Η ΝΔ ανεβαίνει στη φετινή ΔΕΘ με σημαία της την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ετσι, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί στη Θεσσαλονίκη με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, είδε και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Και βέβαια τα «καρφιά» του προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον κίνδυνο της επένδυσης στις Σκουριές ήταν μπόλικα.

Είναι ειρωνεία, είπε, «ο Πρωθυπουργός να μιλάει για επενδύσεις και στην πράξη η κυβέρνησή του να κάνει ακριβώς τα αντίθετα. Μην ακούτε τι λένε, να βλέπετε τι κάνουν οι κυβερνώντες». Εκανε λόγο για ορατό κίνδυνο της επένδυσης και συμπλήρωσε πως «μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις της χώρας. Και ενώ το μέλημά μας θα έπρεπε να είναι οι δουλειές για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας, η κυβέρνηση για ιδεοληπτικούς λόγους, συνειδητά, καθυστερεί την αδειοδότηση της επένδυσης».

Τροπολογία από το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ όπως ξέρετε είχε καταθέσει τροπολογία για να θεωρείται βλαπτική η καθυστέρηση δεδουλευμένων των εργαζομένων, κάτι που είχε γίνει δεκτό –ένα μέρος της για την ακρίβεια –σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Τώρα, το ΚΚΕ κατέθεσε νέες τροπολογίες στο νομοσχέδιο με τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Εργασίας και αφορούν: απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σωματείων, ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν για την εκπλήρωση των σκοπών τους. Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών ως συντάξιμου χρόνου ασφάλισης. Τις καθυστερήσεις καταβολών μισθών και αποζημιώσεων. Και την κατάργηση δικονομικών διατάξεων που αφορούν την υποβάθμιση των προνομίων των εργατικών απαιτήσεων κατά την αναγκαστική εκτέλεση (πλειστηριασμός – πτώχευση). Προφανώς η τακτική ΚΚΕ έχει στόχο να εκθέσει τους κυβερνώντες στο πεδίο των νομοθετικών φιλεργατικών πρωτοβουλιών…

Περιοδείες του Σταύρου

Στο καφέ του Νομισματικού Μουσείου προσκάλεσε χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης μέλη της Επιτροπής Αλιβιζάτου, για μια χαλαρή κουβέντα για τις εξελίξεις στον χώρο. Ο Σταύρος, μετά την περιοδεία του στις γειτονιές της Αθήνας, ξεκινά περιοδεία και στη Στερεά Ελλάδα, με πρώτη στάση τη Λαμία. Εκεί θα δει τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, Παναγιώτη Ζυγούρη και τον πρόεδρο της Chipita, Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Η τελευταία αυτή συνάντηση ίσως είναι η λιγότερο προβλέψιμη, καθώς ο Θεοδωρόπουλος δεν συνηθίζει να υποδέχεται πολιτικούς –ο Σταύρος όμως έχει μιλήσει τόσο πολύ για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, που κέρδισε και μια ξενάγηση στις εγκαταστάσεις.

Αποχώρηση διαμαρτυρίας

Ο κακός χαμός μαθαίνω ότι έγινε στην Πιερία, στη Γιορτή του Αγρότη, με τους κυβερνητικούς βουλευτές να αποχωρούν… καθολικώς διαμαρτυρόμενοι κατά του δημάρχου Δίου-Ολύμπου.

Ο λόγος; Επειδή εκείνος κάλεσε να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων της έκθεσης ο φιλοξενούμενος γαλάζιος βουλευτής από το Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς.

Οι τρεις συριζαίοι βουλευτές (Μπέττυ Σκούφα, Χαρίλαος Τζαμακλής και Αστέριος Καστόρης) έβγαλαν μάλιστα ανακοίνωση διαμαρτυρίας κατά του δημάρχου, υποστηρίζοντας ότι «είναι αδιανόητο να μην είχαν καλέσει στην εκδήλωση κανέναν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή τους εποπτευόμενους φορείς», ο οποίος, κατά

τη γνώμη τους, ήταν αυτός που θα έπρεπε να κόψει την κορδέλα –αν όχι εκείνοι, δηλαδή, καθώς έχουν πλέον εθιστεί… στις κορδέλες που κάποτε κορόιδευαν.