τις έρευνες υδρογονανθράκων, ενώ στήριξη αναζητεί η Ελλάδα ενόψει της δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας –την οποία θα ανακοινώσει επισήμως ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ –και γι’ αυτό θα υπάρξουν συγκεκριμένες επαφές με γάλλους επιχειρηματίες.
Στην επίσκεψη Μακρόν, ωστόσο, υπάρχουν και σκιές. Οπως είναι αυτή που αφήνει η εργασιακή μεταρρύθμισή του στη Γαλλία, η οποία δεν δείχνει ιδιαίτερα δημοφιλής και ταυτόχρονα το περιεχόμενό της κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με τις επιδιώξεις της Αθήνας για την τρίτη αξιολόγηση και τη συζήτηση που έχει ανοίξει με τους δανειστές. Ακόμη και στην κυβέρνηση παραδέχονται έτσι ότι έχει χαθεί ένας πολύτιμος σύμμαχος στο πεδίο αυτό, μολονότι επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με αναφορές για την κεντρώα πολιτική καταγωγή του Μακρόν και την αντιδιαστολή με τον Σοσιαλιστή προκάτοχό του Φρανσουά Ολάντ.